Ezen az Eb-n olyat csinált Svájc és Wales, amit még soha: döntetlent

2021. június 12. – 17:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az A csoport második meccsét szombaton délután Bakuban rendezték, hetedik meccsét játszotta egymás ellen Wales és Svájc. Az eddigi hat mérkőzésen döntetlen nem volt, a svájciak négyszer nyertek, Wales kétszer. Legutóbb a 2012-es Eb selejtezőcsoportjában játszottak egymással, akkor hazai pályán a svájciak 4-1-re, a walesiek 2-0-ra nyertek – ez utóbbi volt eddig az utolsó meccsük egymás ellen.

Ez most megváltozott, a két csapat 1-1-es döntetlent játszott egymással – bár ha nincs videóbíró, a svájciaknak meglett volna az ötödik győzelmük, a 85. percben ugyanis egy lesgólt először érvényesnek jelzett a pályán a játékvezető, de aztán a VAR érvénytelenítette a visszajátszás szerint láthatóan lesről született gólt.

Első félidő

A meccs első félideje – főleg a második fényében – óvatos, puhatolózó játékot hozott. A papírforma alapján várthoz képest bátrabban kezdte a walesiek. Az első nagy helyzet is Walesé volt, negyedóra elteltével Moore fejelhetett négy védő között, de Sommer kapus nagy bravúrral kitenyerelte a léc alá tartó labdát. A félidő közepétől, bármennyire is óvatosan játszott mindkét csapat, egyre inkább fölénybe kerültek a svájciak. Schär egy szöglet után majdnem gólt fejelt a 21. percben – Ward védett nagyot –, majd a 27. percben Seferovic futotta le a védőjét, de a lövése elszállt a bal felső sarok mellett, végül szünet előtt nem sokkal Embolo a tizenhatoson belül, háttal a kapunak nem lefordulni próbált a védőjéről, hanem Seferovicnak passzolt, de az sután találta el a labdát, így a szünetig nem született gól.

A walesi védelem nagyon szigorúan zárt az első félidőben, a dolgukat megkönnyítette, hogy a svájciak sokat passzoltak középen, a széleket nem nagyon mozgatták, távoli átlövések, ha próbálkoztak is, sikertelenül. Az első félidőben 11:2 volt a lövések aránya, de csak 1-1 kaput találó kísérletet rögzítettek. A svájciak sokat passzoltak, és bár látszólag hatékonyan (86%-kal), a kulcspasszok és beadások elég pontatlanok voltak.

Második félidő

A szünet után egy még jobban pörgő svájci válogatott jött ki a pályára, az első félidő végi lendülettel mentek tovább, és ennek hamar meglett az eredménye: a 49. percben Ebolo egy szöglet után, közelről, az ötös vonaláról fejelt gólt, pedig látszólag szorosan fogta őt a védő.

A játék képe alapján ekkor lefutottnak tűnt a mérkőzés, több nagy helyzete is volt a svájci csapatnak, a walesiek pedig szinte semmit nem változtattak a játékukon. Nem sokkal a gól után Embolo majdnem adott egy gólpasszt is, de Mbabu mellélőtt, bő tíz perccel később ismét Embolo előtt volt nagy lehetőség, de a tizenhatos környékéről rálőtt labdája mellément.

Ahogy telt az idő, kezdett magára találni a walesi csapat, igaz, a játékba főleg a pálya közepén beavatkozó Bale nem tudott a csapat vezére lenni, nem volt elég tér, hogy felgyorsuljon, és kellően hatékonyan megjátszani se tudta a csapattársait. A walesiek szerencséjére a svájciak egyre hátrébb húzták a védelmüket, és bár a kontráik így is veszélyesek voltak, Moore-ék előtt is kialakulhattak lehetőséget. Főleg a pontrúgások voltak veszélyesek, és bár Ramsey egy kísérlete szabadrúgásból még mellément, a 74. percben, szintén szöglet után, Moore szintén fejesből egyenlített.

Az utolsó tíz perc-negyedórát a svájciak nagyon megnyomták, Embolo előtt újabb nagy helyzet volt, majd a csereként beállt Gavranovic tűnt rövid ideig gólszerzőnek – de az a találat végül lesnek bizonyult.

A meccs embere

A Telex rögtönítélő bíróságaként a meccs embere a walesi Danny Ward. A 27 éves, a transfermarkt.de szerint 6 millió eurót érő kapus, aki a Leicesterben játszik, az UEFA statisztikája szerint csak 4 védést mutatott be, de főleg a meccs utolsó szakaszában, a nagy svájci nyomás alatt voltak olyan fontos védései, amelyekkel minden túlzás nélkül állítható, hogy megmentette az egyik pontot a csapatának.

Wales – Svájc 1-1 (0-0)

Gólszerző: Moore (74. perc), illetve Embolo (49.)

Sárga lap: Moore (47.), illetve Schär (30.), Mbabu (63.)

A csoport állása: 1. Olaszország 3 pont, 2-3. Svájc, Wales 1-1 pont, 4. Törökország 0 pont

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!