Biden utasítására vizsgálja az amerikai hírszerzés, hogy származhat-e mégis laboratóriumból a koronavírus

2021. május 26. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Biden elrendelte a koronavírus származásának alapos felülvizsgálását, mivel Amerika mérlegeli, hogy a wuhani laboratóriumból kiszabadult vírus elméletét több információ birtokában érdemes megerősíteni vagy kizárni, írja a CNBC.

Az elnök ezért felkérte a hírszerzést, hogy vizsgálják meg a két forgatókönyvet, azaz a laboratóriumi eredetet és a természetes úton, az állatoktól eredeztethető vírus elméletét. Biden azt is elmondta, hogy még az év elején felkérte a hírszerzést az eredetről szóló jelentés készítésére. Végleges következtetésre egyelőre nem jutottak.

Mindkét forgatókönyvről alacsony vagy mérsékelt meggyőződése van a hírszerzésnek egyelőre. Az új irányelvek szerint a hivatalosan még ismeretlen vírus egyre fokozottabb ellenőrzés alatt áll.

A vírus laboratóriumi eredetének forgatókönyvét tavaly még összeesküvés-elméletnek tartották maximum, a WHO pedig jelentésben zárta ki a laboratóriumi elméletet. A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ igazgatója, Dr. Rochelle Walensky később azt mondta, a laboratóriumi származás ennek ellenére az „egyik lehetőség lehet”.

A Fehér Ház kedden arról beszélt, a problémát az jelenti, hogy Kína nem adott teljes transzparenciát a koronavírus eredetével kapcsolatban annak globális vizsgálatakor. A Fehér Ház koronavírus-ügyi tanácsadója, Andy Slavitt azt mondta, épp ezért kell kivizsgálni az ügyet, hogy egy teljesen átlátható folyamaton keresztül lehessen megállapítani, melyik forgatókönyv lehet igaz. A Fehér Ház sajtótitkára, Jen Psaki kiemelte azt is, hogy úgy vélik, a WHO régebbi jelentéséből számos fontos adat és hozzáférhetőség hiányzik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!