Horvátország–Spanyolország 3–5

2021. június 28. – 18:33

frissítve

Horvátország–Spanyolország 3–5
Fotó: Stuart Franklin / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolország őrült meccsen jutott a legjobb nyolc közé az Eb-n, egy 40 méteres öngól után 3-1-re fordítottak a horvátok ellen, a végét viszont elszórakozták, a 92. percben mentette hosszabbításra a meccset Horvátország. A ráadás viszont a spanyoloké volt, három perc alatt két gólt szerezve eldöntötték a továbbjutást.

Szakkommentár

30 másodperc sem telt el a hosszabbítás második félidejéből, de majdnem csökkentették hátrányukat a horvátok, Budimir passzolt nagy helyzetben mellé. A hátralevő percekben azonban a spanyolok eldugták a labdát, nem adva meg még egyszer annak az esélyét, hogy Horvátország vert helyzetből felálljon.

Összességében megérdemelten nyerte meg Luis Enrique csapata ezt a mérkőzést, sok helyzetet kialakítva, az Eb-k történetének első olyan meccsét összehozva, amin öt különböző játékos is betalált egy csapaton belül. Dani Olmo a második félidőben pályára lépve adott két gólpasszt a hosszabbításban, ő az első labdarúgó, akinek ez csereként sikerült a tornán. Spanyolország Szlovákia után Horvátország ellen is 5 gólt szerez, még egy csapatnak sem sikerült ez kétszer egymás után Európa-bajnokságon.

Dani Olmo találta telibe a kapufát egy kicsit talán túljátszott akció végén, aztán Oyarzabal lövését blokkolták, majd Fabián Ruiz nem találta el a kaput. A végére Moratától is jött még egy lövés, de ekkor már tényleg mindegy volt, látszott, hogy nincs több a horvátokban – óriásit játszottak, a hosszabbítás első perceiben is ők voltak a veszélyesebbek, de végül másodjára nem tudtak kimászni a gödörből.

Vége a mérkőzésnek
CRO Horvátország 3 : 5 Spanyolország ESP

Az 5-3-as spanyol győzelem – már ha marad ez az eredmény az utolsó percekben is – azt jelenti, hogy ez a meccs lesz az Eb-k történetének második leggólgazdagabb mérkőzése. Mindössze az első, 1960-as kontinensviadalon rendezett francia-jugoszláv találkozó előzi meg, amelyet a jugoszlávok nyertek 5-4-re.

Ez volt a horvátok hatodik cseréje, vele támadhatnak még a fennmaradó időben, de nem úgy tűnik, hogy megint összejön a csoda.

A rendes játékidő hajrájában a kétgólos vezetés birtokában nagyjából ugyanazt a játékot játszották, mint addig, aminek meg is lett az eredménye. Most úgy tűnik, nem akarják elherdálni az előnyüket, komótosan passzolgatnak, és hátul tartják a labdát.

Az Opta szerint a spanyol válogatott az első csapat az Eb-k történetében, amely két egymást követő meccsen is legalább 5 gólt tud szerezni. Az utolsó csoportmeccsen a szlovákokat győzték le 5-0-ra.

A horvátok pedig rendesen be is kezdtek, harminc másodperc leforgása alatt Budimir került óriási helyzetbe, de a labda centikkel a kapu mellé ment.

Szakkommentár

Horvátország kezdte jobban a hosszabbítást, hatalmas helyzetet puskázott el Kramaric, vagy a másik oldalról nézve óriásit védett Unai Simon. Öt perc elteltével azonban magukra találtak a spanyolok, mintha ennyi idő kellett volna ahhoz, hogy a sok csere után mindenki megtalálja a helyét, és a sokat kritizált Alvaro Morata első kaput eltaláló lövéséből bombagólt szerzett. Az ütést kapó horvátok gyorsan kaptak egy jobb egyenest is, és ismét kétgólos hátrányba kerületek a 19 helyzetnél járó spanyol válogatottal szemben.

