Soha sem hagytak ki annyi büntetőt, mint a mostani Eb-n

2021. június 20. – 16:06

Soha sem hagytak ki annyi büntetőt, mint a mostani Eb-n
A finn kapus a kivédett tizenegyes után a dánok elleni Eb-meccsen – Fotó: Friedemann Vogel / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei Európa-bajnokság egy szempontból szinte biztos, hogy történelmi lesz, mégpedig a kihagyott tizenegyesek száma miatt. 1960 és 2016 között összesen 70 büntetőt ítéltek meg az Eb-ken, ebből 52-őt rúgtak be, ami 74 százalékos hatékonyságot jelent.

A mostani tornán 24 meccsen 9 tizenegyes volt, ebből mindössze négyet rúgtak be, ami nincs 50 százalék.

Ehhez képest a 2016-s Eb-n 51 meccsen 12 büntetőt rúgtak a csapatot, és csak négyet hagytak ki.

De ha az elmúlt 20 évet nézzük, akkor is kimagasló az 5 elhibázott büntető: 2012-ben mindössze 4 büntető volt, és csak egyet hagytak ki/védett ki a kapus, 2008-ban 4-1 volt ez arány. 2004-ben nyolcból csak egyet hibáztak el a csapatok, a 2000-es Eb-n pedig 12-ből 8-at vágtak be.

Az első büntetőt a dánok rúgták a finnek ellen, mégpedig azon a meccsen, ahol Christian Eriksen összeesett a pályán. Talán a történtek is közre játszottak abban, hogy Pierre-Emile Höjbjerg a 74. percben kihagyta a büntetőt. Ez sokba került a dánoknak, mert végül kikaptak 1-1-0-ra. A dánoknál egyébként Eriksen szokta rúgni a tizenegyeseket.

Rajta kívül az északmacedón Ezgjan Alioski, az ukrán Ruszlan Malinovszki, a walesi Gareth Bale és a spanyol Gerard Moreno hibázott még. Bale lövésénél nem is kellett védenie a török kapusnak, a Real Madrid futballistája a kapu fölé bombázta a labdát, Moreno pedig a kapufát találta el. Az ukrán-északmacedón meccs kimagasló volt, mert mindkét csapat kihagyta a maga tizenegyesét, viszont Alioski legalább a kipattanót be tudta rúgni.

Cristiano Ronaldo a magyarok ellen talált be büntetőből, Gulácsi Péter nem tudta kivédeni a portugál klasszis lövését, azzal alakult 2-0-ra az állás. A holland Memphis Depay a másik, akik értékesíteni tudta a tizenegyest, az góljával szerezték meg a vezetést az osztrákok ellen. A svédek büntetőből szerezték egyetlen góljukat, Emil Forsberg találata győzelmet ért nekik. A cseh Patrik Schicket a vérző orra sem zavarta meg, berúgta a horvátok ellen megítélt büntetőt.

Az 1960-os torna elődöntőjében rúgták az első tizenegyest az Eb-k történetében, a csehszlovák Josef Vojta azonban kihagyta a szovjetek ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!