Horvátország–Spanyolország 3–5

2021. június 28. – 18:33

frissítve

Horvátország–Spanyolország 3–5
Fotó: Stuart Franklin / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolország őrült meccsen jutott a legjobb nyolc közé az Eb-n, egy 40 méteres öngól után 3-1-re fordítottak a horvátok ellen, a végét viszont elszórakozták, a 92. percben mentette hosszabbításra a meccset Horvátország. A ráadás viszont a spanyoloké volt, három perc alatt két gólt szerezve eldöntötték a továbbjutást.

Kár, hogy a szép szóló után az indítása borzalmasan sikerült. Rebić egyébként jól játszik, nem sokkal később kapura is lőhetett, de ezt sem találta el jól, Unai Simón simán fogta a lövést. Érdekes módon aztán Dalić pont őt kapta le a pályáról, mikor végre elhatározta, hogy cserél, Oršić érkezett a helyére.

A 31 éves jobbhátvéd 27. válogatott mérkőzésén először talált a kapuba. Ezzel ráadásul ő lett a spanyol válogatott történetének legidősebb Eb-gólszerzője. A Chelsea játékosa két és fél éves kihagyás után, a szlovákok elleni csoportmeccsen lépett először pályára egy Bosznia-Hercegovina elleni 2018-as barátságos mérkőzést követően.

Fotó: Hannah Mckay / Reuters
Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Eddig is jól látszott, hogy fejjel a legveszélyesebbek a spanyolok, és a második góljukat így is szerezték meg. Ferran Torres a szélről tekerte be középre a labdát, Azpilicueta pedig védhetetlenül fejelte a hálóba. A 18 éves Pedrit is ki kell emelni, gyönyörűen futott el a labdával, és remekül készítette le Ferran Torresnek a szélen érkező Ferran Torresnek a labdát, nehezen lehetett volna szebb ez az akció.

GÓL!
ESP C. Azpilicueta
CRO Horvátország 1 : 2 Spanyolország ESP

A spanyol nem is nagyon örült neki, Cüneyt Çakır játékvezetőnek kellett gyorsan közbelépnie, hogy lehűtse a kedélyeket. Eddig amúgy nem volt túl sok szabálytalanság a meccsen, de ahogy telik az idő, főleg a horvát oldalon alighanem keményebben kezdenek majd el fellépni a tiki-takázó spanyolokkal szemben.

Ahogy a közelébe kerül a labda, még tovább erősödik az elég nagy számban kint lévő horvát szurkolók füttykoncertje, pláne, ha hazaadják neki a labdát.

A horvátoknál változtatott Zlatko Dalić, Petković helyére érkezett Kramarić. Nem is meglepő, hogy változtatott egyébként a horvát kapitány, az első félidő alapján hiába tudtak néha megindulni a horvátok, igazán veszélyes helyzetet nem tudtak kialakítani.

Amellett, hogy a mai meccs első félidejében óriási potyagólt kapott, az Opta adatai szerint a spanyol válogatott és az Athletic Bilbao kapusa a 2020/21-es idény során 6 gólhoz vezető hibát vétett a spanyol bajnokságban. Többet, mint az öt legerősebb bajnokság (angol, spanyol, német, francia, olasz) bármely játékosa.

Fotó: Hannah Mckay / Reuters
Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Szakkommentár

A váratlan gólt és sokkot kiheverve Spanyolország újult erőre kapott és ismét magához vette az irányítást, hatalmas nyomás alá helyezve Dominik Livakovic kapuját. A tűzijátékot pedig nem bírta a horvát védelem. Azpilicueta és Gaya, a két szélsőhátvéd felfutásai többször emberelőnyt teremtettek, megnyíltak a szélek, ennek köszönhetően pedig egy baloldali lövés után Sarabia lehetett eredményes a kipattanóból.

Horvátország nagyon magára húzta ellenfelét, a spanyolok pedig élnek is ezzel a lehetőséggel, sok támadásukat befejezve lövéssel, beadással. Az egy félidő alatt termelt 10 kísérlet és 4 kaput eltaláló lövés egy kifejezett magas szám a kieséses szakaszban, ennyi lehetőség mellett Horvátország nem reménykedhet a továbbjutásban a második félidőben.

