Addig variálták az adatokat, hogy Orbán még az MTI-t is megvezette a kórházi ápoltak számával

2021. május 28. – 10:48

frissítve

Addig variálták az adatokat, hogy Orbán még az MTI-t is megvezette a kórházi ápoltak számával
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Nem először fordul elő, hogy némi számmisztika övezi Orbán Viktor szokásos pénteki szereplését a Kossuth rádióban: ezúttal a kórházban ápolt koronavírusos betegek számában variált a kormányzati kommunikáció, hogy a miniszterelnök elmondhassa a rádióban, ezer alatt a kórházi betegek száma. Legalábbis azoké, akik nem szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Velük együtt ugyanis 1120 a kórházi ápoltak száma.

Az adatközlés kettébontása azért érdekes, mert eddig mindig egyben közölték a kórházi ápoltak számát, külön jelezve, hogy közülük hányan szorulnak lélegeztetőgépes ellátásra. Így volt ez egy napja, még csütörtökön is: „1215 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 136-an vannak lélegeztetőgépen” – írták a koronavirus.gov.hu-n.

Ezek után pénteken már más formában jelentették az ugyanerre vonatkozó adatsort: „999 beteget ápolnak kórházban lélegeztetés nélkül és 121-en vannak lélegeztetőgépen” – olvasható a pénteki adatközlésben.

A hirtelen formátumváltás, ami leginkább azt a célt szolgálta, hogy Orbán elmondhassa, jó napunk van, mert ezer alá csökkent a kórházi, nem lélegeztetőgépes ápoltak száma, szinte a teljes magyar sajtót megvezette a Telexet is beleértve. De az adatközléssel való variálás váratlanul érte a Magyar Távirati Irodát is, amely úgy közölte a pénteki számokat, hogy „kórházban 999 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 121-en vannak lélegeztetőgépen”, és csak jóval később, Orbán rádióinterjújának részletes leirata után javítottak.

Eredetileg egyébként a rádiós szereplésről is azzal a címmel számoltak be, hogy „Koronavírus – Orbán: ezer alá csökkent a kórházban ápoltak száma”, aztán később ezt is pontosították.

Fotó: Telex.hu
Fotó: Telex.hu

A pénteki 1120 (a lélegeztetőgépen levő és az anélkül ápolt covidos betegek együttes száma) kevesebb, mint a csütörtöki 1215, a csökkenő tendencia tehát fennáll, de természetesen az sokkal jobban hangzott a rádióinterjúban, hogy ezer alá csökkent egy mutató, amit korábban egyszer sem közöltek külön.

Tendencia nem csak a járványhelyzet magyarországi javulásában figyelhető meg – az elmúlt két hónap legvégén kivétel nélkül felbukkant a kormányzati számmisztika. Március végén inkább fél napot vártak a szokásos reggeli adatközléssel, hogy elmondhassák, meglett a kétmillió beoltott, nehogy már reggel csak azt tudják elmondani, közel jártak hozzá, és majd a nap folyamán megtörténik.

Egy hónappal később, április végén a védekezés csodafegyverét, a Pfizer-oltást vetették be, hogy egy nap alatt meglegyen bő 86 ezer oltás, ami ahhoz kellett, hogy Orbán még pénteken elmondhassa, megvan a négymillió beoltott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!