Őrület a francia–svájcin is, a világbajnok franciák 3-3 után büntetőkkel estek ki

2021. június 28. – 23:50

frissítve

Őrület a francia–svájcin is, a világbajnok franciák 3-3 után büntetőkkel estek ki
Fotó: Daniel Mihailescu / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mindkét hétfői nyolcaddöntő gólesőt hozott az Európa-bajnokságon, a spanyol–horváthoz hasonlóan a francia–svájcin is 3-3 után jött a hosszabbítás, ám ez egészen a büntetőpárbajig ment, ami Sommer védésével, Mbappé rontásával zárult. A világbajnok franciák már a nyolcaddöntőben kiestek, Svájc a spanyolok ellen folytatja a negyeddöntőben.

Franciaország és Svájc válogatottja azzal a tudattal állhatott ki a hétfő esti nyolcaddöntőre, hogy a legutóbbi két meccsén óriásit játszó, a szlovákokat 5-0-ra, a horvátokat hosszabbításban 5-3-ra verő spanyolokkal találkoznak a negyeddöntőben.

A bukaresti mérkőzésen persze inkább egymásra koncentráltak a csapatok, a svájciaknak például ahhoz kellett alkalmazkodniuk, hogy a franciák az eddigi taktikával szakítva háromvédős felállással kezdtek. Ez az alkalmazkodás pedig, ha úgy vesszük, sikerült, a 15. percben ugyanis Haris Seferović fejeséből Svájc szerzett vezetést, nem kis meglepetést okozva.

A franciák azért nem estek kétségbe, ugyanakkor azt sem nagyon lehetett felfedezni a játékukon, hogy a címvédő világbajnokok lennének. Svájc időről időre egy-egy jobb megindulással hozott némi veszélyt a francia kapu elé, és bár ugyanez igaz volt a franciákra is a svájci kapuval, de szégyen szemre a világbajnokok egyetlen kaput eltaláló lövést sem tudtak felmutatni a félidőben.

A lényegében az egész Eb-n látott szenvedős francia játék a szünet után sem borult virágba, sőt, az 50. percben kifejezett mázlijuk volt, hogy nem lett 2-0, Breel Embolo beadását ugyanis ketten is várták méterekre a kaputól üresen, de az végül elakadt egy francia lábban. Az ilyen akciók mellé érdemes odatenni, hogy amikor a franciáknál volt a labda, a teljes svájci csapat a saját térfelére húzódott vissza, a középcsatár Seferovićot, a legelső embert a térfél felénél lehetett megtalálni.

A svájci megindulások pedig megtérülhettek volna, az 50. perc után ugyanis – egy meglehetősen későn visszanézett eset után – büntetőhöz jutottak. A 11-est Benjamin Pavard hozta össze, Steven Zubert buktatta, a videó alapján talán a 16-oson kívül, a bíró, az argentin Fernando Rapallini viszont befújta. A büntetőt Ricardo Rodríguez vállalta el, a jobb alsó sarkot célozta meg, Hugo Llloris viszont óriási bravúrral hárította a lövést.

A kifogott büntető pedig lángot csinált a parázsló francia játékból – az évekig a válogatottól száműzött Karim Benzema két perc alatt két gólt szerezve azonnal megfordította a mérkőzést. Az elsőnél nagyon visszanyúlva, furcsa mozdulattal kanalazta maga elé Kylian Mbappé kicsit rövidre sikerült labdáját, majd bevágta azt Yann Sommer mellett.

A másodiknál egy csodás sarkazásból jött az akció, Antoine Griezmann emelte be a kapu elé a labdát, Benzemának pedig csak be kellett bólintania azt centikről. Nem ez volt az első meccs a mostani Eb-n, amikor gyors egymásutánban jött Benzema két gólja, a portugálok elleni 2-2-n mindkét francia gól az övé volt, mindkettőt a 46. perc 44. másodpercében szerezte, csak az egyiket az első, a másikat a második félidőben akkor.

