Spanyolország tizenegyespárbajjal nyert, bejutott az elődöntőbe

2021. július 2. – 17:54

frissítve

Spanyolország tizenegyespárbajjal nyert, bejutott az elődöntőbe
Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1-1-es rendes játékidő után a svájciak emberhátrányban húzták ki a hosszabbítást, de a tizenegyespárbajban már a spanyolok voltak jobbak.

Ramosról éppen pénteken derült ki, hogy a PSG-nél folytatja, miután a Real Madridtól nem kapott olyan szerződést, amelyet elfogadott volna. Persze ennél nyilván sokkal érdekesebb az a videó, amit kiposztolt este Instagramra, hogy kimutassa támogatását a svájciak ellen játszó honfitársai iránt. Az egész alig több mint tíz másodperc, de annyira bizarr, hogy nem lehet csak egyszer megnézni, íme:

A videó a furcsa arckifejezésekkel és a háttérben feltűnő, teljesen indokolatlan, gigantikus festménnyel nagyjából olyan élmény, mint Anthony Hopkins legendás megőrülése, és csak tovább erősíti azt az érzetet, hogy egy szimulációban élünk. Ramos egyébként azért nincs ott az Eb-n, mert az előző szezon szinte teljesen kimaradt neki, a válogatottal sem nagyon tudott edzeni, ezért Luis Enrique fájó szívvel ugyan, de kihagyta a keretből.

Pattog a labda a svájci tizenhatoson belül, de nem sikerült egyik spanyol támadónak se kapura fordulni vele. Egy perccel később Koke próbált kapura fejelni, nem jött össze.

Erősen kezdik a második félidőt a spanyolok, hamar döntésre akarják vinni a meccset.

A frissen beállt Olmo majdnem betalált az első labdaérintéséből. Kapásból lőtte el a jobb oldalról érkező átadást. Sommer hárított.

A spanyolok cseréltek a félidőben, Dani Olmo jött be Pablo Sarabia helyére. Olmo már az első félidő utolsó perceiben melegített.

Svájc kezdte a második félidőt.

Hét olyan játékos is van a két csapat keretében, akik tíz évvel ezelőtt pályára léptek a dániai U21-es Eb döntőjében. Akkor Spanyolország 2-0-ra legyőzte a svájci utánpótlás-válogatottat, most éppen a spanyolok vezetnek 1-0-ra. A második gólt Thiago Alcántara lőtte, aki a mostani Eb-n a svédek és a szlovákok elleni meccsen csereként lépett pályára.

A spanyoloknál még David de Gea, a Manchester United kapusa játszott a tíz évvel ezelőtti döntőben. A svájci keretben öt ilyen játékos is szerepel: Yann Sommer, Admir Mehmedi, Mario Gavranovic, Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka volt benne az ezüstérmes csapatban.

A Barcelona fiatal tehetsége az előző körben a legfiatalabb játékos lett, aki kezdőként lépett pályára az Európa-bajnokság kieséses szakaszában, most pedig ő lett a legfiatalabb játékos, aki Eb-negyeddöntőben pályára lépett. Pedri eddig remekül is teljesít, korához képest nagyon éretten játszik, nem véletlen, hogy eddig a spanyolok minden meccsét végigjátszotta, és most is ott van a pályán.

Szakkommentár

A megadott 3-4-2-1-es felállással ellentéteben Svájc 4-2-3-1-ben játszik, plusz embert delegálva a pálya közepére, hogy a gyors labdajáratást, a kreatív középpályásokat megakadályozva már távol a kapujuktól megállítsák a spanyol építkezést. Az elképzelés eddig tökéletesen működik, hiszen az a két-két lehetőség, mely a kapuk előtt adódott, mind pontrúgásból született. Azonban ahhoz, hogy a svájciak le tudják dolgozni a hátrányukat, ennél jóval többre lesz szükségük a második félidőben, hiszen kaput eltaláló lövés nélkül, alig birtokolva a labdát nehéz lesz az újabb bravúr a kieséses szakaszban.

Itt a vége. Az biztosan kijelenthető, hogy nem ez volt az Eb leglátványosabb félideje, 1-0-ra vezet Spanyolország. Svájc egészen biztosan nem adja fel a meccset, Franciaország ellen is sikerült a feltámadás.

