Piszok jó büntetővel támadtak fel a labdával alig találkozó svédek az Eb-n

2021. június 18. – 16:57

frissítve

Piszok jó büntetővel támadtak fel a labdával alig találkozó svédek az Eb-n
Emil Forsberg gólöröme – Fotó: Kirill Kudryavtsev / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország a spanyolok elleni passzív játék után átvette az irányítást Szlovákia ellen, és egy tökéletesen helyezett büntetővel győzni is tudtak 1-0-ra. A 11-est az az Emil Forsberg vágta be, aki három éve az oroszországi vb-n ugyanitt, Szentpéterváron lőtte tovább Svájc ellen csapatát a legjobb nyolc közé. Szlovákia a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást.

Svédország nagyon fogadkozott, hogy a spanyolok elleni, első fordulós 0-0 után sokkal attraktívabb játékkal rukkolnak majd elő, és nem a 25%-os (más statisztikák szerint 15%) labdabirtoklással zárt mérkőzés mását látjuk majd Szlovákia ellen, az ígéretet viszont annyiban sikerült csak teljesíteni, hogy javítottak a labdabirtoklási arányukon.

A svédek ugyan uralták az első félidőt – leginkább az első 30 percet –, de sokra nem mentek a folyamatos letámadásukkal, ahogy a rögzített szituációkból indított beívelésekkel sem, egyetlen kaput eltaláló lövést tudtak felmutatni a félidőben. Igaz, ez még mindig több volt, mint ami a lengyelek legyőzésével kényelmesebb helyzetben játszó szlovákok elértek.

A félidei instrukciók nagyjából 10-15 perc után ülepedtek le a játékosokban annyira, hogy érezhető javulás látszódjon a játékban. Előbb az 58. percben kellett Robin Olsennek nagyot védenie egy szlovák fejesnél, majd egy percen belül szlovák kollégájának, Martin Dúbravkának kellett megismételnie a bravúrt egy svéd próbálkozásnál. Apró különbség volt a két eset között, hogy a szlovák akció lesről indult, így annál visszavonták volna a gólt, Dúbravka viszont mindenképp góltól mentette meg csapatát.

Dúbravka a 70. percben is nagyot mentett, Isak csodás szóló után, több szlovák játékost kicselezve célozta meg távolról a jobb alsó sarkot, nem sok kellett hozzá, hogy Dúbravka ezúttal ne tudjon hárítani.

Az éledező svéd válogatott az utolsó negyedórába érve még veszélyesebb volt, a csereként beálló Quaison kapott egy remek indítást, rá is robbant, de a labdát már nem érte el, elütötte ugyanis az addig kiválóan teljesítő Dúbravka, büntetőt összehozva. A 11-eshez nem az azt kiharcoló Isak, hanem Emil Forsberg, aki hihetetlen pontosan helyezte a bal kapufa mellé a labdát, előnyhöz juttatva a svédeket.

Forsberg három éve, a 2018-as oroszországi vb-n a svájciak elleni nyolcaddöntőn már hős lett ugyanebben a stadionban, akkor is a szentpétervári Kresztovszkij Stadion játszottak ugyanis – ám akkor nem büntetőből, hanem akcióból volt eredményes a második félidő közepén.

A gól további plusz lendületet hozott a svédek játékába, a cserék is náluk tűntek jobbnak, újabb gól viszont már nem született a mérkőzésen. A szlovákok reménykedtek benne, hogy az utolsó pillanatban ők is büntetőhöz jutnak, a labda ugyanis két, egymással összefutó svéd védő kezére is felpattant, de a videóbírói szobából megerősítették, nem volt szándékosság, így maradt az eredmény.

Az 1-0-s sikerrel Svédország a spanyolok elleni döntetlen után máris a csoport első helyére ugrott, de még Szlovákiának sem kell nagyon aggódnia, két meccs után 3 ponttal állnak ugyanis az E csoportban. A csoport állása viszont később, majd csak szombat este változik, ekkor fogadja majd az egypontos Spanyolország a nullapontos lengyeleket – ennek a meccsnek a végén már jobban látszik, hogy alakulhat a csoport a nyolcaddöntők előtt.

Svédország–Szlovákia 1–0 (0–0)

  • Szentpétervár, vezette: Daniel Siebert (német)
  • gólszerző: Emil Forsberg ('77, büntetőből)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!