Törökország – Olaszország 0-3

2021. június 11. – 22:33

frissítve

Törökország – Olaszország 0-3
Fotó: Andrew Medichini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Rómában kezdődik este 9-kor a tavalyról elmaradt Európa-bajnokság. A torna és az A csoport nyitómeccsét Olaszország és Törökország játssza, a csoportban még Svájc és Wales szerepel.

Szakkommentár

Meggyőző erődemonstráció a nyitómérkőzésen, egy másodpercig sem forgott veszélyben Olaszország magabiztos győzelme. Esélyeshez méltóan, tovább folytatva 9. kapott gól nélküli és immár 28 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatukat. A vendégeknek 1 kísérlet és 0 kaput eltaláló lövés jutott, ez pedig nemhogy egy pontra, de még ahhoz is kevésnek bizonyult, hogy a legminimálisabb ellenállást tanúsítsák a 39 Eb-mérkőzésük alatt először 3 gólt szerző hazaiak ellen. A 3-0-s végeredmény a legnagyobb különbségű győzelem az Eb nyitómérkőzések történelmében. Törökország pedig elmondhatja magáról, hogy eddigi 7 nagy tornán lejátszott első mérkőzésén 7. vereségüket szenvedték.

Fotó: Filippo Monteforte / AFP
Fotó: Filippo Monteforte / AFP

Nem volt még az Eb-k nyitómeccsén 3-0-s, háromgólos győzelem, az olaszoknak most összejött (a csoport másik első fordulós meccsét, a Wales-Svájc mérkőzést szombaton rendezik). A törökök nagyon masszív védekezése nagyjából egy órán át működött, Demiral öngólja még balszerencsés volt, de addig nem volt benne a levegőben az, hogy az olaszok megszerzik a vezetést. A meccs utolsó húsz percére azonban nagyon elfáradt a török csapat, a védekezésben egyre több volt a pontatlanság, amit a rutinos olasz csatárok, Immobile és Insigne kihasználtak. Az utolsó gólnál az addig nagyokat védő török kapusa, Cakir is csúnyán hibázott. Az olaszok lassan 900 perce gólt sem kaptak, 28. veretlen mérkőzésük volt ez, elég imponáló játékkal.

Köszönjük, hogy velünk tartottak, jó éjszakát, viszontlátásra!

2020. október 14-én az olasz-holland meccs 25. percében van de Beek egyenlített. A végeredmény 1-1 lett, az olaszok azóta gólt sem kaptak, eredménysoruk így néz ki: 4-0, 2-0, 2-0, 2-0, 2-0, 2-0, 7-0, 4-0, 3-0. Vagyis 885 perce nem kaptak gólt az olaszok. A leghosszabb kapott gól nélküli olasz sorozat amúgy 10 meccses volt, 1989 novembere és 1990 júniusa között nem kaptak gólt. (optajoe)

Vége a mérkőzésnek
TUR Törökország 0 : 3 Olaszország ITA

Hogy a törökök a végére teljesen elfáradtak, azt is jelzi, hogy az utolsó percekben két sárgát is kaptak az egyébként végig sportszerű meccsen (mindössze hat szabálytalanságuk volt). Caglar Soyuncu a 88., majd Dervisoglu a 90. percben kapta meg a sárgáját egy-egy túl kemény belépő után.

Sárga lap
I. Dervisoglu
TUR Törökország
Sárga lap
C. Soyuncu
TUR Törökország

A pálya még mindig majd felbillen, kapura lövésben 24:1 az olaszoknak, labdabirtoklásban 62:38-ra vezetnek. A statok alapján a gólt és gólpasszt adó Immobile és Jorginho nőtt a mezőny fölé. Az első félidőben brillírozó Cakir kapus a harmadik gól előtti hibájával beleszürkült a török válogatottba.

Az olasz válogatott most, a 39. Eb-mérkőzésén először lőtt 1 meccsen 3 gólt.

Okay Yokuslu a török kapuban – Fotó: Alberto Lingria / Reuters
Okay Yokuslu a török kapuban – Fotó: Alberto Lingria / Reuters

A 79. percben Lorenzo Insigne, a Napoli kétszeres Olasz Kupa-győztes csatára szerezte az olaszok harmadik gólját. A 42. válogatott meccsén ez a nyolcadik gólja a 42 millió euróra értékelt csatárnak. A csehek elleni utolsó felkészülési meccsen, akárcsak Immobile, ő is betalált.

