Majdnem annyi öngól volt már ezen az Eb-n, mint az elmúlt negyven év tornáin összesen

2021. június 24. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valamiről biztosan emlékezetes marad a 2020-as Európa-bajnokság, – azon túl, hogy 2021-ben rendezték – akkor azok az öngólok. A csoportkörben majdnem annyi öngól született, mint az elmúlt negyven év Európa-bajnokságain összesen.

A mostani tornán eddig nyolc öngól született, míg 1976-tól a 2016-os Eb-ig összesen kilenc öngól esett.

Az öngólok gyakorisága emelkedő tendenciát mutat, a legutóbbi Eb-n három öngól volt, ami akkor új rekordnak számított. Ezt most jelentősen sikerült felülmúlni. Az is a mostani Eb-n fordult elő először, hogy egy meccsen két öngól IS szülessen, ráadásul már két ilyen mérkőzés is volt a tornán: a német-portugál és a spanyol-szlovák meccseken.

A mostani Eb előtt nem volt kapus öngól, ezúttal viszont már három ilyen is van: a lengyel Wojciech Szczesny, a finn Lukas Hrádecky és a szlovák Martin Dúbravka révén. Az idei Eb első gólja is öngól volt, a török Merih Demiral szerezte az olaszok elleni nyitómeccsen.

Martin Dúbravka öngól eredményező bakija 2021. június 24-én – Fotó: Jose Manuel Vidal / POOL / AFP
Martin Dúbravka öngól eredményező bakija 2021. június 24-én – Fotó: Jose Manuel Vidal / POOL / AFP

Az Eb-k történetének első öngólját a csehszlovák Anton Ondruš szerezte az 1976-os torna elődöntőjében a hollandok ellen. A csehszlovákok így is 3-1-re nyertek, és aztán a döntőt is megnyerték. Ezután húsz évig nem esett öngól Eb-n, az 1996-os angliai tornán a bolgár Lyuboslav Penev talált a saját kapujába a franciák ellen.

A 2000-es Eb-n is csak egy öngól volt, ezt a jugoszláv Dejan Govedarica szerezte a hollandok elleni meccsen. A 2004-es portugáliai torna már két öngólt is hozott: a horvát Igor Tudor és a portugál Jorge Andrade szerezték ezeket. A 2008-as torna öngól nélkül telt el, a 2012-es Eb-n az angol Glen Johnson szerezte a torna egyetlen öngólját.

A 2016-os Eb-ről valószínűleg minden magyar szurkoló jól emlékszik az izlandi Birkir Már Sævarsson 89. perces öngóljára, amivel sikerült kiegyenlíteni a marseille-i csoportmeccset. A másik két öngól az ír Ciaran Clark és az északír Gareth McAuley nevéhez fűződik. (via MTI)

Az öngólok mellett az elrontott büntetőkről is szól ez az Eb. 1960 és 2016 között összesen 70 büntetőt ítéltek meg az Eb-ken, ebből 52-őt rúgtak be, ami 74 százalékos hatékonyságot jelent. A mostani torna csoportmeccsein 14 tizenegyest fújtak be, de ebből mindössze nyolcat rúgtak be, ami csak 57 százalékos hatékonyság.

Az idei Eb „öngóllövő-listája”:

  • Merih Demiral (török, Olaszország ellen),
  • Wojciech Szczesny (lengyel, Szlovákia ellen),
  • Mats Hummels (német, Franciaország ellen),
  • Rúben Dias (portugál, Németország ellen),
  • Raphaël Guerreiro (portugál, Németország ellen),
  • Lukás Hrádecky (finn, Belgium ellen),
  • Martin Dúbravka (szlovák, Spanyolország ellen),
  • Juraj Kucka (szlovák, Spanyolország ellen)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!