A spanyol öngól óta a horvátok nemcsak dugdossák a labdát – már amikor összejön nekik –, hanem támadásokat is vezetnek. A kapuig is többször eljutottak, de a hazaadást elnéző Unai Simón nem akar több gólt ajándékozni nekik, kétszer is jól jött ki a kapujából, és simán akadályozta meg a horvát offenzívát.

Félidő
CRO Horvátország 1 : 1 Spanyolország ESP

Teljesen beszorultak a horvátok, egymást követték a lövések, és bár Livaković tényleg mindent megtett, és a mezőnyjátékosok is igyekeztek blokkolni, Sarabia löketével már semmit nem tudtak kezdeni, így 1-1-re módosult az állás.

A spanyolok megérdemelten egyenlítettek ki, egyáltalán nem játszottak rosszabbul, mint az öngól előtt, és bár a vezetés birtokában a horvátok nagyon szervezetten védekeztek, a kapu előtt kialakult káoszban végül a gyönyörű védést bemutató horvát kapus sem tudott mit tenni, csak a fejét súrolta a labda.

GÓL!
ESP P. Sarabia
CRO Horvátország 1 : 1 Spanyolország ESP

2006-ban egy horvát-angol Eb-selejtezőn ugyanis hasonló öngólt hozott össze az angolok kapusa, Paul Robinson és Gary Neville. Abban a selejtezőcsoportban végül a horvátok és az oroszok is megelőzték az angolokat, akik így óriási meglepetésre nem jutottak ki a 2008-as kontinensviadalra.

Szakkommentár

Horvátország, alkalmazkodva ellenfele felállásához, ugyanúgy a 4-3-3-as játékrendszert választotta, mint Luis Enrique alakulata. Fegyelmezett játékra rendezkedett be Zlatko Dalic csapata, a legtöbbször szűkítve a területet, hátrahúzódva a 16-osuk elé, a 4 védő előtt 5 középpályásra váltva védekezésben.

Spanyolország próbálkozott többet a mérkőzés elején, de Koke is hibázott egy óriási helyzetben és egy tökéletes beadást Morata sem tudott gólra váltani. A horvátoknak volt egy-két megindulása, kontrája, keresve az alkalmat a spanyol védők hibáira, de ezt a bakit Unai Simon szolgáltatta.

Ritkán látható öngóllal szerzett vezetést a nulla kísérlettel és nulla kaput eltaláló lövéssel álló horvát csapat. Ez volt a 9. öngól az idei Eb-n, ugyanannyi, mint az összes többi korábbi Európa-bajnokságon együttesen. A kapott gól összezavarta a spanyolokat, két lehetősége is adódott Modricéknak az öngól után.

Persze valószínűleg bármelyik csapat erőt kapna abból, ha az esélyesebbnek tartott ellenfele ennyire értelmetlen módon ajándékozna nekik egy gólt. Mindenesetre gyorsan magukhoz is ragadták a kezdeményezést, és gyors egymásutánban több lövésük is volt, pedig korábban nem is nagyon látták a labdát.

A spanyolok a csoportmeccsekhez hasonlóan ezen a mérkőzésen is óriási fölényben futballoznak. 72 százalékban birtokolják a labdát, teljesen beszorítják a horvátokat a kapujuk elé. Modrić-ék eddig mindössze kétszer jutottak el a spanyol tizenhatosig, ám nem sikerült kialakítaniuk igazi helyzetet. Unai Simón potyájának köszönhetően azonban mégis ők vezetnek.

Unai Simón kapus egészen bámulatos hibát vét, egy Pedri által hazatett labda csúszott át a cipője alatt, és gurult be a spanyol kapuba. A horvátoknak úgy látszik, hogy labda sem kell ahhoz, hogy gólt rúgjanak, 1-0-ra vezetnek. Mindezt úgy, hogy egy perccel korábban még Vidalban akadt el egy újabb óriási spanyol helyzet, akkor Morata fejelhetett volna a kapuba.

Öngól!
ESP Pedri
CRO Horvátország 1 : 0 Spanyolország ESP

Hatalmas rés nyílt a horvát védelmen, a spanyolok pedig ezt könyörtelenül ki is használták, Koke kapta a labdát a kapussal szemben, de Livakovićba lőtte a labdát.

