Törökország – Olaszország 0-3

2021. június 11. – 22:33

frissítve

Törökország – Olaszország 0-3
Fotó: Andrew Medichini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Rómában kezdődik este 9-kor a tavalyról elmaradt Európa-bajnokság. A torna és az A csoport nyitómeccsét Olaszország és Törökország játssza, a csoportban még Svájc és Wales szerepel.

Az olaszoknak most már helyzeteik is vannak, nem csak nyomasztó fölényük. Az első helyzetecskére 17 percet kellett várni, de Insigne nagyon mellé lőtte. Labdabirtoklásban 64-36-ra vezetnek az olaszok, szögletben 2:0-ra, kapura lövésben pedig 7:0-ra.

Andrew Medichini / Reuters
Andrew Medichini / Reuters

A török válogatott először az 1996-os Európa-bajnokságra jutott ki, de az első gólját csak 2000-ben szerezte. Az 1996-os tornáról ugyanis a portugálok, horvátok és dánok mögött pont nélkül, 0-5-ös gólkülönbséggel estek ki. A 2000-esen viszont – épp az olaszok mögött – továbbjutottak a csoportjukból, de aztán a portugálok kiejtették őket a nyolc között.

A meccs első helyzetét a 22. percben egy olasz szöglet után Chiellini fejese jelentette. A léc alá tartó labdát Cakir hatalmas bravúrral tolta újabb szögletre.

Fotó: Mike Hewitt / AFP
Fotó: Mike Hewitt / AFP

Az olaszok legnagyobb Eb-sikere az 1968-as aranyérem (azóta még két döntőjük volt, 2000-ben és 2012-ben). A selejtezőket Románia, Svájc és Ciprus előtt nyerték, a négycsapatos zárószakaszban 0-0-t játszottak a címvédő szovjetekkel – egy sérülés miatt 85+30 percig emberhátrányban), ami után pénzfeldobásos sorsolás következett, nem akármilyen izgalmakkal. Az első érme ugyanis elgurult, egy másodikat kellett feldobni. A döntőben végül 2-0-ra verték jugoszlávokat Riva és Anastasi góljaival.

Nagyon türelmesen játszanak, hatalmas arányban nyerik a labdabirtoklást az olaszok az első tíz perc alapján (63:37%-ban), de egyelőre helyzet, kapura vagy kaput találó lövés nem volt – ha csak nem tekintjük annak (és nem kell annak tekinteni) még az első percből egy oldalhálót, ami előtt már kint volt a labda. Illetve volt egy török beadás, amire nem érkezett ember, és egy olasz indítás, ami túl hosszú volt Berardinak.

  • Olaszország 2021-ben 5 mérkőzést játszott eddig, 5 győzelmet aratott, 17 gólt szerzett, egyet sem kapott, ez 3,4 gólos átlag mérkőzésenként.
  • Az Eb-selejtezőkön csak Belgium és Olaszország végzett hibátlan munkát (10 mérkőzés/10 győzelem), az olaszok 3,7 gólt szereztek átlagban a kvalifikáció során.
  • Olaszország, az idei mérkőzésein átlagban több, mint 21 helyzetet alakított ki meccsenként, és ezekből átlagban 8 el is találta a kaput. Mit jelent mindez? A Manchester City, aki az angol bajnokság leginkább támadó felfogású, legjobb mutatókat produkáló csapata, idén meccsenkénti 16 helyzettel és 6 kaput eltaláló lövéssel zárt átlagosan.
  • A török válogatotté a torna legfiatalabb kerete (24 év és 353 nap az átlag)
  • Ez lesz Senol Günes második nagy tornája a török válogatott élén. 2002-ben világbajnoki 3. helyig vezette csapatát.
  • 22 évével Gianluigi Donnarumma lesz a legfiatalabb kapus, aki nagy tornán Olaszország kapujában állt.
  • Az olaszok még soha sem veszítettek világ-, vagy Európa-bajnokságon a Stadio Olimpicóban. Eddig 6 győzelem és 2 döntetlen a mérleg, az utolsó 7 találkozón még gólt sem kaptak.
Fotó: Filippo Monteforte / Reuters
Fotó: Filippo Monteforte / Reuters

A két válogatottnak ez a 12. meccse. Az eddigi 11-ből nyolcat nyertek az olaszok, volt három döntetlen, török győzelem még nem. Legutóbb 2006-ban játszottak egymással egy barátságos meccsen, annak és az azelőtti, 2002-es, szintén barátságos meccsnek egyaránt 1-1 lett a vége.

Néhány érdekesség az OptaPaolo jóvoltából

  • Gianluigi Donnarumma 22 évével és 106 napjával a legfiatalabb olasz kapus, aki nagy tornán, vb-n vagy Eb-n pályára lép, ezzel Gianluigi Buffont is lepipálta.
  • Giorgio Chiellini negyedik Eb-jén lép pályára. Ezzel beállította Buffon és Alessandro Del Piero rekordját.
  • Az olaszok harmadszor játszanak Eb-nyitómeccset, az előző kettő döntetlen volt: 1968, Szovjetunió 0-0, 1988, NSZK 1-1.

Fotó: Alberto Pizzoli / AFP
Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

Az olaszok épp a törökök ellen játszották az első Eb-meccsüket, egy selejtezőt. Az 1960-as sorozatba még nem neveztek, az 1964-es tornán kieséses selejtezők voltak. Az első selejtezőt 1962. december 2-án játszották Bolognában, 26 ezer néző előtt a törökök ellen. Orlando 4 és Rivera 2 góljával, 6-0-ra győzték, aztán a visszavágón, 1963 márciusában is nyertek 1-0-ra, Sormani góljával. (Aztán a következő körben a későbbi Európa-bajnok szovjetek kiejtették őket.)

Akárcsak az olaszoknál, a törököknél is pont azt a 11 játékost küldi a pályára a kapitány, akiket az utolsó felkészülési meccsen. A törököknél ez a meccs a Moldova elleni 2-0-ra megnyert találkozó volt a németországi Paderbornban. Ez a kezdőcsapat: Çakir – Çelik, Demiral, Söyüncü, Meraş – Yokuşlu – Karaman, Tufan, Yazici, Çalhanoğlu – Burak Yilmaz.

Mancini nem lepte meg semmivel a világot. Donnarumma – Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola – Barella, Jorginho, Locatelli – Berardi, Immobile, Insigne. Ez az olasz kezdőcsapat, ez volt az utolsó, csehek elleni felkészülési meccsen is, annak 4-0 lett a vége.

Fotó: Alberto Lingria / Reuters
Fotó: Alberto Lingria / Reuters

Üdvözlünk mindenkit, ez itt a Telex élő közvetítése az Európa-bajnokság nyitómeccséről, amit az olasz és a török válogatott játszik. Délutáni adásunkban már kiveséztük az előttünk álló tornát, most végre a meccsdömpingbe is beleugorhatunk. A mérkőzést Haász János és Tóth-Szenesi Attila közvetíti, szakértőnk Hrutka János lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!