A spanyolok tizenegyest is rontottak, a lengyeleket sem tudták legyőzni

2021. június 19. – 23:00

frissítve

A spanyolok tizenegyest is rontottak, a lengyeleket sem tudták legyőzni
Robert Lewandowski góljával döntetlent értek el a lengyelek Fotó: David Ramos / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolország a második mérkőzésén is hatalmas fölényben játszott, de a lengyelek ellen sem jött össze a győzelem, 1-1 lett a mérkőzés.

Két olyan válogatott csapott össze szombat este Sevillában, amely csalódással kezdte a tornát. Sevilla amúgy jól áll stadionokban, az első osztályú Sevillának és Betisnek is szép stadionja van, na az Estadio La Cartuja egy harmadik városi stadion.

Ami pedig az előzményeket illeti, a spanyolok a svédek ellen nagy fölényben játszottak, de csak döntetlent értek el, míg a lengyelek – talán a torna eddigi legnagyobb meglepetésére – kikaptak a szlovákoktól. Jó leírni, de az eddig kevés meglepő eredményt hozó Eb-n, a franciák ellen elért magyar döntetlen tűnik csak ennél meglepőbb eredménynek.

Mindkét csapatnak javítania kellett tehát, és a sevillai mérkőzésen a spanyolok ennek megfelelően igen vehemensen kezdték a mérkőzést,. Vehemenciában a lengyelek oldalán sem volt gond, jó támadójátékban már inkább. A jelentős spanyol labdabirtoklási túlsúlyt a 26. percben Álvaro Morata váltotta gólra, aki öt méterről passzolt be a kapuba egy remek labdát, elsőre lesnek tűnhetett, de a videóbíró is megerősítette, szabályos volt a gól.

A 34.percben Gerard Moreno lőtt majdnem újabb gólt, egy szabadrúgásgólt, de a bombája egy kicsit elkerülte a kaput

A 43. percben aztán majdnem betalált Robert Lewandowski is, de egy kapufáról kipattanó lövésre lecsapva, nagy helyzetben csak a kapust találta el. Érdekes, hogy hiába a világ legjobb játékosa ma Robert Lewandowski, a Transfermarkt messze nem őt tartja a pályán felbukkanó játékosok közül a legértékesebb focistának, ha ugyanis egy játékos előtt még felértékelődés, sok erős szezon áll, akkor magasabbra kalibrálják, mintha mégoly jó is, de már kevesebb benne az upside-potenciál. Hát, így történhetett meg az a csúfság, hogy szegény Levánál a spanyoloktól többen, Llorente (80 millió eur), Pedri, Rodri, Oyarzabal (70-70 millió euró) is magasabbra van kalibrálva, mint Lewandowski. akit 60 millió euróra értékelt a portál.

A félidő végén egyébként Gerard Moreno majdnem betalált közelről.

Jött a lengyel egyenlítés

A második félidőben Robert Lewandowski, kicsit ugyan helyet csinált magának, de egy jó beadást – végül szabályosan – a kapuba fejelt.

Úgy tűnt, hogy sokáig nem örülhetett Lengyelország, mert – ismét a videóbíró kellett hozzá – , de a spanyolok tizenegyest kaptak, Moreno lábára ugyanis egy beadásnál valóban rálépett az elkéső védő. Aztán mégis örülhettek a lengyelek, mert Gerard Moreno a kapufára rúgta a 11-est, ez már csak ilyen torna.

A hatalmas mezőnyfölény ezek után is spanyol gólt sejtetett, de a lengyel szurkolók nem hiába ordították torkuk szakadtából a „Polska-Polska” rigmust, mert a spanyolok nem bírták gólra váltani a nyomást.Kisebb helyzetek még akadtak, de a lengyelek valójában a Premier League-ben vitézkedő kiváló védősorukkal azonban remekül állták a sarat. A brit bajnokságok erejét jelzi, hogy a két válogatottból összesen 16-an játszanak itt, igaz a spanyolokból tízen az első osztályban, míg a lengyelekből hatan, igaz nem csak az elsőben. A mérkőzés végéig maradt az 1-1-es eredmény.

A meccs után így a két magasabbra taksált válogatott, vagyis a spanyol és a lengyel nem áll a csoportban továbbjutásra, mert a svédeknek 4, a szlovákoknak 3 pontja van, a spanyolok csak 2, míg a lengyelek 1 ponttal szerénykednek. Vagyis ebben a csoportban tényleg nagy izgalmak várhatóak.

A spanyolok azért valójában két csalódást keltő döntetlennel sem állnak nagyon rosszul, hiszen Szlovákia legyőzésével akár csoportelsők is lehetnek, viszont a lengyeleknek mindenképpen meg kell verniük a svédeket.

Érdekesség, hogy amennyiben a spanyolok végül magukra találnának, és neadjisten megnyernék az Európa-bajnokságot, három olyan játékosuk is lenne, aki az év során két nagy kupát is besepert, mert a csapatban van egy Chelsea (César Azpilicueta), és két Villarreal (Pau Torres, Gerard Moreno) játékos is.

Azt sokan megjegyezték már, hogy a spanyolok rendelkeznek az egyik legfiatalabb válogatottal, az eddigi gyengébb teljesítményt talán a tapasztalatlanságra lehet fogni, mert a mutatott játék és a mindkét eddigi ellenfelet kapuhoz szögező döbbenetes nyomás amúgy elég meggyőző.

Spanyolország-Lengyelország 1-1 (1-0)
Sevilla, vezette: Daniele Orsato (olasz)

gólszerző: Morata (26.), illetve Lewandowski (54.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!