Százezer adag AstraZeneca-vakcinát ad Magyarország az 500 ezres lakosú Zöld-foki Köztársaságnak

2021. május 27. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel egy ember beoltásához két dózisra van szükség az AstraZeneca oltóanyagából, így összesen ötvenezer embernek megfelelő vakcinát biztosít Magyarország a Zöld-foki Köztársaságnak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Lisszabonban.

Szijjártó az MTI-nek azt mondta, hogy a kormány 100 ezer dózist szállít le az AstraZeneca vakcinájából június 8-án a szigetországnak, miután annak vezetése konkrét kéréssel fordult Magyarországhoz az ottani nehéz helyzet miatt. Az országban a Worldometer adatai szerint mostanáig 29 763 esetet regisztráltak, összesen 259-en haltak meg koronavírus-fertőzés miatt.

Szijjártó amúgy az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek informális tanácsülésén vesz részt Lisszabonban, aminek legfőbb napirendi pontja az EU és Afrika közötti kapcsolatok jövője.

„Ha nem tudunk helyben segítséget nyújtani a járványból való kilábalás folyamatában mind egészségügyi, mind pedig gazdasági értelemben, akkor fel kell készülnünk arra, hogy újabb masszív illegális migrációs hullámok fognak megindulni”

– fogalmazott.

Hozzátette: az afrikai országoknak általában is komoly nehézségekkel kell szembenézniük, a kontinens egy jelentős részében folyamatosan romlik az életszínvonal, ehhez most még hozzáadódik a világjárvány is, ami kiváltó oka lehet egy újabb bevándorlási hullámnak. „Ha újra százezrek, milliók indulnak meg Európa irányába, akkor nagyon komoly nyomás alatt leszünk, s ezt nagyon nehezen lehetne kezelni” – mondta.

Tájékoztatása szerint az ülésen elhangzott, hogy az oltóanyagok biztosítása prioritáskérdés most Afrikában, és ezzel a magyar kormány is egyetért. „Bárcsak korábban is így lett volna Európában, és nem valamifajta ideológiai vagy geopolitikai kérdésként tekintettek volna Brüsszelben a vakcinákra. Későn, de azért ez a felismerés csak megérkezett” – jegyezte meg Szijjártó, aki szerint fontos lenne, ha más európai országok is segítséget nyújtanának az afrikai államoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!