A walesiek a 95. percben csináltak hülyét a törökökből

2021. június 16. – 20:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Wales a második mérkőzésén is veretlen maradt az Európa-bajnokságon: Törökország ellen győztek 2-0-ra egy rohanós meccsen. Bale büntetőt hagyott ki, a végén mégis megvillantotta zsenialitását.

A törökök úgy mentek neki a szerda esti találkozónak, hogy a nyitómeccsen kaptak egy hármast az olaszoktól, Walesnek legalább a pontszerzés összejött Svájc ellen. A meccset Bakuban rendezték, de a törökök gyakorlatilag hazai pályán játszottak, ugyanis rengeteg drukkerük ruccant át a csoportmeccsre. Abban viszont egység volt a pályán a kezdés előtt, hogy mindkét csapat játékosai letérdeltek.

DAN MULLAN / POOL / AFP
DAN MULLAN / POOL / AFP

Mozgalmas volt az eleje: az első tíz percben walesi oldalról Aaron Ramsey, a törököktől Burak Yilmaz veszélyeztetett, és ennek fényében folytatódott a mérkőzés, vagyis egész bátran mentek előre, és nem a biztonsági foci dominált, helyzetek is akadtak. A gólhoz a walesiek jártak közelebb, a 23. percben talán Ramsey is meglepődött, hogy a török tizenhatoson belül mennyire üresen kapta a labdát, amit aztán csúnyán fölé vágott.

Ezután a törökök rohamoztak, és dolgoztak ki helyzeteket, szóval bő fél óra után az sem lett volna meglepő, ha mondjuk 2-2 az állás. Pláne, ha a két csapat előéletét néztük, mert amikor legutóbb találkoztak egymással, 1997-ben egy vb-selejtezőn, akkor egy eszement meccsen 6-4-re nyert Törökország, melynek támadója, a legendás Hakan Sükür négy gólt vágott.

Egy Hakan Sükür most sem jött volna rosszul a törököknek, mivel a szünet előtt hátrányba kerültek: Ramsey a harmadik zicceréből már betalált, miután tök üresen kapta a labdát a tizenhatoson belül, arra is volt ideje, hogy levegye, és begurítsa, ezzel lett 1-0 Walesnek.

A szünet után sem nagyon tekerte le a támadójátékot a két válogatott, sőt. Törökország talán nagyobb elánnal ment előre, de gólt megint Wales szerezhetett volna. Bale tizenegyest harcolt ki a 60. percben, amit aztán ő maga bikázott fölé, rettenetes próbálkozás volt. Egy perc sem telt el, amikor újabb helyzetet dolgozott ki, ez is kimaradt.

Úgy a 70–75. perc környékére némileg csökkent a lendület, már a törökök sem szántották fel a pályát olyan sebességgel, mint korábban, jöttek is a cserék. Őrjítő változást ők sem hoztak, ettől függetlenül lehetett élvezni a meccset, egy pillanatra nem volt megállás. Aztán a hajrára ennek meglett a böjtje, mert leginkább ahhoz hasonlított a játék, mint amikor két nehézsúlyú bokszoló hullafáradtan próbálja püfölni egymást, de tiszta találatot egyik sem bír bevinni. A török Demiralnak volt egy veszélyesebb fejese a 86. percben, viszont ezt hárította Daniel Ward kapus. A végén elszabadultak az indulatok, és kijött a feszültség a futballistákon: a walesi kapu előtt egymásnak ugrottak, a játékvezető három sárgával tett rendet.

A slusszpoén azonban ezután jött. A 95. percben a walesiek egy kisszögletet végeztek el, a legurítás után azonban Bale váratlanul elindult befelé, az alapvonalon vezette a labdát, majd középre gurított, ahol érkezett Connor Roberts, és gólt szerzett. Egy perccel korábban Bale ugyanígy tört be, csak abból még nem született gól.

Wales 2-0-ra nyert, és két mérkőzés után négy pontja van a csoportjában, Törökország pedig nullapontos, és valószínűleg el is szállt.

Törökország–Wales 0–2 (0–1)

  • Baku, vezette: Artur Soares Dias (portugál)
  • gólszerzők: Aaron Ramsey ('42), Connor Roberts ('95)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!