Egy török öngól felpörgette az olaszokat, 3-0 a nyitómeccsen

2021. június 11. – 23:05

frissítve

Egy török öngól felpörgette az olaszokat, 3-0 a nyitómeccsen
Az első gól előtti jelenet, Demiral testéről a kapujába vágódott a labda – Fotó: Andrew Medichini/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

1797 nappal az előző Európa-bajnokság döntője után péntek este Rómában elkezdődött a 2021-re halasztott Európa-bajnokság. Az olaszok egy álmosító első félidő után a másodikban könyörtelenül kihasználták a törökök hibáit. Sorrendben kilencedszer nyertek úgy az olaszok, hogy gólt sem kaptak. Favorithoz méltón játszottak.

A 70 ezres Stadio Olimpicóban nem lehetett telt ház, az olaszok úgy döntöttek áprilisban, hogy a maximális kapacitás 25 százaléka lehet a lelátókon. Andrea Bocelli elénekelte Puccini operájából a Nessun Dormát, amikor 1990-ben az olaszok vb-t rendeztek, Pavarotti tette ugyanezt, majd jött az Eb dala, Martin Garrix és Bono szerzeménye, utána pedig kezdődhetett a meccs.

Fotó: Chris Ricco / UEFA / Getty Images
Fotó: Chris Ricco / UEFA / Getty Images

Az olaszok 27 meccses veretlenséggel mentek neki a meccsnek, 22 győzelem és 5 döntetlen a mérlegük, valamennyi résztvevő közül ők büszkélkedhetnek a leghosszabb ilyen sorozattal. Az olasz kapitány, Roberto Mancini amúgy játékosként az 1988-as Eb nyitómeccsén eredményes volt, akkor a németekkel 1-1-re végeztek.

Ha percről percre akarja végignézni, mi történt, itt megteheti.

Az első negyedórában elmaradtak a nagy olasz rohamok, többet volt ugyan náluk a labda, de veszélyes helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. A 17. percben Insigne került helyzetbe, de 10 méterről a kapu mellé csavart. Pár perccel később a meccs első szöglete után a védőjétől remekül elmozgó Chiellini 10 méterről fejelhetett, Cakir kapus a helyén volt, és fölé tolta a labdát.

Burak Yilmaz és Giorgio Chiellini – Fotó: Andrew Medichini / AFP
Burak Yilmaz és Giorgio Chiellini – Fotó: Andrew Medichini / AFP

A 32. percben Immobile fejese után ment mellé a labda, erre a törökök is kisebb helyzettel válaszoltak, Donnarumma kivetődve tisztázott. A 22 éves Milan-kapus már 26. válogatott meccsén állt a kapuban, az első félidőben ennyi dolga volt összesen, mert a törökök nem találták el a kaput. Az olaszok ellenben 14-szer is.

Az első félidő hajrájában beszorították a törököket, a két védő, Spinazzola és Florenzi jól támogatta a támadásokat. Előbbi az utolsó percben úgy futott el, hogy a beadása után egy védő kezén megpattant a labda. Láttunk már ilyenért tizenegyest, a holland Makkelie játékvezető meg sem nézte videón, nyilván szóltak a fülére, hogy vitatkozni sem kell ezen a helyzeten. Ha ez a felfogás marad az egész tornán, annak csak örülhetünk, mert nem a méricskélésé lesz a főszerep.

Leonardo Spinazzola és Ozan Tufan – Fotó: Andrew Medichini / Reuters
Leonardo Spinazzola és Ozan Tufan – Fotó: Andrew Medichini / Reuters

A második félidő első helyzetét a törökök alakították ki, a csereként beálló Cengiz Ünder egy labdaszerzés után a saját térfeléről indult, bevitte a tizenhatoson belülre, de Spinazzola beleért, Donnarumma csak azért vetődött rá a labdára, mert szöglet lett volna. Ez volt az első kapura lövése Törökországnak.

Az olaszok góllal válaszoltak. Az 53. percben Berardi kapott jó labdát a jobb szélen, elvitte az alapvonal felé, majd erősen középre lőtt, és a menteni igyekvő Demiral testéről a kapuba pattant a labda. Érkezett mögötte egy olasz, érezte a veszélyt a Juventus védője, de felszabadítania nem sikerült.

Az olaszok támadásban maradtak, sorra alakították ki a helyzeteiket, és Cakir védései kellettek ahhoz, hogy ne kapjanak újabb gólt. A 66. percben viszont már a kapus sem segíthetett. Az olasz válogatott egyik legjobb embere, Spinazzola lövését ugyan a kapus kiütötte egy balkezes reflexmozdulattal, a kipattanó viszont Immobile elé került, a Lazio csatára nagyon higgadtan, szép mozdulattal terelte a labdát a kapuba négy lépésről.

Ciro Immobile gólja – Fotó: Andrew Medichini / AFP
Ciro Immobile gólja – Fotó: Andrew Medichini / AFP

A törökök szétestek, a 79. percben Insigne is betalált. Cakir röviden vágta ki a labdát, Berardi a térfele közepén lekapcsolta, gyönyörűen passzolták ki három átadással a védelmet, és a Napoli játékosa remekül csavarta a labdát a bal sarokba, védhetetlen lövés volt.

A hajrában a törököknek volt egy helyzetük, de gólt nem tudtak szerezni, így maradt a 3-0 az olaszoknak. A törökök Wales és Svájc ellen javíthatnak. Szombaton a két ország mérkőzésével folytatódik a torna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!