Tizenegyesdráma után folytatódik az olaszok Eb-menetelése, kiejtették a spanyolokat

Legfontosabb

2021. július 6. – 23:59

frissítve

Tizenegyesdráma után folytatódik az olaszok Eb-menetelése, kiejtették a spanyolokat
Fotó: Justin Tallis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába támadtak többet a spanyolok, Chiesa remek góljával az olaszok szereztek vezetést az első elődöntőn. Morata még egyenlíteni tudott a hajrában, jöhetett a hosszabbítás, majd pedig a tizenegyesek. Az olaszok jobban bírták idegekkel a büntetőpárbajt, 4-2-re győzték le Spanyolországot, Morata is rontott. 2012 után játszhatnak újra Eb-döntőt az olaszok, Anglia vagy Dánia lesz az ellenfelük.

Az idei Európa-bajnokság első elődöntőjén Olaszország és Spanyolország játszott egymással a Wembley-ben, megismétlődött tehát a 2012-es döntő párosítása. (Élő tudósításunkat itt tudja visszanézni.) A két válogatott eddig kilencszer találkozott Eb-n vagy világbajnokságon, a keddi volt a tizedik összecsapásuk. Négyszer az olaszok, egyszer pedig a spanyolok nyertek, négyszer végeztek döntetlenre. Az örökmérleg egy hajszállal viszont a spanyoloknak kedvezett: 12-szer győzték le az olaszokat 13 döntetlen és 11 vereség mellett.

Európa-bajnokságon legutóbb 2016-ban játszottak egymás ellen, akkor az olaszok 2-0-ra nyertek, négy évvel korábban, a döntőben viszont nagyon simán, 4-0-ra győztek a spanyolok. A mostani csapatokból Jordi Alba, Sergio Busquets, illetve Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci is játszott azon a meccsen.

A spanyolok eddig mindkét meccsükön megszenvedtek az egyenes kieséses szakaszban. A horvátok ellen 5-3-ra nyertek hosszabbítás után az Eb legőrültebb meccsén, míg a negyeddöntőben csak büntetőpárbajban tudták legyőzni Svájcot. Az olaszok eggyel simábban jutottak el az elődöntőig, Ausztriát és Belgiumot is 2-1-re győzték le, előbbit hosszabbításban. Az elődöntős csapatok közül egyedüliként az olaszok mind az öt eddigi meccsüket megnyerték a tornán. Egyébként is félelmetes sorozatban voltak: sorozatban 32 meccset hoztak le veretlenül.

Luis Enrique három helyen is változtatott a negyeddöntőben látott kezdőcsapatán: csak csere volt a Juventus csatára, Álvaro Morata, Mikel Oyarzabal kezdett a helyén, a sérült Pablo Sarabiát Dani Olmo helyettesítette, míg Pau Torres helyett Eric García kapott helyett a védelem tengelyében. Roberto Mancini egyetlen módosítást hajtott végre, azt is kényszerűségből: a belgák ellen súlyos sérülést szenvedő Leonardo Spinazzolát Emersonnal pótolta.

Megmutatták az olaszok, hogy kevés lövésből is lehet gólt szerezni

A meccs nagy részében a spanyolok akarata érvényesült, helyenként látványosan is játszottak. Főleg Olmo volt elemében, többször is sarokkal tette tovább a labdát a társaknak. Hamar átvették a játék irányítását, többet birtokolták a labdát, hosszan passzolgattak a mélyen visszahúzódó olaszok térfelén. Az első valamirevaló lövés is az övék volt: Ferran Torres lapos lövése méterekkel zúgott el Donnarumma kapuja mellett. A 25. perben Olmo közeli lövésénél már védenie kellett az olasz kapusnak.

Barella lövését blokkolta az egyik spanyol védő – Fotó: Matt Dunham / POOL / AFP
Barella lövését blokkolta az egyik spanyol védő – Fotó: Matt Dunham / POOL / AFP

Az olaszok nagyrészt védekezésre rendezkedtek be, ellentámadásaik egy-két alkalmat leszámítva veszélytelenek voltak. Kapura lövésük is csak egy volt a 45 perc alatt, míg a spanyoloknak öt is. A 21. percben Unai Simón rosszul mozdult ki egy indításnál, és üresen maradt a kapuja, de Nicolo Barella lövését blokkolta az egyik spanyol védő. A 45. percben Emerson lövése ugyan a kapufán csattant, de nem volt igazán veszélyes, már túlságosan kiszorított helyzetben volt.

Az olaszok megmutatták, hogy kevés lövésből is lehet gólt szerezni: a 60. percben a második kaput eltaláló lövésükből megszerezték a vezetést. Egy gyors kontra végén Chiesa tekert a hosszúba, Unai Simón csak dermedten nézte a labdát. A Juventus csatára második gólját szerezte a tornán, az osztrákok ellen lőtt fontos gólt a nyolcaddöntőben.

A vezetés birtokában veszélyesebbé váltak az olasz kontrák, ahogy egyre jobban kitámadtak a spanyolok. A 80. percben Berardi került helyzetbe, de a sokat bizonytalankodó Simón ezúttal a helyén volt. Közben Oyarzabal és Olmo előtt adódott komoly egyenlítési lehetőség, de egyikből sem lett gól, a befejezésnél mindig hibádzott valami. A 81. percben a rengeteget kritizált Morata hozta össze az egyenlítést: Olmótól kapott zseniális kiugratást az olasz tizenhatosnál, és higgadtan gurított a rövid alsó sarokba. A csereként beállt támadó harmadik gólját lőtte az Eb-n.

A hátralévő percekben nagyon hajtottak a spanyolok az újabb gólért, de maradt az 1-1, jöhetett a hosszabbítás. A spanyolok sorozatban harmadszor kényszerültek hosszabbításra az egyenes kieséses szakaszban.

A tizenegyesekre hagyták a döntést

A hosszabbítás első 15 percében is maradt a spanyol fölény, az olaszok hősiesen védekeztek. A 98. percben Olmo lapos szabadrúgásánál bravúrral védett Donnarumma, pár perccel később pedig Llorente próbálkozott egy átlövéssel, akkor egy védő blokkolt. Úgy tűnt, hogy a spanyolok bírják jobban erővel a plusz 30 percet, az olaszok rendre beszorultak a kapujuk elé. Mancini csapata mindent bevetett, hogy kibekkelje a tizenegyesekig, a lehető leglassabban végezték el a kirúgásokat és a bedobásokat az olasz játékosok. Ez össze is jött nekik, a spanyolok már a második büntetőpárbajukra készülhettek.

Az olaszok kezdték a büntetőket, Locatelli tizenegyesét kivédte a spanyol kapus. Olmo is hibázott, fölé bombázta a labdát. A második körben Belotti és Moreno is berúgta a maga büntetőjét, 1-1-re állt a párbaj. Bonucci és Thiago lába sem remegett meg, 2-2 volt ekkor. Bernardeschi berúgta a negyedik olasz tizenegyest, viszont Morata lövését védte Donnarumma, így előnybe került az olaszok.

Az utolsó körben Jorginho belőtte a mindent eldöntő tizenegyest, Olaszország jutott a döntőbe.

Az olaszok ellenfele Anglia vagy Dánia lesz, a második elődöntőt szerdán rendezik. A döntőt július 11-én játsszák a Wembley-ben.

Olaszország–Spanyolország: 1-1 (0-0), tizenegyesekkel: 4-2

  • Gólszerzők: Chisea (60.), Morata (81.)
  • Wembley, vezette: Felix Brych (német)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!