Fiola higgadt góljára Griezmann válaszolt, döntetlen a világbajnok franciák ellen az Eb-n

2021. június 19. – 16:58

frissítve

Fiola higgadt góljára Griezmann válaszolt, döntetlen a világbajnok franciák ellen az Eb-n
Fotó: Huszti István/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Második Európa-bajnoki mérkőzésén döntetlent játszott a magyar futballválogatott. Bátor, de fegyelmezett játékkal megleptük a franciákat, és Fiola Attila egy nagyszerű támadás végén megszerezte a vezetést még az első félidőben. Griezmann hozta 1-1-re a meccset, a magyar pontszerzés így is nagy bravúr. A harmadik találkozó szerdán jön Münchenben, ahol nyerni kell a továbbjutásért.

Előfordult már a magyar futball történelmében, amikor Portugáliától kikapott egy nagy torna első meccsén, utána a világbajnok ellen javítani tudott. 1966-ban a brazilokat sikerült megverni 3-1-re. Az is nagy bravúr volt, a mostani francia válogatott legyőzése még nagyobbnak számított volna, mert a magyar futball nincs azon a szinten, mint mikor még Albert Flórián és Bene Ferenc volt a csatársorban. Az viszont, hogy volt esélyünk a sikerre, elismerésre méltó. De ne haladjunk ennyire előre.

Az ellenfél csatársorában helyet kapott Antoine Griezmann, Kylian Mbappé és Karim Benzema is, utóbbi ugyan nem világbajnok, de BL-győztes. Griezmann volt az egyetlen, aki a hőség ellenére hosszú ujjú mezben futott ki a pályára.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

ELSŐ FÉLIDŐ: Fiola kihasználta az első nagy magyar helyzetet

Bátrabban kezdett a magyar csapat, mint kedden az Eb-címvédő portugálokkal szemben, a 10. percben Pavard sárga lapja is jelezte ezt, aki másodszor választotta el addigra szabálytalanul a labdától Sallai Rolandot. A labdakihozataloknál is érezhetőbb volt a nagyobb elszántság, rúghattunk is szögletet, ami a portugálokkal szemben egyszer sem sikerült, vagyis 100 percet vártunk rá.

Ha végig akarja nézni, hogyan alakult a küzdelem percről percre, akkor ide kattintson.

Igazi veszélyt viszont nem sikerült így sem teremteni, a másik oldalon viszont Mbappé Benzemát játszotta meg, akinek a lövését gyönyörű vetődéssel hárította Gulácsi, majd Griezmann ismétlésénél még ennél is nagyobbat fogott. A balhátvéd, Digne vitte el a labdát a bal oldalon, középre adására Mbappé érkezett, 10 méterről fejelt, de fél méterrel célt tévesztett. Nemsokára volt egy gyengébb fejese a csatárnak, akkor messze fölément a labda

A 25. percben Szalai Ádám nem tudta folytatni a játékot, nem látszott mi történt vele egy ütközésnél – később kiderült, ütést kapott a fejére –, csak baljós jel volt, ahogy az ápolás közben is hátán feküdt, és ahogy vége lett az ápolásnak, nem tudta folytatni. Nikolics Nemanja váltotta.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A 31. percben három húzásból, pillanatok alatt óriási helyzetet alakítottak ki a kapunk előtt. Griezmann visszalépett, de csak azért, hogy a két középső védő közé bemozgó Mbappét játssza meg, aki mellel átvette a pontos labdát, mintaszerűen lekészítette Benzemának, aki 10 méterről, középről lőhetett, fél méterrel mellé, ezt a labdát Gulácsi is csak szemmel kísérte. Két perc sem telt el, amikor Mbappé, két testcsel után lövőhelyzetet harcolt ki, de ez a kísérlet erőtlen és veszélytelen volt. Újabb két perc elteltével Nego veszített labdát, Szalai Attila tökéletes helyezkedéssel hatástalanította a támadást, a mögötte érkező Mbappé már egyedül törhetett volna kapura. A franciák nemcsak érezhetően átvették a játék irányítását, hanem olyan koncentrált nyomás alá helyezték a védelmet, amilyenre a portugálok sem voltak képesek.

Ebből a szorításból sikerült kijönni, a 43. percben egy labdaszerzés után Sallai kapott jó indítást, befelé cselezett, megteremtette magának a lövőhelyzetet, de az előhúzódó Fiolát találta el, róla pattant ki a labda.

Három perc sem telt el, amikor Fiola a lehető legjobban lépett be a játékba.

Nagy Ádám keresztlabdája után nemcsak üresen állt, hanem remekül fejelte a labdát Sallainak, aki kiváló ütemben szöktette a fejes után megiramodó Fiolát, a kényszerítő után agilisan elvitte a labdát Varane mellett, és nyolc méterről a vetődő Lloris mellett precízen és higgadtan a jobb kapufa mellé helyezte a labdát. Az egész Eb-n ez volt az első nagy helyzetünk, ami rögtön gól is lett.