Vitán felül ez az Eb eddigi legőrültebb meccse, Dani Olmo passzából most Oyarzabal lőtt a kapuba Livaković mellett, ezzel a spanyolok ötödik, a meccs nyolcadik gólját szerezte meg. Egészen hihetetlen mérkőzés, és még van belőle tizenöt perc, úgyhogy bonyolódhat még tovább is a helyzet, ha a horvátok megint fel tudnak támadni.

GÓL!
ESP M. Oyarzabal
CRO Horvátország 3 : 5 Spanyolország ESP

A spanyol csatárt sokat kritizálták a csoportkör után a teljesítménye miatt, de most a legjobbkor jelentkezett be, és Dani Olmo beadását szépen lekezelve védhetetlen löketet küldött a horvátok kapujába. Brekalo egyébként még menthetett volna, de elnézte a labda pályáját, és nem érte el fejjel, így került végül Morata helyzetbe.

GÓL!
ESP A. Morata
CRO Horvátország 3 : 4 Spanyolország ESP

Tövig nyomja a gázpedált a horvát csapat, a spanyolok pedig teljesen meg vannak zavarodva, megint csak az első félidőben még nagyot hibázó Unai Simónon múlott, hogy Kramarić lövése nem a kapuban kötött ki.

Nem sokkal később aztán a spanyolok is eljutottak egy helyzetig, de Dani Olmo lövésébe jó ütemben lépett be Vida, a blokk utáni szöglettel pedig semmit nem tudott kezdeni a spanyol csapat.

Fotó: Friedemann Vogel / Reuters
Fotó: Friedemann Vogel / Reuters

Két perc sem telt el a hosszabbításból, máris komolyan veszélyeztette a spanyol kaput, a bombája ráadásul csak centikkel ment fölé. Persze ha lejjebb vágódik, Unai Simón valószínűleg ki tudta volna ütni, de nem valószínű, hogy bánkódna a kapus az elmaradt bravúr miatt.

Alaposan le lehet most forrázva a spanyol csapat, a lélektani előny biztosan nem náluk van, és valószínűleg az sem segít rajtuk, hogy Ferran Torres már nincs a pályán.

Szakkommentár

3-1-es vezetésénél sem állt vissza a spanyol csapat, a továbbiakban is szerette volna játszani saját labdabirtokló játékát, de az időközben 3-4-3-as felállásra átálló horvátok, mindent egy lapra feltéve kezdték el megpróbálni ledolgozni az ezen a szinten nagynak mondható hátrányt. Erre a nyitott játékra pedig Spanyolország ráfázott.

Egy megnyert mérkőzést kiengedve a kezükből engedélyeztek nagy helyzeteket Modricéknak, akik éltek is a lehetőséggel, és a 92. percben hosszabbításra kárhoztatták Luis Enrique csapatát. A horvátoknál sok támadó érkezett a hajrára, a spanyoloknál inkább a biztonságot adó friss játékosok váltották a támadóbb felfogású labdarúgókat, így több mint érdekes lesz a hosszabbítás.

A sírból hozta vissza a horvát válogatott a meccset, percekkel a vége előtt 3-3 az állás. Az már akkor látszott, hogy nem lefutott a meccs, mikor kiderült, hogy hat perc lesz a hosszabbítás, és a horvátok tényleg be is tudtak kotorni még egy gólt, hogy hosszabbításra mentsék a meccset. A gólpasszt amúgy a horvátok második gólját szerző Oršić adta, Dalić a jelek szerint ennél jobban nem is nyúlhatott volna bele a meccsbe.

Menet közben a meccs spanyol hőse, Ferran Torres lement a pályáról, Mikel Oyarzabal érkezett a helyére – a mai teljesítményével Ferran Torres lett a legfiatalabb spanyol játékos, aki gólpasszt és gólt is szerzett Eb-n vagy vb-n, Cesc Fàbregast előzte meg ezzel.

