Spanyolország tizenegyespárbajjal nyert, bejutott az elődöntőbe

2021. július 2. – 17:54

frissítve

Spanyolország tizenegyespárbajjal nyert, bejutott az elődöntőbe
Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1-1-es rendes játékidő után a svájciak emberhátrányban húzták ki a hosszabbítást, de a tizenegyespárbajban már a spanyolok voltak jobbak.

Olmo bombázta rá a labdát, Sommer kiszedte a léc alók. Kevés ilyen spanyol átlövés volt, van ebben lehetőség.

Moreno lőtte mellé öt méterről, Jordi Albától kapta a beadást. Alaposan lemaradtak róla a svájci védők, üresen érhetett labdához, de nem sikerült eltalálnia a kaput.

Szakkommentár

Freuler kiállítása után a pályára érkezett Djibril Sow, a Frankfurt középpályása és a franciák ellen eredményes Gavranovic. Az emberhátrányban 4-4-1-es formátumra módosították felállásukat a svájciak, védekezésre és biztonságra berendezkedve. Az egész mérkőzésen remekül teljesítő svájci védelem így is stabilan állt a lábán, az eddig minden mérkőzésén több kísérlettel záró Morenoéknak ezúttal 10 helyzetkialakítást engedélyeztek. A nyolcaddöntőben is 120 percet játszó csapatok ezúttal is hosszabbításra kényszerülnek, mely emberhátrányban nem lesz egyszerű feladat a folyamatosan frissítő svájciaknak.

Nem sokat pihenhettek a csapatok, már kezdődik is a hosszabbítás első félideje. Mikel Oyarzabalt cseréli be a spanyol szövetésgi kapitány, Ferran Torres jön le.

Vége a rendes játékidőnek, kétszer tizenöt perc hosszabbítás következik. 1-1 az állás.

Gavranovicot könyökölte le a fejpárbajnál. Ez az első spanyol sárgalap, svájci oldalon is egy volt.

Sárga lap
A. Laporte
ESP Spanyolország

Koke jön le a pályáról, Lllorent érkezik.

A svájciak is cserélnek, Zuber helyett Fassnacht folytatja.

Négy perc hosszabbítás, ennyi ideje maradt a csapatoknak, hogy eldöntsék a meccset. Ha nem sikerül, jöhet a harminc perc hosszabbítás.

Widmer cselezte be magát a spanyol tizenhatos területére, Pau Torres fogta fel. Az ütközés után a spanyol védő a földön marad, ápolni kell.

Szakkommentár

Remo Freuler az 5. játékos, aki piros lapot a tornán, a legtöbb kiállítást a 2004-es Európa-bajnokság hozta, akkor hat futballistát állítottak ki. A svájci középpályás becsúszása bár labdára irányult, de nem egy lábbal előre, hanem páros lábbal érkezett az Atalanta játékosa, maga alá gyűrve Moreno bokáját. A veszélyes játék abszolút piros lapot ért.

Moreno tekerte rá tizenhat méterről a labdát. Nem volt benne erő, középre ment, Sommer gond nélkül tudta fogni.

Ezzel persze nem mondtunk sokkoló újdonságot, soha senkinek nem könnyű emberhátrányban, de a svájciaknak most különösen rosszkor jött ez a kiállítás, az egyenlítésük után (de talán még azt megelőzően is) simán benne volt a játékukban egy gól, annyi szögletet harcoltak ki.

Tíz emberrel valószínűleg annyira nem lesznek bátrak, mint eddig, inkább védeni fogják a döntetlent, ha pedig a spanyolok így sem tudnak feljebb kapcsolni, ebből is simán maratoni meccs lehet majd.

Lecseréli Petković a svájci egyenlítőgólt szerző Shaqirit, Djibril Sow lép pályára. Haris Seferović is lejön a pályáról, őt Mario Gavranović váltja.

Koke szabadrúgását Moreno fejét találta meg, de fölé ment a labda. Méltó válasz lett volna azután, ahogy felrúgta a spanyol támadót Fleuler.

Páros lábbal, borzasztóan csúnyán csúszott oda Freuler Morenonak. Azonnal felmutatotta a piros lapot az angol játékvezető, tíz játékossal folytatják a svájciak.