Pár perccel korábban is volt amúgy egy nagy helyzetük, Sergiou Busquets remek passzából Morata kapta elöl a labdát, aki rögtön vissza is gurította Sarabiának. Ő aztán azonnal rá is bombázta a kapura, de az oldalhálót találta el.

Ferran Torres buktatása után kaptak szabadrúgást a spanyolok, amiből Azpilicueta fejelhetett, de nem igazán volt veszélyes helyzet, a horvát kapus simán fogta a labdát.

Néhány rövid közjátéktól eltekintve folyamatosan náluk van a labda, be is szorították a horvátokat a saját térfelükre. A kapuig is eljutottak többször is, egyszer Livakovićnak érkeznie is kellett a középre tett labdára. Később aztán egy másik jó labda is érkezett középre, de nem volt pontos, így a védők tudtak tisztázni.

Fotó: Friedemann Vogel / Reuters
Fotó: Friedemann Vogel / Reuters

Fehérben a spanyolok, feketében a horvátok. A horvátok a legutóbbi három alkalommal, 1996-ban, 2008-ban és 2016-ban is az első körben zúgtak ki az Eb-ről, most a koppenhágai Parken Stadionban a spanyolok ellen futhatnak neki megint.

A Barcelona fiatal tehetsége egészen pontosan 18 évesen és 215 naposan fut majd ki ma a horvátok ellen, amivel nem kisebb ikont fog beelőzni, mint az angol Wayne Rooney, aki 18 évesen és 244 naposan kapott lehetőséget kezdőként az Eb kieséses szakaszában a portugálok ellen.

Persze erre a meccsre a legtöbben nem Rooney miatt emlékeznek, hanem azért, mert őrületesen izgalmas volt – a rendes játékidőben 1-1 volt az állás, a hosszabbításban pedig Rui Costa góljára Frank Lampard válaszolt, végül pedig a portugálok egy körömrágós büntetőpárbajban kiejtették az angolokat. Portugália aztán a hollandokat is megverte az elődöntőben, végül azonban elbukott a bombameglepetést okozó görögök ellen.

A török játékvezetőnek ez már a harmadik meccse az idei Eb-n. A csoportkörben a magyar–portugál és az ukrán–osztrák mérkőzést vezette. A Puskás Arénában rendezett találkozón 3 sárgát osztott ki és egy büntetőt ítélt meg, a szomszédaink találkozóján viszont egyszer sem villantak a lapok.

A horvát válogatott vasárnap jelentette be, hogy az Inter játékosáról egy rutinellenőrzésen kiderült, hogy fertőzött, ami azt jelenti, hogy Perišić tíz napig kötelezően karanténban lesz majd. Másnál nem mutatták ki a vírust sem a keretben, sem a stábban, de elég baj az is, hogy Perišić hiányzik, egyértelműen ő volt ugyanis a horvátok egyik húzóembere – a csoportkörben lőtt négy horvát gólból háromban volt benne, a csehek ellen ő egyenlített, a skótok ellen ő lőtte csapata harmadik találatát, az elsőnél pedig tőle érkezett a gólpassz Nikola Vlašićnak.

Korábban a szlovákoknál, a portugáloknál, a spanyoloknál és a svédeknél is megjelent a koronavírus. Arról, hogy hogy lehetséges, hogy a csapatok tagjai nincsenek beoltva, és ki a felelős ezért, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A horvátoknál a koronavírusos Ivan Perišiće-t és az eltiltott Dejan Lovrent kénytelen nélkülözni Zlatko Dalić szövetségi kapitány. Helyükön az első két meccsen kezdő Ante Rebić és az első meccsen kezdő Duje Ćaleta-Car lép majd pályára. Luis Enrique spanyol kapitány Jordi Alba helyett az Eb-n most debütáló José Gayát, Gerard Moreno helyett pedig az első meccsen kezdő, a harmadikon pedig csereként beállva gólt szerző Ferran Torrest nevezte a kezdőbe.