Félidő
SUI Svájc 0 : 1 Spanyolország ESP

Egy percet még ráhúz a félidőre a játékvezető, Embolo ápolása miatt állt a játék.

Zuber esett el a spanyol tizenhatoson belül, de már lesen volt, így nem számított, hogy szabálytalankodtak-e ellene. Az angol bíró hagyta, hogy végigmenjen a támadás.

A spanyolok gólját eredetileg Jordi Albának írták be, később azonban öngólra módosították, amit a statisztika szerint az a Zakaria szerzett, akinek a lábán megpattant a lövés. Ezzel már tíz öngólnál tartunk az idei Eb-n, az előző tizenöt tornán összesen kilenc ilyen esett. A legutóbbi Eb-n még a három öngól is rekordnak számított, ezt már most jócskán sikerült felülmúlni, és még csak a negyeddöntőknél tartunk. Az öngólokról kicsit bővebben ebben a cikkben írtunk.

Újabb svájci szöglet, újabb veszélytelen fejes. Widmer beadását mentették előbb szögletre a spanyolok, majd Shaqiri beívelését Widmer felte méterekkel fölé.

Jó volt a svájci szöglet, az előre húzódó Akanji le is rázta magáról a spanyol védőket, de nem tudta kapura fejelni, jócskánt fölé ment a labda.

Ferran Torres mehetett volna el bal oldalon, de becsúszva mentett Elvedi. Ráadásul még sikerült rápasszolnia a labdát Torres lábára, így svájci bedobás következett.

A bekapott gól után valamivel agresszívebben kezdett el játszani Svájc, megpróbálták nyomás alá helyezni, hibára kényszeríteni a spanyolokat. A kinyílásnak megvannak a kockázatai, és jóval fárasztóbb is, mint hátrébb védekezni, de a sokpasszos spanyol játékot eléggé meg lehet zavarni ezzel, ahogy az egyszer-kétszer már látszott is ezen a meccsen.

A játék képe viszont nem alakult át markánsan, továbbra is a spanyoloknál van a labda, és helyzetekig is ők jutnak, Sommert is megdolgoztatták egyszer. Egyelőre még mindig nem túl veszélyesek a svájci kapura, de csak idő kérdése, hogy mikor fáradnak el annyira a svájci játékosok, hogy megjelenjenek az első repedések a pajzson.

Fotó: Anton Vaganov / Reuters
Fotó: Anton Vaganov / Reuters

Szakkommentár

Ahogy arra számítani lehetett, a spanyolok vették a kezükbe a mérkőzés irányítását, jóval többet volt náluk a labda, mégis az volt az ember érzése az első percekben, hogy a kontrákra berendezkedett svájci csapat lesz a veszélyesebb, két gyors akciót is vezettek az elején, rossz utolsó passzokat, megoldásokat választva. A mezőnyfölény nem, de az első pontrúgás segített Luis Enrique csapatán, egy szöglet utáni kipattanót bombázott vissza a tömegbe Jordi Alba, a 32 éves barcelonai lövése pedig megpattant Zakarian és védhetetlenül vágódott Sommer kapujába. A korai vezetés még nem alakított a mérkőzés képén, túl korai lenne feladni biztonságát Petkovic csapatának, a kontrákat viszont pontosabban kellene befejezni és a pontrúgásokat el kellene kerülni, hiszen Azpilicueta fejese jelentett még izgalmat az első 25 percben.

Moratát kereste Torres beadása, de az utolsó pillanatban kirúgták előle a labdát. Alig 2-3 méterről fordulhatott volna kapura, ha eljut hozzá.

A szögletből Azpilicueta tudott fejelni, de nem sikerült irányítani a labdát, Sommer kezében landolt.

Kényszerű csere a svájci válogatottban. Megsérült Breel Embolo, amikor harciasan küzdött a labdáért a spanyol alapvonalnál. Ruben Vargas érkezik a helyére.

Bár Jordi Alba lőtte el a labdát, Zakariáról pattant be a saját kapujába a labda. Már öngólként szerepel az UEFA statisztikájában.