GÓL!
CRO M. Pasalic
CRO Horvátország 3 : 3 Spanyolország ESP

Az elmúlt percekben nagyon nyomnak a horvátok, aminek meg is lett a gyümölcse Oršić 85. perces szépítésével. Azonban már csak hat percük van arra, hogy még egy gólt találjanak, és hosszabbításra mentsék a meccset.

Szinte a semmiből jött egy horvát támadás, és az első spanyol gólt is túlszárnyaló káosz után be is találtak a horvátok. Elsőre úgy tűnt, hogy a nagy kavarodásban sikerült felszabadítania a spanyoloknak, de a játékvezető órája jelzett, a labda egyszer áthaladt a gólvonalon. A visszajátszás alapján aztán egyértelműen látszott is, hogy bár a spanyolok heroikusan küzdöttek a kapu előtt, az egyik lövés már bentről pattant ki. Az esetet aztán potenciális kezezés miatt meg is videózták, de a gól végül maradt.

GÓL!
CRO M. Orsic
CRO Horvátország 2 : 3 Spanyolország ESP
Sárga lap
D. Caleta-Car
CRO Horvátország

Innen már nincs hova hátrálniuk, muszáj lesz kockázatokat vállalniuk. Vlašić helyére Pašalić jött, Budimir pedig Kovačićot váltotta. A túloldalon Koke és Gayá mentek le a pályáról, előbbit Fabián Ruiz, utóbbit Jordi Alba helyettesíti a pályán.

Ez majdnem akkora ajándék, mint amekkora a spanyol öngól volt az első félidőben, az ivószünet után teljesen egyedül hagyták Ferran Torrest a jobb szélen, aki köszönte szépen, és végigment a labdával, aztán magabiztosan be is passzolta a kapuba. Gvardiol hiába üldözte a spanyolt, akkora hátrányból indult, hogy esélye sem volt utolérni.

Szakkommentár

Hiába a szünet, a taktikai utasítások, a sorok rendezése, mégsem sikerült változást hozni a horvátoknak a második félidőre. A spanyolok pedig folytatták a számukra kedvező futballt: sok labdabirtoklás, visszatámadás, az ellenfél akcióinak korai elfojtása. Támadásban pedig a két szélsőhátvéd felzárkózásával emberelőny kialakítása. Meg is hozta az eredményét ez a taktika, Azpilicueta érkezett sokadszorra a támadásokkal, és még arra is volt ereje, hogy csatárokat megszégyenítő módon érkezzen, emelkedjen, majd bólintson a horvát kapuba.

A gól után ismét váltani szeretett volna Dalic csapata, volt is végre kaput eltaláló lövése Horvátországnak, és Unai Simon is jóvá tehette hibáját, de csak pár percig tartott a fellángolás. A hajrára cserékkel és szerkezetátalakítással kísérleteznek szomszédjaink.

GÓL!
ESP F. Torres
CRO Horvátország 1 : 3 Spanyolország ESP

Pablo Sarabia helyére Dani Olmo érkezett, Eric Garcíát pedig Pau Torres váltotta a pályán. Rögtön utána egy szabadrúgásból a spanyolok szereztek még egy gólt, de Morata akkora lesen volt, hogy videózni sem kellett, maradt a 2-1.

Ahogy közeledünk a hajrá felé, a horvátok érezhetően egyre frusztráltabbak, Brozovićnak kiosztotta a játékvezető a meccs első sárgáját is. A játékosok mellett pedig Dalić is egyre inkább kockáztat, a védő Juranović helyére a szélső Brekalo érkezett, át is álltak egy háromvédős rendszerre.

Fotó: Hannah Mckay / Reuters
Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Sárga lap
M. Brozovic
CRO Horvátország

A meccs eddigi legnagyobb helyzete maradt ki horvát oldalon, Unai Simónnak kellett hatalmas bravúrt bemutatnia egy szépen kijátszott horvát helyzetnél. A spanyol kapus Gvardiol lövésére ért le, és ráadásul nem is pattant ki róla a labda, nagyot mentett most. Kicsit később Kramarić is megindult, de Unai Simón ezt is védte, igaz, feleslegesen, mert az akció végeztével beintették a lest is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!