GÓL!
ITA L. Insigne
TUR Törökország 0 : 3 Olaszország ITA

Az olasz válogatottban Luigi Riva lőtte a legtöbb gólt, 35-öt 1965 és 1974 között. Immobile ezzel a góljával beérte Balotellit (Monza) az aktív játékosok góllövőlistáján. A további sorrend: Belotti (Torino) 12, Pellé (Parma) 9. (OptaPaolo)

Ciro Immobile a gól után – Fotó: Mike Hewitt / Reuters
Ciro Immobile a gól után – Fotó: Mike Hewitt / Reuters

Az olaszok 27 meccset vívtak meg zsinórban veretlenül, utolsó vereségüket 2018. szeptember 10-én Portugáliában szenvedték el. Roberto Mancini immár a legendás kétszeres világbajnok edző, Vittorio Pozzo 30-as évekbeli harmincas veretlenségi rekordjához közelít. Most 27-nél jár, az Eb-n egy nyolcaddöntős sikerrel összejöhet a csúcsdöntés.

A törökök egyelőre csak egy hatmeccses veretlenséget építettek fel, utolsó vereségüket 2020. november 18-án Budapesten szenvedték el Sigér és Varga Kevin góljaival.

Egy perccel azután, hogy a törökök kettőt is cseréltek, egy baloldali akció végén Cristante lőtt jó tíz méterről, a kapusról kipattanó labdára Immobile csapott le, és vágta be kifordított lábbal, belsővel az ötös vonaláról. A Lazio 31 éves csatára legutóbb a csehek elleni június 4-i felkészülési meccsen szerzett gólt, akkor 4-0-ra nyertek.

GÓL!
ITA C. Immobile
TUR Törökország 0 : 2 Olaszország ITA

Török játékos még nem szerzett öngólt az Európa-bajnokságokon, Demiral persze alighanem ki tudta volna hagyni ezt a dicsőséget. Az eddigi 9 öngólból három a legutóbbi Eb-n született, az egyik az izlandi-magyar meccsen. 1996 előtt egyetlen öngól volt Eb-n, az 1976-oson a csehszlovák Anton Ondruš szerezte.

Merih Demiral a török kapuban az öngól után – Fotó: Filippo Monteforte / Reuters
Merih Demiral a török kapuban az öngól után – Fotó: Filippo Monteforte / Reuters

Nem sokkal az első török kapura lövés után (Cengiz Ünder lőtt kapura egy kontratámadás végén) a Juventus 23 éves török védője, Merih Demiral testéről pattant be a jobbról, középmagasan, erősen belőtt labda a török kapuba.

Öngól!
TUR M. Demiral
TUR Törökország 0 : 1 Olaszország ITA

A törököknél a középpályás Yusuf Yazici helyett a Leicester 23 éves játékosa, Cengiz Ünder játszik tovább. Az olaszoknál a jobb oldalon volt csere, Alessandro Florenzi helyett a 27 éves Napoli-játékos, Giovanni Di Lorenzo folytatja.


A kétezres évek Európa-bajnokságain kétszer is ezüstéremig jutó olaszok szövetségi kapitánya a 4-3-3-as felállást részesíti előnyben, ahogy ez a mai felálláson is látszik. A Zenit Szentpétervárból 2018-ban a válogatott élére szerződtetett Roberto Mancini remekül megtalálta a helyét a klubfutball kispadjain töltött 17 éve után. A Nemzetek Ligájában a csoportgyőzelem után ősszel elődöntőt játszhat a spanyolokkal, a tavaszi vb-selejtezőkön pedig Észak-Írországot, Bulgáriát és Litvániát is 2-0-val intézte el. Edzőként az Interrel és a Machester Cityvel nyert bajnokságot, a milánóiakkal hármat is, hogy nyerhet-e idén Európa-bajnokságot a válogatottal is, az hamarosan kiderül.

Utoljára 2004-ben volt ekkora különbség a lövésekben egy félidő alatt. 17 évvel ezelőtt a Hollandia-Lettország meccsen 16-1 volt a lövéskülönbség, akkor ennek meg is volt az eredménye, mert a hollandok a szünetig 2-0-ra vezettek van Nistelrooy két góljával, a vége 3-0 lett. (Forrás: optajoe)

Az első félidőben 325 olasz és csak 140 török passz jutott el csapattárshoz, az olaszok mutatója ezzel 87%-os, míg a törököké csak 77%-os.