Mámoros pillanat volt, mert most szabályos gólt lőtt a magyar csapat, ami olyan tűzbe hozta a szurkolókat, hogy a félidő végéig fülsüketítő zaj fogadta a játékosok minden egyes megmozdulását, mindenki tombolt a lelátón. Most élhettük át először igazán, hogy milyen varászlatos a Puskás Aréna akusztikája, mennyire tartja bent a hangot a tetőszerkezet. Ilyen hangulattal kevés stadion vetekedhet.

Fiolától még az ausztriai edzőtáborban azt kérdeztem, hogy készül-e mezcserére valakivel. Azt mondta, egy barátjának fogja adni, amit viselt, és amúgy sem hiszi, hogy olyan értékes lesz a sajátja, mint a sztároké.

Fiola gólöröme és szurkolók a gól után a városligeti szurkolói zónában – Fotó: Bődey János / Telex Fiola gólöröme és szurkolók a gól után a városligeti szurkolói zónában – Fotó: Bődey János / Telex
Fiola gólöröme és szurkolók a gól után a városligeti szurkolói zónában – Fotó: Bődey János / Telex

MÁSODIK FÉLIDŐ: Griezmann egyenlített

A franciák úgy jöttek ki, hogy gyorsan egyenlíteni akarnak, beszorították a magyar csapatot, átlövésekkel is próbálkoztak. Eközben pedig felkínálták a kontrák esélyét a mieinknek, és még jobban lehetett kamatoztatni Sallai valamint Nikolics sebességét.

Az 55. percben lehetett érezni először a zavart a francia oldalon, amikor egy visszaadott labdát a játéktéren kívülre lőtt Rabiot – le is cserélte hamarosan a kapitány, és Dembele jött a helyére –, de nem volt igazán nehéz passz. Pogba a legközelebb álló magyart találta el, pedig nem lett volna bonyolult megjátszania a szélen üres mozgó társát. A jobb szélre beküldött Dembele első lövése veszélyes volt, a kapufa azonban kisegítette a csapat, Gulácsi vetődött a labdára, de elzúgott a kezei mellett.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A 63. percben az addig a labdákat pontosan megjátszó Griezmann három megoldás közül választhatott volna, de olyan pontatlanul ért a labdához, hogy mi jöhettünk kirúgással. Ez a kapkodás átmenetinek bizonyult. Sallai kiharcolt egy szabadrúgást a franciák kapuja előtt, ami után Llorisé lett a labda. A magyar védelem próbált visszazárni, de a kapuskirúgás után Mbappé megtartotta a labdát, középre adott, a menteni igyekvő Willi Orbán életerősen nem tudta kirúgni a labdát csak belepiszkált, ami Griezmann, aki hét méterről ezt a helyzetet már nem hagyta ki. A 66. percben egyenlített a világbajnok.

A franciáknál volt többet a labda a folytatásban, de egyenrangú partnereik voltunk, a 82. percben aztán Gulácsinak kellett ismét nagy bravúrt bemutatnia: Mbappé 10 méterről a feje fölé akarta lőni a labdát, de a magyar kapus résen volt és kiütötte. Nem tudtunk kijönni a tizenhatosról, de a csereként beküldött Tolisso pattogós kísérletét is vetődve hárította a magyar kapus.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Abban reménykedhettünk, hogy egy magyar kontra is célba érhet, ha a franciák kockáztatnak a győzelemért. Az utolsó percekben folyamatosan a kapunk előtt folyt a játék, de a franciák nem tudták kicsikarni a győzelmet. Az utolsó fejes Varane-é volt a négyperces hosszabbításban, de mellément. Maradt az 1-1, Gulácsi a levegőbe csapott, utána pedig jöhetett az ünneplés, vastaps fogadta a most nemcsak jól, hanem eredményesen is küzdő csapatot. Amikor a magyar szurkolótábor elénekelte a Himnuszt, még szinte senki sem mozdult a helyéről, és most valahogy nem is hangzott annyira kesernyésen, mint kedden. Ezzel a döntetlennel köszönt el a csapat a közönségétől.

A folytatás ugyanis Münchenben lesz Németország ellen szerdán 21 órától, a magyar csapat egy győzelemmel tovább is juthat. A németek szombaton hattól a portugálokkal mérkőznek.

  • Magyarország-Franciaország 1-1 (1-0)
  • Budapest, Puskás Aréna, 55 998 néző, v.: Michael Oliver (angol)
  • gólszerzők: Fiola (45+2.), illetve Griezmann (66.)
  • sárga lap: Botka (52.), illetve Pavard (10.)
  • Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nagy Á. – Nego, Kleinheisler (Lovrencsics, 84.), Schäfer (Cseri, 75.), Fiola – Szalai Á. (Nikolics, 26.), Sallai
  • Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – Kanté, Pogba (Tolisso, 76.), Rabiot (Dembélé, 57.; Lemar, 87.) – Griezmann, Benzema (Giroud, 76.), Mbappé
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!