Minket már nem nézhet le senki

2021. május 28. – 13:57

frissítve

Minket már nem nézhet le senki
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor a legutóbbi, 2016-os Európa-bajnokságon nyolcaddöntős magyar futballválogatott sikerét elemezték szakmai körökben, mindenki egyetértett abban, mennyire fontos volt az ausztriai edzőtáborban eltöltött idő. A szakmai stáb akkor tudott egy olyan minialapozást adni a csapatnak, ami a játékosok és úgy általában a válogatott versenyképessé tételének egyik fontos része volt.

A válogatott most is edzőtáborban van, az ausztriai Saalfeldenben edzenek és csiszolódnak össze. A környezet festői: 700 méter magasan vagyunk, felettünk a hegycsúcsok felhők közé bújnak. Azért kimondott nyaralóidő nincs, ottjártunkkor szemerkélt az eső, 13 fok volt. Persze nem is nyaralni van itt a válogatott keret, amihez már csatlakozott Lipcséből Szoboszlai Dominik, illetve Gulácsi Péter és Willi Orbán is. Szoboszlai ebben a naptári évben még nem lépett pályára, de a mostani edzésen már ott volt a társaival együtt, a bemelegítő gyakorlatoknál Szalai Ádámmal fejelgettek el egy kiskapuig. (Egyedül Holender Filip nem edzett, ő most esett be a Partizan Belgrádtól.) Szoboszlai mozgásán nem látszott, hogy esetleg formán kívül lenne – persze nagy baj is lenne, ha első látásra szembetűnő volna, hogy nem 100 százalékig egészséges. Marco Rossi kapitánynak június elsejéig kell eldöntenie, képes lesz-e visszanyerni az erejét a június 15-i rajtra, amikor Portugália lesz az ellenfél a Puskás Arénában.

A válogatott júniusi programja:

  • június 4.: Ciprus – felkészülési meccs, Szusza Ferenc Stadion
  • június 8.: Írország – felkészülési meccs, Szusza Ferenc Stadion
  • június 15.: Portugália – Európa-bajnoki csoportmeccs, Puskás Aréna
  • június 19.: Franciaország – Európa-bajnoki csoportmeccs, Puskás Aréna
  • június 23.: Németország – Európa-bajnoki csoportmeccs, München

A játékosokat folyamatosan tesztelik, ez vár Szoboszlaira is, mert ha el tudott is végezni néhány gyakorlatot Lipcsében a társaival, komplex adatok nincsenek róla. A fehérvári Fiola Attila is beszélt a tesztekről, róla a szerdai két kemény edzés után a szakmai stáb úgy döntött a meglévő adatok alapján, hogy inkább frissítésre és nem terhelésre van szüksége.

Fiola ott volt a válogatottban 2016-ban is, azt mondja, nincs nagy különbség az akkori és a mostani csapat között, talán csak annyi, hogy a mostani kicsit fiatalabb. Ő viszont öregedett öt évet, és volt ezalatt olyan időszaka is, amikor nagyon mélyen volt, a sérülései és műtétei miatt nem is bízott abban, hogy újra a válogatott keret tagja lehet.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Mindennap gondolok arra, amikor 2016-ban az osztrákok elleni győztes meccsen az utolsó percekben megsérültem. Nehéz volt túltenni magam rajta. Volt szó róla, hogy a Herthához mehetek, a Frankfurt is szeretett volna megnézni a második meccsen, de csak azt láthatta, amikor bicegve megyek ünnepelni a szurkolókhoz. Belementem abba a helyzetbe öt éve, nem kellett volna.”

A játékos azt mesélte, nem tudja egyelőre elképzelni sem, mekkora adrenalinbombát ad majd a csapatnak, hogy 60 ezer néző előtt, hazai pályán játszanak. Ha a fiatalok kérdezik is, nem tudják igazán leírni, milyen élményekkel gazdagodtak öt éve. Ami akkor történt, arra nem lehetett felkészülni, akármit is képzeltek el, túltett rajta a hangulat.

Szűk baráti társaságában nem téma, hogy szerezze meg nekik Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé vagy Thomas Müller mezét. A legjobb barátja azt mondta, neki egy Fiola-mez kellene, azt írassa alá a válogatott társaival. „Nem hiszem, hogy annyit ér majd egyszer, mint a sztároké, de büszke vagyok, hogy adhatok neki egyet. Nem tervezem előre, hogy kivel cserélek mezt, lehet, hogy senkivel.”

Június 24. a németek elleni meccs másnapja, ekkor befejeződnek a csoportküzdelmek. „Jó lenne meglepetést okozni, bár tudjuk, hogy nem vagyunk esélyesek, de nem is nézhet le bennünket egyik ellenfél sem. Arra nem is tudok gondolni, hogy nem pozitív hangulatban szállunk fel a hazafelé tartó repülőre a meccs után.”

Labdás gyakorlat, a kép közepén Szalai Ádám csapatkapitány – Fotó: Huszti István / Telex Labdás gyakorlat, a kép közepén Szalai Ádám csapatkapitány – Fotó: Huszti István / Telex
Labdás gyakorlat, a kép közepén Szalai Ádám csapatkapitány – Fotó: Huszti István / Telex
Labdás gyakorlat, a kép közepén Szalai Ádám csapatkapitány – Fotó: Huszti István / Telex

Ebben Varga Kevin is csatlakozott társához, szerinte is boldog lesz mindenki a csoportkör után, el sem tudja képzelni, hogy bárki is boldogtalan legyen a csapatból. A 25 éves Varga öt évvel ezelőtt Berekfürdőn nézte a portugálok elleni meccset, ott tombolt a kivetítő előtt Dzsudzsák Balázs góljainál, és most abban bízik, ő is ott lesz a pályán az újabb portugál meccsen. Hiába szurkol egy gyerek akármelyik külföldi sztárcsapatnak, csak a magyar válogatott hozhat ki olyan átélést és eufóriát, az emberekből, mint ami négy éve sikerült – mondja. Nem játszott még 60 ezer néző előtt, ezért nagyon várja a hangulatot.

Varga tavaly szeptemberben Törökországba szerződött – ez a szerződés nyitotta ki előtte a válogatott ajtaját –, de a koronavírus-járvány miatt ott sem lehetett része telt házas hangulatban. A török ligában 37 meccsen lépett pályára ebben a szezonban, lőtt négy gólt, adott négy gólpasszt, érzése szerint nem okozott csalódást, egyenletes nívón játszott. „Jobb játékosok vannak a Kasimpasánál, mint Debrecenben, az edzések magasabb színvonalúak, ezért garantált a fejlődésem. Az egész életem megváltozott, hiszen Isztambulba költöztem, előtte meg ki se mozdultam Debrecenből. Egyelőre nem izgulok, hogy benne leszek-e végleges a keretben. Sokat gondolok a törökök elleni gólomra, amikor már alig maradt erőm a lövésre, de szerencsére, akárhányszor visszanézem videón, mindig befelé pattan a labda a kapufáról. Azon a meccsen nem lehettek nézők, most nyáron igen. Talán tudjuk még fokozni azt a hangulatot is, ami öt éve volt” – összegzett Varga.

Marco Rossi kíváncsi a stábjába visszatérő Gera Zoltán véleményére – Fotó: Huszti István / Telex
Marco Rossi kíváncsi a stábjába visszatérő Gera Zoltán véleményére – Fotó: Huszti István / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!