Szenvedős meccsen nyertek az angolok a Wembley-ben

2021. június 13. – 17:00

frissítve

Szenvedős meccsen nyertek az angolok a Wembley-ben
Raheem Sterling ünnepli a horvátok ellen szerzett gólját – Fotó: Catherine Ivill / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az angolok nyerték a D csoport rangadóját a futball-Eb vasárnapi játéknapján, 1-0-ra győzték le a vb-ezüstérmes horvátokat. A győztes gólt a Manchester City támadója, Raheem Sterling szerezte az 57. percben egy remek kiugratás után.

Vasárnap egy igazi rangadóval, az angolok és a horvátok meccsével folytatódott az Európa-bajnokság: a D csoport első fordulójában rögtön megismétlődött a három év ezelőtti világbajnokság elődöntője, akkor hosszabbítás után 2-1-re nyertek a horvátok. (A D csoport beharangozóját itt olvashatja.) A horvát válogatott korántsem olyan erős, mint volt 2018-ban, Mario Mandžukić és Ivan Rakitić sincs már a keretben. Ezzel szemben az angolok csak javultak a világbajnoksághoz képest, Gareth Southgate csapata tele van fiatal, feltörekvő tehetségekkel.

A végső győzelemre is esélyesnek tartott angoloknál az volt a legnagyobb kérdés a meccs előtt, hogy Harry Maguire és Jordan Henderson tudja-e vállalni a játékot, mindketten sérültek voltak az Eb előtt. Southgate nem kockáztatott, Tyrone Mings kezdett a védelem tengelyében Maguire helyén, míg a középpályán Kalvin Philips feladata volt Henderson pótlása.

A meccset a Wembley-ben rendezték, tehát az angolok hazai közönség előtt játszhattak. Emiatt a horvátok sztárja, Luka Modrić panaszkodott is egy kicsit, szerinte nem teljesen fair a lebonyolítás. A helyszínen 22 ezren követhették a meccset, az angol szurkolók ezúttal megtapsolták, hogy válogatottjuk letérdelt a meccs előtt, korábban volt, hogy fütyüléssel reagáltak a gesztusra. A Wembley kivetőin kívántak jobbulást a dánok futballistájának, Christian Eriksennek, akik szombaton a finnek elleni meccs 43. percében összeesett a pályán, szívmasszázst kellett alkalmazni nála. Azonnal kórházba szállították, az utolsó információk szerint stabil az állapota.

Christian Eriksennek üzentek a Wembley-ben – Fotó: Justin Tallis/Reuters
Christian Eriksennek üzentek a Wembley-ben – Fotó: Justin Tallis/Reuters

Első félidő

Az angolok kezdték jobban a meccset, többször is percekre beszorították ellenfelüket: a 7. percben egy bedobás után a Gascoigne-sérós Phil Foden iramodhatott meg, a 16-os sarkáról eleresztett lövése a kapufán csattant. Majd a 8. percben Philips lövése után kellett védenie a horvátok kapusának. Az első 20 percben a horvátok nem is nagyon tudtak átmenni az angolok térfelére, ez a labdabirtoklási arányon is meglátszott, 67-33 volt az angolok javára. Az első horvát próbálkozásra egészen a 27. percig kellett várni, de az interes Ivan Perišić lövése nem talált kaput. Az első félidő második részére feljavultak a horvátok, csökkent az angol nyomás, jobban meg tudták tartani a labdát Modrićék. Az angol támadások főleg Raheem Sterlingen és Phil Fodenen keresztül futottak, a Premier League gólkirályát, Harry Kane-t nem igazán sikerült megjátszaniuk.

A 42. percben Sterlinget állították meg szabálytalanul a 16-os vonala előtt. A labda mögé az a Kieran Trippier állt, aki azon a bizonyos vb-elődöntőn szabadrúgásból szerzett gólt. Ezúttal nem tudott eredményes lenni az Atlético Madrid védője, lövése elakadt a sorfalban. Az utolsó percekben már nem változott az eredmény, 0-0 volt a félidőben.

Második félidő

Egyik edző sem cserélt a félidőben, ugyanaz a 22 játékos futott ki a pályára, amelyik kezdte a meccset. A 49. percben Trippier hozta nehéz helyzetbe kapusát egy röviden hátra fejelt labdával, Jordan Pickford az utolsó pillanatban tudott tisztázni a rá rontó csatár elől. Az 55. percben Modrić tesztelte az angol kapust, a jó 20 méterről megeresztett lövését másodjára tudta fogni Pickford. Úgy tűnt, a horvátok kezdik elkapni a fonalat, sokkal kiegyenlítettebbnek tűnt a meccs, mint az első félidőben.

Ehhez képest az 57. percben Sterling megszerezte a vezetést az angoloknak: Philips ugratta remekül a ManCity támadóját, aki még pont el tudta rúgni a labdát a tisztázni igyekvő védő szorításában.

A 62. percben majdnem megduplázta előnyét az angol csapat, Kane bombázott fölé a kapu torkában. Majdnem meg is sérült a csatár, nagy igyekezetében rácsúszott a kapufára, de végül rövid ápolás után folytatni tudta a meccset. A 74. percben Sterling előtt adódott nagy lehetőség a tizenhatoson belül, de csúnyán elrontotta a lövést, még a kaput sem találta el. A 82. percben Southgate beküldte a mindössze 17 éves Jude Bellinghamet is, aki ezzel a legfiatalabb játékos lett, aki valaha pályára lépett Európa-bajnokságon.

Az utolsó negyedórát könnyedén lehozták az angolok, a horvátoknak nem volt komoly egyenlítési lehetőségük, így maradt az 1-0. Az angolok pénteken a skótok, a horvátok pedig a csehek ellen játszanak.

Anglia-Horvátország: 1-0 (0-0)

Gólszerző: Raheem Sterling (57.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!