Spanyolország tizenegyespárbajjal nyert, bejutott az elődöntőbe

2021. július 2. – 17:54

frissítve

Spanyolország tizenegyespárbajjal nyert, bejutott az elődöntőbe
Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1-1-es rendes játékidő után a svájciak emberhátrányban húzták ki a hosszabbítást, de a tizenegyespárbajban már a spanyolok voltak jobbak.

Szakkommentár

A spanyolok 115-ször is járatták már a labdát 10 passz felett ezen a tornán, a második németeknek mindez „csak” 78-szor sikerült. Spanyolország a legaktívabb letámadó is, ők engedélyezik a legkevesebb passzt az ellenfeleknek labdakihozatalnál. A horvátok elleni 23 helyzet és 10 kaput eltaláló lövés is imponáló adat.

Nem kezdett jól a spanyol válogatott az Eb-n. Két meccs alatt mindössze két pontot szerzett, és a továbbjutása is veszélybe került. Hiába játszottak ordító fölényben a svédek ellen, egy helyzetet se sikerült értékesíteni, 0-0-ás döntetlennel zárult a meccs. Lengyelország ellen Morata már a 26. percben betalált, de Lewandowski a második félidő elején egyenlített, és 1-1 lett a végeredmény. A harmadik meccsen aztán már beindult a spanyol gólgyártás, 5-0-ra elintézték Szlovákiát, és ezzel az első helyen jutottak tovább a csoportból.

A nyolcaddöntőben a vb-n ezüstérmes Horvátország ellen léptek pályára, és egy egészen őrületes meccsen sikerült kiharcolniuk a továbbjutást. Öt perccel a vége előtt még 3-1-re vezetett a spanyol válogatott, aztán a 92. percben Pasalic góljával egyenlítettek a horvátok, és jöhetett a hosszabbítás. Nem bízták a tizenegyesekre a spanyolok, előbb Morata talált be a 100. percben, majd három perccel később Oyarzabal állította be a végeredményt.

Megkérdezték a meccs előtt Achillest, a szentpétervári Ermitázs Múzeum futball szakértőjét, hogy szerinte ki jut tovább. Egyértelmű választ adott a macska, a spanyol zászló melletti tálra vetette magát.

Aggodalomra adhat okot a svájciaknak, hogy a süket macska igazi sztárszakértőnek számít, a 2018-as oroszországi vb-n minden meccs előtt ő jósolta meg az eredményt.

Fotó: Alexander Galperin / Sputnik / AFP
Fotó: Alexander Galperin / Sputnik / AFP
Fotó: Alexander Galperin / Sputnik / AFP
Fotó: Alexander Galperin / Sputnik / AFP

A spanyoloknál a védelemben változtatott Luis Enrique, Pau Torres és Jordi Alba került be a kezdőbe, Eric García és Gayà kerültek a padra. A horvátok ellen egyikük sem volt túl acélos, le is kellett kapni őket, úgyhogy érthető a változtatás. A túloldalon Vladimir Petković valószínűleg ugyanazt a tizenegy játékost küldte volna a pályára, akiket a franciák ellen, de Xhakának kigyűltek a sárga lapjai, úgyhogy azt a meccset kénytelen kihagyni, Zakaria jött a helyére. Az ő hiánya biztosan érezhető lesz, kétségtelenül ő a svájci csapat egyik motorja, de ahogy a 2016-os döntőben Ronaldo, úgy most ő is fontos motiváló erő lehet a kispadról.

Svájc: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodriguez – Widmer, Zakaria, Freuler, Zuber – Shaqiri, Embolo – Seferović

Spanyolország: Unai Simón – Jordi Alba, Pau Torres, Laporte, Azpilicueta – Pedri, Sergio Busquets, Koke – Sarabía, Morata, Ferran Torres

Nincs megállás, kétnapos szünet után megyünk tovább, és a Spanyolország-Svájccal elkezdődnek a negyeddöntők is az Európa-bajnokságon. A svájciak egy őrült 3-3-as meccs után tizenegyesekkel ejtették ki a világbajnok franciákat, míg az előző körben a horvátokat búcsúztató spanyolok a két legutóbbi meccsükön 10 gólt vágtak.

A negyeddöntőt Flachner Balázs és Cseke Balázs fogják közvetíteni, a szakértőnk Hrutka János lesz, az összefoglalóval pedig Ághassi Attila jelentkeik a lefújás után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!