Az Európa-bajnokság egyik hivatalos szurkolói zónája a Városligeti Műjégpályán nyílt meg, a nyitómeccset is sokan nézik innen.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az eredmény 0-0, nagy valószínűséggel nem most dől meg az Eb-nyitómeccsek 1960-as gólcsúcsa, amikor Jugoszlávia 5-4-re verte Franciaországot. Súlyos olasz fölényt hozott az első félidő, már ami a számokat illeti. Látványra nem volt azért annyira ellenállhatatlan ez az olasz válogatott. Labdabirtoklásuk 62 százalék, kapura lövésben 13:0-ra, szögletekben 3:0-ra vezetnek az olaszok, ráadásul egy 11-es gyanús esetet is vizsgáltak már, de az olaszok mindezt egyelőre a hajukra kenhetik. A legjobb teljesítményt az első félidőben Cakir, a török kapus nyújtja, de eget rengető bravúrjai azért nem voltak.

Egy török védő kezére pattant a labda, a videóbíró nem látott szabálytalanságot.


Félidő
TUR Törökország 0 : 0 Olaszország ITA
Szakkommentár

Az olaszok simán odaszorítják a török válogatottat a kapuja elé, a vendégek el sem jutottak eddig Donnarumma kapujáig. Több lövőhelyzet is adódott az első 25 percben, mégis szögletből volt egy hatalmas helyzete Olaszországnak, Chiellini fejesét Cakir védte bravúrral. A 4-3-3-as felállásban kezdő olaszok támadásban 3 védőre váltanak, Spinazzola remekül lép be a támadásépítésbe, kialakítva a 3-2-4-1-es hadrendet. Az első 8 kísérlet a hazaiaké volt, a törökök szerencséjére csak 1 talált ezekből kaput.

Fotó: Andrew Medichini / POOL / AFP
Fotó: Andrew Medichini / POOL / AFP

A török keret ugyan az egész Eb legfiatalabbja, Burak Yilmaz személyében viszont van egy 35 éves 331 napos játékosuk, ilyen idős futballista még nem lépett pályára nagy tornán a török válogatottban. Amúgy meseszerű sztori az övé, tavaly, 34 évesen állt életében először idegenlégiósnak, Lille-be igazolt, és hatalmas meglepetésre megnyerte a francia bajnokságot. Nem szeppent meg, 16 gólt lőtt első francia idényében.

A 34. percben Burak Yilmaz futotta le a bal oldalon az olasz védőket, sikerült is középre játszani, ahol két csapattársa is érkezett, de Donnarumma elbokszolta előlük a labdát.

Fotó: Mike Hewitt / POOL / AFP
Fotó: Mike Hewitt / POOL / AFP

A 2019. március 18-án kinevezett Şenol Güneş régi sikerei színhelyére tért vissza, 2000 és 2004 között ugyanis vezette már a török válogatottat, és a japán – dél-koreai világbajnokságon történelmi sikert ért el, bronzérmet szerzett. Klubszinten csak török és egy koreai csapat kispadján ült, bajnokságot a Beşiktaşsal nyert, kettőt is. A válogatottba való visszatérése után első öt meccsét megnyerte, kivívta a jogot az Eb-n való indulásra, a Nemzetek Ligája B osztályából viszont – többek között a magyaroktól szenvedett kettős vereség után – kipottyant. A tavaszi vb-selejtezőkön simán verték Hollandiát és Norvégiát, majd odahaza egy érthetetlen 3-3-at játszottak a lettek ellen.

A sokadik beadás, ezúttal balról, Berarditól, eljutott Immobile fejére a 33. percben, pedig négy török vette körül. A fejese azonban gyenge és pontatlan volt, a jobb kapufa mellett szállt el.

Fotó: Andrew Medichini / Reuters
Fotó: Andrew Medichini / Reuters

De nagyon nem jött össze neki. Az olaszok a szélekről nem tudják veszélyesen bejátszani a labdát, ezért az Inter középpályása jó 25 méterről rálőtte, de a labda messze elkerülte a kaput.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!