Horvátország: Dominik Livaković – Josip Juranović, Domagoj Vida, Duje Ćaleta-Car, Joško Gvardiol – Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić – Nikola Vlašić, Bruno Petković, Ante Rebić.
Szövetségi kapitány: Zlatko Dalić

Spanyolország: Unai Simón – César Azpilicueta, Eric García, Aymeric Laporte, José Gayà – Koke, Sergio Busquets, Pedri – Ferran Torres, Álvaro Morata, Pablo Sarabia.
Szövetségi kapitány: Luis Enrique

Szakkommentár
  • Spanyolország rendkívüli dominanciával kezdte az Európa-bajnokságot, átlagban 69%-ban volt náluk a labda, 15 helyzetet alakítottak ki mérkőzésenként, melyekből közel 7 kaput is talált a találkozókon. A mezőnyfölény és a számos lehetőség azonban gólokban nem mutatkozott meg 5 félidőn keresztül, aztán a Szlovákia elleni utolsó összecsapás második félidejében kinyílt a gólzsák.
  • Spanyolország az elmúlt 27 mérkőzéséből mindösszesen egyszer kapott ki (Ukrajna ellen tavaly októberben), azóta már újra 11 meccses veretlenségi sorozatnál tartanak.
  • Horvátország az elmúlt 12 mérkőzéséből viszont csak hármat nyert meg, Ciprus, Málta és Skócia ellen sikerült ez, hatszor pedig vesztesen hagyhatta el a pályát.
  • 2018-ban, a Nemzetek Ligája csoportkörében találkozott egymással a két csapat, Elchében 6-0-ra ütötték ki a spanyol házigazdák Zlatko Dalić csapatát, hazai pályán viszont 3-2-re nyertek a horvátok.
  • A 2016-os és a 2012-es Európa-bajnokságon is találkozott a két csapat egymással, Franciaországban Horvátország nyert, Lengyelországban pedig a spanyolok.
  • Horvátország 2016-ban ebben a körben, a legjobb 16 között búcsúzott, a későbbi győztes Portugália 0-0-s döntetlen után, a hosszabbításban ejtette ki őket. A spanyoloknak is a nyolcaddöntőig tartott a franciaországi torna, ők Olaszország ellen estek ki.
  • Horvátország sorozatban ötödször, Spanyolország hetedszer szerepel Európa-bajnokságon. A spanyolok 1964-ben, 2008-ban és 2012-ben meg is nyerték a tornát, ezzel Németországgal holtversenyben a legtöbbször emelhették magasba a Henri Delaunay-trófeát.
  • Spanyolország remek teljesítménnyel, veretlenül jutott ki a tornára, 10 selejtezőjükből nyolcat megnyertek, kétszer döntetlent játszottak. A kvalifikáció alatt övék volt a legtöbb lövés (227), ők birtokolták a legtöbbet a labdát átlagban (70%) és a passzhatékonyságuk is figyelemre méltó, 91%-os volt, ami ugyancsak a legjobb mutató a többi válogatotthoz mérten.
  • Luis Enrique az egyetlen szakvezető az Európa-bajnokságon, aki nem nevezett 26 játékost a keretébe, nem használta ki az összes megadott kvótát. A 24 labdarúgó beválogatásának azért is volt nagyobb visszhangja, mert egyetlen Real Madrid játékos sem került a legjobbak közé, Sergio Ramos, a válogatott csapatkapitánya is kimaradt, pedig a 10 selejtező mérkőzésen 9-szer is kezdőként lépett pályára és védőként 4 góllal segítette hazájának kijutását a kontinensviadalra.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, ezt itt a Horvátország–Spanyolország Eb-nyolcaddöntő élő közvetítése a Telexen. A mérkőzést Dömötör Bálint és Flachner Balázs közvetítik, de természetesen ma is velünk lesz szakértőnk, Hrutka János, míg a lefújás után Ághassi Attila foglalja össze a mérkőzésen látottakat.

A legutóbbi Eb egyik csapatnak sem úgy sikerült, ahogy eltervezték, mindkét válogatott a nyolcaddöntőben búcsúzott, igaz, a horvátok két évvel később egy vb-ezüstéremmel javítottak. Most csak egy csapat juthat tovább – az ellenfelük a Franciaország–Svájc-nyolcaddöntő győztese lesz majd pénteken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!