A törökök szétestek, Svájc a 3-1 után is csak reménykedhet

2021. június 20. – 20:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerű volt a képlet az A csoport utolsó fordulójában játszott Svájc-Törökország meccsen: aki kikap, kiesett, ha döntetlen lesz, mindkét csapat kiesett, ha Svájc nyer, akár 2. helyezett is lehet, ha Törökország, akkor 3 ponttal 3. a csoportjában, és nagyon kell reménykednie, hogy azzal befér a továbbjutó harmadikok közé.

Szóval miután a 0-0 senkinek nem volt jó, egymásnak is esett a két csapat, ahogy kell. Svájc már a 6. percben, az első kapura lövéséből gólt szerzett: az előző meccsen, az olaszok ellen pocsékul játszó, szünetben le is cserélt Haris Seferovic 17-18 méterről lőtte ki a bal alsó sarkot (a gólpasszt az a Zuber adta, aki a nyitómeccsen még nem lépett pályára, az olaszok ellen is csak bő félórára cserélték be).

Ekkorra egyébként már túl voltunk egy hatalmas Sommer-védésen is, a 32 éves svájci kapus egy bal oldalra tartó középmagas lövést tolt oldalra. És bár a vezető gól után is támadásban maradtak a svájciak, az újabb nagy kapusbravúrt megint Yann Sommernek kellett bemutatnia, amikor a 16. percben az egyébként balhátvéd Mert Müldür büntetőterületen belülről nagy erővel meglőtt labdáját öklözte ki.

Aztán ez a párharc még kétszer lejátszódott az első félidőben, előbb a 33., majd a 43. percben. A végeredmény mindkétszer ugyanaz volt, a Sassuolo 22 éves védője mindkétszer elkeseredetten, nagy erővel lőtt – a második esetben ráadásul a saját térfeléről indulva, négy svájcin végigvezetett szóló után, a tizenhatoson belülről –, de Sommer mindent védett (sőt, egyszer egy török előreívelés után a tizenhatos vonalánál fejjel is tisztázott).

Müldür a hiábavaló próbálkozások ellenére is a csapata legjobbja volt az első félidőben, ami sokat elárul a törökök támadójátékáról (és középpályájáról), és hogy minden lehetőséget megragadott, hogy gólt szerezzen, korántsem véletlen: a 26. perctől ugyanis már 2-0 volt Svájc javára. Méghozzá egy Seferovicénál is nagyobb góllal: Xherdan Shaqiri, a Liverpool ballábas középpályása nagyjából húsz méterről, jobb lábbal csavart gyönyörűen a bal felső sarokba (ugyanő három perccel később nagyjából el is dönthette volna a meccset, de akkor egy szólója után a török kapus, Ugurcan Cakir nagy védéssel életben tartotta a török reményeket).

A második félidő majdnem ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, csak némi szerepcserével: Sommer után Cakir vette át a nagy védéseket bemutató kapus szerepét. Sőt, a törökök, hiába volt észrevehetetlen a középpályájuk és esett szét egyre gyakrabban a védekezésük, a 62. percben a jobboldalról befelé cselező Kahveci bombagólja után elkezdhettek komolyan reménykedni – ha másban nem, hogy reverz Dugovics Tituszként magukkal rántják a svájciakat is az Európa-bajnokság nándorfehérvári tornyából.

De elég volt hat percnek eltelnie, hogy a svájciak megint átrobogjanak a török középpályán. Ezúttal egy baloldali akció után lőtt Shaqiri újabb bombagólt, most már bal lábbal. Ahogy az előző két svájci gólnál, az assziszt ezúttal is Zubertől érkezett.

A 3-1 után a törökök feladták a meccset, a svájciak viszont hiába nyomtak, hogy további két gólt szerezzenek, amivel – jobb gólkülönbségüknek hála – megelőzhetik Walest, maradt ez a végeredmény. (A csoport másik meccsén Olaszország 1-0-ra verte Walest.)

Ezzel Törökország pont nélkül kiesett – de legalább nem lőtt gól nélkül, mint 1996-ban –, míg a svájciak abban reménykedhetnek, hogy a 4 pont a 4-5-ös gólkülönbség ellenére elég lesz, hogy 3. helyezettként továbbjussanak az egyenes kieséses szakaszba. Mivel a hat csoportharmadikból négy kerül ide, szóval a helyzetük nem reménytelen, egy statisztikai oldal 97%-os esélyt ad a továbblépésükre. Igaz, három csapat, Portugália, Finnország és Ausztria két meccs után 3 ponttal a harmadik, és a csoportharmadikok között van két meccsből 2 ponttal Spanyolország is; a legrosszabb helyzetben lévő csoportharmadik pedig jelenleg a két meccsből 1 pontos Horvátország. A sorsuk csak napok múlva, extrém esetben szerdán dől el, nem lesznek tehát nyugodtak a következő napjaik.

A meccs legjobbja a whoscored.com szerint Shaqiri volt 8,6-os értékeléssel, Seferovic 8,3-at, Xhaka 7,9-es értékelést kapott. A legjobb török a már említett balhátvéd, Müldür volt 7,8-cal, Cakir kapus 7,1-et, a többi csapattársa 5,8-6,5 közötti értékelést kapott.

Svájc-Törökország 3-1 (2-0)

  • Baku, vezette: Slavko Vinčić (szlovén)
  • gólszerzők: Seferović (6.), Shaqiri (26., 68.), illetve Kahveci (62.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!