Fotó: Anton Vaganov / Pool / Reuters
Fotó: Anton Vaganov / Pool / Reuters

Agresszívan letámad Svájc, szöglethez jutottak, Embolo elől tisztáztak. Előtte Unai Simónnak kellett felszabadítania lábbal, de nem igazán sikerült jól elrúgnia a labdát.

Moratát rúgták fel 18 méterre a svájci kaputól. Jó helyről jöhetett szabadrúgással a spanyol válogatott, Koke lövése centikkel a léc fölé ment, Sommer rajta volt, de nem kellett beleérnie.

Ugyan az első percekben a svájciaknak több ígéretes támadása is volt, eddig nagyjából pontosan az történt, amire számítani lehetett. A spanyolok a saját rövidpasszos játékukat játsszák, birtokolják a labdát, és ebből próbálnak építkezni, a svájciak csak nagy néha tudnak játékba kerülni. Óriási nyomást viszont egyelőre még nem gyakoroltak a svájci kapura, azt, hogy az első kapura lövésükből gól lett, inkább annak köszönhetik, hogy Zakaria nagyon szerencsétlenül ért bele Jordi Alba lövésébe. Ha viszont így marad minden, akkor simán jöhet a következő is, és azt már jó eséllyel nem is lehet majd ráfogni a szerencsére.

Fotó: Dmitri Lovetsky / Reuters
Fotó: Dmitri Lovetsky / Reuters

Jönnek előre a svájciak, nem csüggednek a gól után. Hiába jutottak el a spanyol kapuig, az utolsó passz rossz volt, így nem tudott kilépni a védők közül Zuber.

A spanyol szöglet elszáll a középen helyezkedő játékosok feje felett, a hosszún Jordi Alba érkezik, és kapásból ellőtte a labdát. Megpattant a labda a kapu előtt tömörülő játékosok lábán, Sommer pedig tehetetlen volt. 1-0-ra vezet Spanyolország pár perc játék után, az első helyzetük bent a svájci hálóban.

Öngól!
SUI D. Zakaria
SUI Svájc 0 : 1 Spanyolország ESP

Rövidpasszos játékkal próbálkoznak a spanyolok az első percekben, többet birtokolják a labdát, de nem jutottak még a svájci kapuig.

Fotó: Kirill Kudryavtsev / Reuters
Fotó: Kirill Kudryavtsev / Reuters

Shaqirié az első lövés, jó húsz méterről próbálkozott, de kipattant a spanyol Pau Torresről. Nem volt benne nagy erő, sokat várt a lövés előtt.

Kezdődik az első negyeddöntő, az angol Michael Oliver vezeti a meccset. A svájciak piros felszerelésben, a spanyol válogatott fehérben.

Aki itt nyer, a legjobb négy között az esti olasz-belga meccs továbbjutójával játszhat az elődöntőben.

Nehezen lehetne azt mondani, hogy jól kezdődött volna az Eb a svájciaknak, hiába voltak ugyanis favoritok a korábbi meccseik alapján Wales ellen, csak egy 1-1-es döntetlent tudtak kiharcolni ellenük. A második meccsükön aztán még mélyebb gödörbe kerültek, a későbbi csoportelső olaszok 3-0-val gázoltak át rajtuk, így egyértelmű volt, hogy a törökök ellen nyerniük kell, ha tovább akarnak jutni. A széteső törököket aztán magabiztosan, 3-1-re verték, de csoportharmadikként így is csak reménykedhettek a továbbjutásban.

Ez végül össze is jött, de rögtön a világbajnok franciákkal kerültek össze a nyolcaddöntőben, és valószínűleg nem sokan fogadtak volna arra, hogy innen is továbbjutnak majd. Ők viszont minednkire rácáfolva mégis megtették, a teljes őrületet hozó horvát-spanyol után a későbbi francia-svájci is óriási meccs lett, a svájci csapat 3-1-ről felállva mentette hosszabbításra a meccset. A korábbi meccsel ellentétben viszont itt az esélyesebb franciák nem tudták eldönteni a meccset, így jöhettek a tizenegyesek, ebből pedig Svájc jött ki jobban. Sommer megfogta Mbappé büntetőjét, ezzel pedig továbbjuttatta csapatát a negyeddöntőbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!