Spanyolország tizenegyespárbajjal nyert, bejutott az elődöntőbe

2021. július 2. – 17:54

frissítve

Spanyolország tizenegyespárbajjal nyert, bejutott az elődöntőbe
Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1-1-es rendes játékidő után a svájciak emberhátrányban húzták ki a hosszabbítást, de a tizenegyespárbajban már a spanyolok voltak jobbak.

Eddig öt csapat tudott egy Eb-n két olyan meccset is megnyerni a kieséses szakaszban, amin hosszabbításban, vagy azután dőlt el a meccs, mind az öt meg is nyerte utána a tornát.

Mikel Oyarzabal állt a labda mögé az ötödik fordulóban. Magabiztosan belőtte, és ezzel 3-1-re megnyerte a spanyol válogatott a büntetőpárbajt.

Vége a mérkőzésnek
SUI Svájc 1 : 1 Spanyolország ESP

A svájci középpályás fölé bombázta a labdát, óriási ajándék ez a spanyoloknak.

Moreno sok helyzetet kihagyott a meccsen, de a büntetőpárbajban betalál. Középre célzott, nem találta el Sommer, hova kell vetődni. Spanyol előny.

Pontosan ugyanúgy hagyta ki, mint Schär, ugyanoda is lőtte, Unai Simón pedig ugyanúgy védte.

Rodri büntetőjét kiüti Sommer, három spanyol lövés után 1-1 az állás. Rodrit a 118. percben hozta be a szövetségi kapitány büntetőt rúgni.

Nagyon gyengén lőtte meg Schär, a spanyol kapus pedig jól érezte az irányt, simán hárította a lövést.

Kiegyenlít Spanyolország, Olmo magabiztosan belövi a büntetőjét.

Unai Simón rossz irányba ugrott, simán lőtte be a svájci játékos.

0-0, kimaradt az első spanyol büntető. Busquets a jobb kapufára lőtte. Sommer a másik oldalra vetődött, de így nem lett gól.

A spanyolok az Eb-n és a vb-n eddig nyolcszor kényszerültek tizenegyespárbajra, ebből négyszer jutottak tovább. Svájc háromszor volt ilyen helyzetben, ebből egyszer jutott tovább, a nyolcaddöntőben a franciák ellen. Akkor Sommer védése volt a kulcs, a svájci kapus most is nagy formában van, lássuk, mi fog történni.

120 perc alatt nem sikerült eldönteni a negyeddöntőt, 1-1 az állás. Jöhetnek a büntetők. Svájc Franciaország ellen is tizenegyesekkel nyert, akkor Sommer lett a meccs hőse. Meglátjuk, most is ki tud-e fogni egy vagy több büntetőt a svájci kapus.

Hiába a beálló Bajnokok Ligája-győztes Thiago Alcantara, a horvátok ellen gólt szerző Oyarzabal, a Manchester City sztárja Rodi és a számtalan kísérlet, a svájciak hősiesen védekezve és Sommer teljesítményének köszönhetően újra 11-es párbajt vívhatnak. Bármi is történik innentől kezdve, Svájc előtt kalapot kell emelnünk, a második topcsapat ellen nyújtottak kimagaslót.

Sárga lap
M. Gavranovic
SUI Svájc

Már valószínűleg a tizenegyesekre cserélte be a spanyol játékvezető. Mindjárt véget ér a hosszabbítás is.

Moreno került lövőhelyzetbe, de olyan gyengén rúgja meg a labdát, hogy Sommernek szinte elvetődnie se kellett. Ebből jóval több is lehetett volna.

Busquets fejese is Sommer kezében landol. Szögletből jutott helyzetig Spanyolország. Az utolsó percek már csak arról szólnak, hogy sikerül-e megszerezniük a vezetést.

Sommer tényleg mindent megfog most, hiába sorozzák őt a hosszabbítás kezdete óta. Ez amúgy azért is jó, mert legalább van valami izgalom a meccsben, a svájci kapus bravúrjain túl ugyanis legalább olyan érdekes ezt a meccset nézni, mint a falon száradó festéket.

Thiago Alcántara is érkezik a spanyol csapatba, Pau Torres fáradt el.

Llorente lőhetett a svájci tizenhatoson belül, Rodríguez blokkolt. Sorra jönnek a spanyol lövések, Sommer és a védők állják a sarat. Még tíz percet kell kihúzniuk emberhátrányban a büntetőpárbajig.

Fassnacht futott el jobb oldalt, és négy svájci játékos is ment a támadással, de nem passzolt. Elesett, ám nem fújt a játékvezető, jöhetnek a spanyolok.

Rövid szünet után elindult a játék, 15 perce van a két csapatnak, hogy döntésre vigyék a meccset. A spanyolok kezdik a hosszabbítás második felét.

Szakkommentár

Érződik a spanyol csapaton, hogy nem szeretnék a szerencsére bízni a továbbjutásukat, és emberelőnyben mindent meg is tesznek, hogy még a hosszabbításban lezárják ezt a mérkőzést. Egykapuztak az első 15 percben, de Sommer hihetetlen bravúrokat bemutatva tartja a frontot és a lelket társaiban. Ezen negyedóra alatt Spanyolország ugyanannyi kísérletet és háromszor több kaput eltaláló lövést produkált, mint a teljes rendes játékidő alatt.

A spanyolok több ordító helyzetet is kidolgoztak, de Sommer mindent véd. 1-1 az állás 105 perc játék után. Még 15 perc, aztán jöhetnek a tizenegyesek, ha nem sikerül eldönteni a meccset.

Teljesen beszorulnak a svájciak a hosszabbításban. Oyarzabal csavarta rá nagy erővel a labdát, a kapu jobb sarkát célozta, de elérte Sommer és kiütötte. Pár percen belül több bravúrt is bemutatott a svájci kapus, aki a nyolcaddöntőben kifogta Mbappé tizenegyesét.

Rodríguez mellén-fején táncolt a labda, majd Moreno lőtte el a levegőben akrobatikus mozdulattal, alig egy-két méterre a svájci kapustól. Sommer hatalmasat védett, komoly spanyol helyzet.

A svájci csapat franciák elleni tizenegyespárbaja után aligha szeretnének szembekerülni Sommerrel, ennek megfelelően pedig most eléggé be is nyomták a svájciakat, és folyamatosan próbálkoznak, de még mindig nem érezni bennük azt a pluszt, amivel el tudnák dönteni ezt a meccset.

Svájc most már tényleg egyértelműen arra játszik, hogy kihúzza gól nélkül a hosszabbítást is, pár kivételtől eltekintve tényleg csak védekeznek, azt pedig tíz emberrel is jól csinálják. Sommernek persze így is van azért dolga, de eddig futószalagon szállítja a bravúrokat, nagyon megbízható a kapuban.

Szöglethez jutottak a spanyolok. Moreno ugrott a legmagasabbra, de nem tudta jól irányítani a labdát, mellément a fejese.

Olmo lövése Moreno hátán akadt meg. Jönnek előre a spanyolok, a hovát válogatott ellen is a hosszabbítás első felében sikerült eldönteni a meccset. A nyolcaddöntőben három perc alatt kétszer is betaláltak. Svájc teljesen beszorult a kapuja elé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!