Benzema duplája után még nem, nem sokkal később viszont már megnyugodhattak a franciák, Paul Pogba fantasztikusan nagy gólt ragasztott a svájci kapuba – a 2018-as, horvátok elleni vb-döntő óta először volt eredményes a válogatottban. Megérte várni a találatra, hajszálpontosan tekert a bal felsőbe úgy 23 méterről.

A horvát–spanyolból persze megtanulhattuk már hétfőn, hogy a 3-1 semmit nem jelent. Seferović is nézhette azt a meccset, Pogba gólja után 6 perccel jól vált le Raphaël Varane-ról, és a második fejesgóljával 3-2-re szépített.

A 85. percben majdnem sikerült teljesen lemásolni a horvát–spanyol forgatókönyvének elejét, a csereként beálló Mario Gavranović hiába talált be a francia kapuba, centikkel, de lesen volt, így nem adták meg a gólját, ami hosszabbítást ért volna. A 90. percben viszont már nem csak majdnem volt az a másolás, egy svájci kontra végén Gavranović gyönyörű csellel hozta magát lövőhelyzetbe, hogy aztán ellentmondást nem tűrően lője ki a jobb alsót.

A franciák közel jártak ahhoz, hogy az utolsó másodpercekben megnyerjék valahogy a meccset, de Kingley Coman ráfordulva a kapufát lőtte telibe, gólt nem tudott szerezni.

A franciák nem tudták lerendezni a hosszabbításban

A hosszabbítás azonnal hatalmas rohanásba váltott át, egyik kaputól a másikig loholtak a csapatok, főleg a ráadás második félidejében. Mbappéra jött ki a legtöbb francia helyzet, a 111. percben Pogba labdájából lőhetett az ötösön belülről, picit éles szögből, de nem hogy a kaput nem találta el, kicsit bele is sérült a kiugratás utáni mozdulatba. Három perccel később Olivier Giroud rontott el egy remekül felépített francia támadást, a kapuval szemben érkezve törte el a labdát elég nagy helyzetben. Giroud a 119. percben még egy fejessel is próbálkozott, nem is helyezte rosszul, de Sommer hárítani tudott. A hosszabbítás első felében aktívabb Svájc a végére inkább már csak a túlélésre, vagyis a 11-esekig jutásra játszott a francia rohamokat állva, ez a taktika pedig bejött, jöhettek a büntetők.

Mbappé kihagyott büntetőjével kiestek a franciák

  • Gavranović magabiztosan bevágta az első svájci büntetőt, 0-1
  • Pogba tökéletesen helyezett a jobb felsőbe, 1-1
  • Fabian Schär egy megtorpanással elküldte Llorist a rossz irányba, 1-2
  • Giroud sem hibázott, 2-2
  • Manuel Akanji egy komolyabb megtorpanás után helyezett a jobb alsóba, 2-3
  • Marcus Thuram büntetőjére jól repült Sommer, de nem érte el azt a jobb alsónál, 3-3
  • Ruben Vargas büntetőjébe bele tudott érni Lloris, de így is bement, 3-4
  • Presnel Kimpembe nagyon higgadtan vágta fel a bal felsőbe, 4-4
  • Admir Mehmedi sem rontott, a labda a bal alsóban landolt, 4-5
  • Mbappé lövését Sommer megfogta, kiejtve a világbajnok franciákat

A világbajnoki címvédő franciákat búcsúztató Svájc a spanyolokkal találkozik majd a negyeddöntőben. Kedden 6-tól Anglia–Németország-, 9-től Svédország–Ukrajna-mérkőzésekkel zárul a nyolcaddöntők köre.

Franciaország–Svájc 3–3, büntetőkkel 4-5 (0–1, 3–3, 3–3)

  • Bukarest, vezette: Fernando Rapallini (argentin)
  • gólszerzők: Benzema (57., 59.), Pogba (75.), illetve Seferović (15., 81.), Gavranović (90.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!