Az Eb legnagyobb meccsét a spanyolok nyerték: 5-3-ra verték a hosszabbításban a horvátokat

2021. június 28. – 20:41

frissítve

Az Eb legnagyobb meccsét a spanyolok nyerték: 5-3-ra verték a hosszabbításban a horvátokat
A spanyol kapus, Unai Simon szürreális hibája után a hosszabbításban hatalmas bravúrokat mutatott be – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Horvátország még egyetlen meccset sem nyert az Európa-bajnokságok egyenes kieséses szakaszában, most sem sikerült megtörniük ezt a sorozatot. A spanyolok megajándékozták őket egy öngóllal, de fordítottak, 3-1-ről azonban nem tudták megnyerni a meccset, mert a szívós horvátok felálltak az utolsó percekben. Sőt, a hosszabbítást ziccerekkel kezdték Modrićék, de a spanyolok lezárták a meccset Morata és Oyarzabal góljaival. Luis Enrique csapata a franciák vagy a svájciak ellen folytathatja a nyolc között Szentpéterváron.

A spanyol futballválogatott három Sevillában lejátszott meccs után Koppenhágában lépett fel, így a szövetségi kapitány Luis Enrique nem ülhetett azon a hűtőtáskán, ami valósággal hozzánőtt az előző napokban. A spanyolok döcögősen indultak a svédekkel (0-0), illetve a lengyelekkel (1-1) szemben, a szlovákoknak viszont lőttek egy ötöst, így az volt a meccs nagy kérdése, most vajon melyik arcát mutatja az egyénileg remek erőkből álló csapat. Ivan Perišić koronavírus-fertőzés miatt nem léphetett a pályára, egy másik Milan-játékos, Rebić szállt be a helyére a horvátoknál.

Ha kíváncsi az eredmény alakulására, itt megnézheti.

Két nagy kihagyott spanyol ziccer jelezte, hogy a kapu előtt akadozik a játékuk, Koke remek labdát kapott, középen lépett ki a védők között, de amikor Livaković kapussal állt szemben, nem tudta sarokra rúgni a labdát 10 méterről, így a kapus lábbal védett. Aztán Ferran Torres ment el a jobb oldalon, remekül centerezett, Morata azonban érthetetlenül fejelte le maga elé a labdát, ahelyett, hogy szintén valamelyik sarkot választotta volna. Azt reklamálta, hogy Domagoj Vida kezét érte a labda, ami igaz is volt, de neki nem oda, hanem a kapuba kellett volna fejelnie a labdát.

A horvátok a 20. percig nem lőttek kapura, akkor sem, mégis vezetéshez jutottak. Pedri hazaadását ugyanis Unai Simon át akarta venni, de riasztóan nyúlt a labdához, és a lábáról a sarokba vánszorgott. Luis Enrique a Bilbao kapusát favorizálja De Geával szemben, ez után a találkozó után még nagy vitákat fog gerjeszteni a kapuskérdés.

Ez volt egyébként a kilencedik öngól, a 61 év alatt rendezett 15 Eb-n összesen volt ennyi. A gól érezhetően megfogta a spanyolokat, épkézláb támadást sem tudtak vezetni 10 percig, a horvátok akkor megélénkültek, akkor érezték, ha sierülne még egyszer betalálni, akkor meglehet a meccs.

Az újabb gól azonban elmaradt, Sarabia viszont kiegyenlített. Nagy tűzijáték alakult ki a kapu előtt, Gaya lövését még ki tudta ütni Livaković, a PSG játékosa hét méterről találta meg az utat. Fejjel ért a labdájába a kapus, de menteni már nem tudott.

A fordulás után nem változott a játék képe, a spanyoloknál volt többet a labda, az 57. percben Ferran Torres megint hibátlanul küldte középre a labdát, Azpilicueta pedig négy méterről egy védő szorításában fejelt a kapuba.

A 67. percben Simon nagy bravúrral védett, Vlašić és Ćaleta-Car játszott össze a tizenhatoson belül, utóbbi hét méterről lőtt, kellemetlenül pattant meg a labda, de akkor a kapus a helyén volt, és vetődve hárított.

Közvetlenül az ivószünet után eldőlt a mérkőzés. A horvát védelem még nem rendeződött vissza, amikor Ferran Torres kapott egy nagyszerű keresztlabdát, átvette, egy csellel elvitte Ćaleta-Car mellett, és könnyedén gurított a kapuba. Egészen dermesztő volt ez a védelmi hiba is. A korábban a Dinamo Zágrábban futballozó Dani Olmo eldönthette volna a mecset, de kicsit flegmán nyesett a labda alá, amit Livaković lekapott.

Akkor még nem tudhattuk, hogy ennek a helyzetnek nagy ára lesz, a horvátok ugyanis nem adták fel, a kihagyott helyzetre a 85. percben ugyanis góllal válaszoltak. Modrić húzogatása után alakult ki hatalmas kavarodás, elsőre mentett a spanyol védelem, a csereként beálló Oršić hét méterről eresztett meg nagy lövést, úgy látszott, ezt is sikerült blokkolni. Sikerült is, de már a csak gólvonalon túl.

A 91. percben Kramarić előtt volt még egy helyzet, de elkapkodta a lehetőséget. Amikor már azt hittük, hogy ezzel vége is, akkor Oršić beadása után a középen nagy lendülettel érkező Pašalić hat méterről a hálóba fejelt. 3-3-ra mentették a rendes játékidőben a meccset.

A hosszabbítást megnyerték a spanyolok

A horvátok ha már megmentették a meccset, nem akarták veszni hagyni, Oršić 10 méteres lövése csak centikkel ment fölé. A 96. percben Kramarić négy védő között csapott le a labdára, Simon óriási bravúrral hárított. Már addig is mondhattuk, hogy jóvá tette a hibáját, ennél a jelenetnél valószínűleg mindenki megbocsátott neki.

A 100. percben aztán Dani Olmo a jobb oldalról pazar labdával játszotta meg a hosszú oldalon Moratát, aki jobbal átvette, ballal pedig a léc alá zúdította a labdát. Három perc sem telt el, amikor a horvátok kinyíltak, mindent egy lapra tettek fel, de eközben nagy területeket hagytak, a becserélt Olmo laposan adott középre, Oyarzabal érkezett rá, és laposan a jobb alsóba passzolt.

A hosszabbítás második 15 percét Budimir hatalmas helyzete vezette fel, Simon mintha belepiszkált volna a labdába, azért csorgott a kapufa mellé. Morata a 115. percben egyedül vitte kapura a labdát, de kisodródott helyzetből az oldalhálóba tudta csak rúgni. Olmo sokkal közelebb járt ahhoz, hogy kilencgólos meccs legyen, de a labdája kipattant a kapufáról. A nyolc gólt így is nyolc játékos szerezte.

A spanyolok július 2-án, este hatkor, az első negyeddöntővel folytatják. Ellenfelet a francia–svájci nyolcaddöntőről kapnak.

Spanyolország–Horvátország 5-3 (1-1, 3-3)

  • Gólok: Sarabia, Azpilicueta, Ferran Torres, Morata, Oyarzabal illetve Unai Simon (öngól) Oršić, Pašalić
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!