Bődületes potyát hozott össze a szlovákok kapusa az Eb-n, aztán a spanyolok még négyet berámoltak neki

2021. június 23. – 18:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szlovákia–Spanyolország-csoportmeccsnek nagy jelentősége volt, mert a végső győzelemre is esélyes spanyolok elég rosszul, két döntetlennel kezdték az Eb-t, így nagyon kellett kaparniuk, hogy egyáltalán továbbjussanak a csoportból. Aztán ez végül a vártnál is könnyebben jött össze.

A spanyol válogatottnak nem indult jól az Eb, az első meccsükön nem tudtak gólt lőni a svédeknek, 0-0 lett a meccs, és aztán tizenegyest rontva a lengyeleket sem sikerült legyőzni, velük 1-1-et játszottak. A szlovákoknak viszont nagyon jól indult a kontinenstorna, az első meccsen 2-1-re legyőzték a lengyeleket, aztán a folytatás már nem volt annyira jó, a következő meccsükön 1-0-ra kikaptak a svédektől.

Tehát a meccs előtt a szlovákok 3, a spanyolok pedig 2 ponttal álltak. Ugyanakkor több mint 40 éve, az 1980-as tornán fordult elő utoljára, hogy a spanyolok nem nyertek meg egyetlen csoportmeccset sem. És ez most sem ismétlődött meg.

A szlovákok most is az eredetileg középpályásokként játszó Hamsik-Duda támadópárossal kezdtek. A spanyoloknál négy változás is volt a kezdőben, a védelemben Eric Garcia és Azpilicueta kapott helyet Pau Torres és Marcos Llorente helyén, védekező középpályásként Busquets kezdett Rodri posztján, támadóként pedig Olmo helyén Sarabia játszott.

Bődületes potyával szereztek vezetést a spanyolok

A spanyolok már a meccs elejétől kezdeményezőek voltak, az 5. percben rögtön ők kerültek helyzetbe, de Morata bal szélről, éles szögből leadott lövését védte a rövid saroknál a szlovák kapus.

Aztán a 10. percben Koke esett el a szlovák tizenhatoson belül, élőben ez nem látszott igazán jól, de a videóbíró segítségével kielemezték az esetet, és a bíró tizenegyest ítélt a spanyoloknak. Azonban Morata kihagyta a büntetőt, csakúgy mint a spanyolok előző csoportmeccsén Gerard Moreno.

Ez már a 6. kihagyott büntető volt a tornán, ez tényleg a kihagyott büntetők Európa bajnoksága.

Luis Enrique jelezte is a közönségnek, hogy szükségük van a biztatásra. A 19. percben aztán két óriási helyzetet is kihagytak a spanyolok, előbb Sarabia nem találta el jól Pedri nagyon szép, lágyan beívelt labdáját, majd Azpilicueta jobb oldali beadásáról maradt le Pedri.

Szlovákia nagyon egyszerű focit játszott, foggal-körömmel védekeztek, és ha nagy ritkán labdát szereztek, megpróbáltak építkezni, de a középpályánál előrébb csak ritkán jutottak. A 24. percben ismét a spanyolok kerültek helyzetbe, Morata nagyjából 18 méterről, középről lőtt kapura, de nem helyezte jól a labdát, így Dubravka kapus kiütötte azt.

Aztán a 30. percben Dubravkától ritkán látható, óriási nagy bakit láthattunk, Sarabia kapufája magasan felpörgött a kapu fölé, Dubravka figyelt is a visszaérkező labdára, a kapu fölé próbálta ütni, de egy botrányosan rossz mozdulattal a saját kapujába püfölte. Íme:

És innentől nagyon kényelmessé vált a meccs a spanyoloknak. Nagy nyugalomban játszhatták a saját, labdatartós, passzolgatós játékukat. És az első félidő hosszabbításában meg is duplázták az előnyüket. Egy szöglet után nem tudtak felszabadítania a szlovákok, Pedri varázslatos labdája után Moreno tartotta meg nagy küzdelemben a labdát kicsit jobbra sodródva, és be is tudta adni, a labdát pedig a szöglet után fent maradt középső védő, Aymeric Laporte fejelte a bal felső sarokba.

A szlovákoknak szinte sanszuk nem volt

A második félidőben továbbra is szinte kizárólag a spanyoloknál volt a labda. Az 56. percben megint gólt lőttek, méghozzá egy szépen kijátszott akcióból. A labda Pedritől érkezett a bal oldalra, onnan Jordi Alba pontosan lőtte középre Sarabiához, aki ballal állítgatás nélkül lőtte a kapuba a labdát, ami a bal kapufáról pattant a hálóba.

A 62. percben a szlovák Haraslin próbálkozott távoli bombával, de nagyon mellé ment a lövés. Nyomasztó volt a spanyolok dominanciája, Szlovákia szinte a félpályájáról nem tudott kijönni. Egy szöglet után meglőtték a negyediket is a spanyolok, méghozzá egy még az előzőnél is szebb akció után.

A 18 éves Pedri az egész meccsen úgy osztogatta a kulcspasszokat, mint ahogy más levegőt vesz.

A 67. percben is egy ilyen labdával indította a jobb szélen Sarabiát, aki a védőnek kötényt adva lőtte középre a labdát, ahol az épp azelőtt becserélt Ferran Torres érkezett, aki sarokkal küldte a kapuba a játékszert.

Majd szinte rögtön jött az ötödik találat is, ismét egy öngól. Thiago rossz lövése után a frissen becserélt Pau Torres fejelt bele a labdába, amit aztán Kucka tessékelt a saját kapujába.

A meccs hátralevő részében aztán továbbra is nagy nyugalomban tikitakázgattak a spanyolok, a szlovákoknál gyakorlatilag pár másodpercig volt csak a labda. Maradt az 5-0, amivel a spanyolok jutottak tovább, és a horvátokkal találkoznak majd a nyolcaddöntőben. A szlovákok pedig búcsúztak az Eb-ről.

Szlovákia – Spanyolország 0–5 (0–2)

  • Sevilla, vezette: Björn Kuipers (holland)
  • gólszerző: Dubravka (öngól, ‘30), Laporte (’45+2), Sarabia ('56), Ferran Torres ('67), Kucka (öngól, '71)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!