Piros lap
R. Freuler
SUI Svájc

Azpilicueta passzolta be laposan középre a kapu elé, de nem érkezett ott spanyol támadó, kimaradt a helyzet.

Szakkommentár

A félidőben Dani Olmo érkezett ismét a spanyoloknál és ugyanúgy, ahogy Horvátország ellen, amikor két gólpasszt is adott, aktivitást hozott a déliek támadójátékába. Jordi Albaval megtámogatva a baloldali támadásokra helyeződött a hangsúly. Svájc is feljebb tolta védekezést, érzékeltetve a félidő elején, hogy előrefele játékban ők is többet szeretnének nyújtani a második félidőben Ezt a gyakorlatba is átültetve újra egy szöglet utáni fejes okozott riadalmat Unai Simon kapuja előtt, majd Vargas révén az első kaput eltaláló lövése is megszületett Petkovics csapatának a 65. percben. A két lehetőségtől sem tért magához Luis Enrique válogatottja, így Svájc továbbgondolta az eddigi receptet, és egy kis vakmerőséget is hozzáadva nagyobb nyomás alá helyezték a spanyolokat, és Shaqiri révén ki is egyenlítettek. A tornán eddig támadásban szuperprodukciót nyújtó, legtöbb gólt szerző spanyolok eddigi játéka, 5 kísérlete és 1 kaput eltaláló lövése nagyon kevés lesz a továbbjutáshoz.

Bátran támad Svájc, kétszer is eljutottak a spanyol kapu elé. Bizonytalankodnak a spanyol hátvédek.

Shaqiri talált be, miután a spanyol védők elszerencsétlenkedték a labdát. Freuler elé került, kipasszolta a középen érkező csapatkapitánynak, aki a jobb alsóba gurította a labdát. 1-1 az állás bő húsz perccel a meccs vége előtt.

GÓL!
SUI X. Shaqiri
SUI Svájc 1 : 1 Spanyolország ESP

Itt az első sárga lap. Silvan Wildmer rúgott oda teljesen feleslegesen Busquetsnek.

Az előző meccsen is remeklő Dani Olmo bejött a pályára, rögtön ki is alakítottak vele egy nagy helyzetet a spanyolok, de egyébként nem érződik, hogy feljebb kapcsolt volna Luis Enrique csapata. Az ezen a meccsen sem igazán villogó Morata helyére Gerard Moreno érkezett, de vele sem lett sokkal másabb a játék képe, nem igazán érződik most, hogy a spanyolok a passzolgatásból igazán jó helyzeteket tudnának kiépíteni.

Svájc sem lett sokkal harapósabb, de továbbra is ügyesen nyomasztják a spanyolokat, és valamivel talán jobban el is tudják rontani most a játékukat. Rendre el is jutnak az ellenfelük kapujáig, és egy rakás szögletük is volt már, még olyan is, amiből simán gólt is szerezhettek volna. Egy nagy helyzetük is volt, a 65. percben Zuber lőhetett, de Unai Simón nagy bravúrral hárítani tudott.

Sárga lap
S. Widmer
SUI Svájc

Zuber lőhetett alig három méterről a spanyol kaputól, óriásit védett Unai Simón. A semmiből komoly helyzetet alakított ki Svájc. A támadó csak belepöccinteni tudott a labdába, nem sikerült a röviden elrúgni a spanyol kapus mellett.

Ferran Torres vette át mellel a beadást, majd akrobatikus mozdulattal próbált kapura fordulni. Seferovic blokkolt, szöglet.

A hatodik szögletét végezhette el Svájc, Zakaria emelkedett a spanyol védők fölé. A jobb sarokra ment a fejese, centikkel mellé ment. Unai Simón csak nézte a labdát, meg se tudott mozdulni.

Lecseréli a spanyol szövetségi kapitányt Alváro Moratát, nem játszott jól a spanyol támadó ezen a meccsen. Gerard Moreno váltja.

Shaqiri megpróbálta becsavarni szögletből, nem sokkal ment mellé. Nem állított védőt a spanyol kapus a rövidre, és a beadásra várt. A svájciak csapatkapitánya gondolt egyet, és rácsavarta, de csak az oldalhálót találta el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!