448 új fertőzöttet találtak, 28 beteg meghalt

2021. május 28. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 448 (az előző naphoz képest + 52)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 28 (az előző naphoz képest -4)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1120 (az előző naphoz képest -95)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 121 (az előző naphoz képest -14)
  • Napi mintavételek száma: 15 551 (az előző naphoz képest +1092)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 084 642 (az előző naphoz képest +28 380)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 445 557 (az előző naphoz képest +117 510)

Javítás: A koronavirus.gov.hu tavaly március óta először megvariálta a kórházban és lélegeztetőgépen lévők számának kommunikációját, ezért cikkünk első verziójában azt írtuk, hogy 999-en vannak kórházban. A jelenségről az Addig variálták az adatokat, hogy Orbán még az MTI-t is megvezette a kórházi ápoltak számával című cikkünkben írunk bővebben.

Vakcinákat ajánlott fel a kormány az 500 ezres lakosú Zöld-foki Köztársaságnak és Csehországnak is. A Zöld-foki Köztársaságnak százezer adag AstraZeneca-vakcinát ad Magyarország, miután annak vezetése konkrét kéréssel fordult Magyarországhoz az ottani nehéz helyzet miatt. „Figyelemmel a koronavírus-világjárvány következtében előállt európai járványügyi helyzetre”, a magyar kormány 40 900 adag Pfizer-vakcinát ad kölcsön Csehországnak. A döntés csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mint ismert, egyedüli EU-s országként Magyarország nem vesz részt a következő uniós vakcinabeszerzésben, vagyis nem kéri a részét (19 millió adagot) a Pfizer–BioNTech által szállítandó 1,8 milliárd adagból. Gulyás ezt azzal indokolta, hogy mire foglalkozni kellene az újraoltással, vagy egy esetleges harmadik, emlékeztető oltással, már üzembe állhat a magyar vakcinagyár, ami feleslegessé teszi a további vakcinák beszerzését.

A május 30-i gyermeknapi rendezvényeken a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyerekek, fiatalok vehetnek részt – írja Szentkirályi Alexandra bejelentése alapján az MTI. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél év nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyermekeknek is megpróbáltatást jelentett, hiszen távol voltak a barátaiktól, elmaradtak a közös játékok, a szülinapok, a programok.

A Facebook nem fogja eltávolítani azokat a posztokat, amikben az áll, a koronavírus emberi eredetű vagy tudatos gyártás eredménye volt. Az, hogy a vírus laboratóriumi körülmények között készült, a világjárvány elején még összeesküvés-elméletnek számított. Az amerikai köztudatban akkor fordult a kocka az elmélettel kapcsolatban, amikor nemrég a Wall Street Journal arról cikkezett, a vuhani virológiai labor három munkatársa megbetegedett 2019 novemberében, a vírusra jellemző tünetekkel. Szerdán Joe Biden elnök felkérte az amerikai hírszerzést, hogy vizsgálják meg, származhat-e laboratóriumi körülményekből a Covid. Biden kilencvennapos határidőt adott a vizsgálatnak.

Június elejétől 12 éves kor felett már bárki kérhet oltási időpontot magának Németországban. Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után azt mondta, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok elsőbbségét előíró oltási rendszer visszavonásának napjától, június 7-től, 12 éves kortól bárki foglalhat magának oltási időpontot. A kancellár szerint nagy siker, hogy az utóbbi hetekben jelentősen felgyorsult az oltási kampány. Ez nagyban hozzájárult az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher csökkenéséhez.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!