Megvan az első továbbjutó, Olaszország 3-0-val robogott át Svájcon is

2021. június 16. – 23:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meglesz-e a biztos továbbjutás az olaszoknak már a csoportkör második meccsén? – ez volt a szerdai zárómeccs kérdése. A válasz elég hamar megszületett: bár Giorgio Chiellini szöglet utáni, 19. percben szerzett gólját kezezés miatt a VAR még elvette, hét perccel később Manuel Locatelli saját térfeléről szenzációsan indította Berardit a jobb szélen, majd mire Berardi felvitte a labdát a svájci tizenhatosra, érkezett is középre, és megszerezte a vezetést az olaszoknak.

És bár ez csak egygólos előny volt, a svájciaknak az első félidőben kaput találó lövésük se volt, így már a szünetre úgy mentek a csapatok, hogy az olaszok győzelme és így továbbjutása iránt nemigen lehetett kétség senkiben.

Aztán a második félidőből mindössze néhány perc telt el, és a Sassuolo 23 éves védekező középpályása meglőtte a második gólját. Ezúttal az előkészítéshez nem volt köze, viszont nem sakk-matt helyzetben kellett a szinte üres kapuba lőnie, hanem jó húsz méterről erőteljes bombával lőtte ki a svájci kapu bal alsó sarkát.

De ki is ez a Manuel Locatelli? A transfermarkt.de szerint a piaci értéke 35 millió euró – de minden bizonnyal az Eb után ez jelentősen emelkedik. A mostani volt a 12. válogatott meccse, tavaly szeptemberben mutatkozott be a válogatottban. Az Európa-bajnokság kezdetéig egy válogatott gólja volt, a bolgárok ellen 2-0-ra megnyert vb-selejtezőn, majd most kétszer is betalált. A pályafutását egyébként az Atalanta utánpótlásában kezdte, majd az AC Milanhoz igazolt, ahol 2016-ban mutatkozott be felnőtt meccsen, 2019-ig 48-szor lépett pályára, 2 gólja volt. 2019 óta a Sassuolo játékosa (már a 2018-19-es szezonban is oda volt kölcsönadva), azóta a tavaly a Serie A-t 8. helyen záró csapatban 67 meccse volt.

A svájci kapitány, Vladimir Petkovic az első félidőben semmit nem mutató Seferovic helyett Gavranovicot küldte be a szünet után, de ettől nem lett semmivel dinamikusabb a csapata támadójátéka. Gavranovic legalább annyiban színesítette a játékot, hogy már a becserélése után 3 perccel megkapta a meccs első sárgáját.

Aztán 0-2-nél újabb kettőt cserélt, de a beküldött Zuber és Widmer se tudta stabilizálni a svájci középpályát, ahogy a 76. percben beküldött Vargas sem tudott érdemben hozzátenni a támadásépítéshez. Vagyis annyival mégis hozzájárultak a svájciak picit eredményesebb játékához, hogy a 64. perc meghozta az első, és végül egyetlen kaput találó lövést, Zuber, akárcsak Locatelli, a bal alsót vette célba, de Donnarumma védeni tudott.

Az olaszok viszont a végére is hagytak egy gólt, méghozzá a törökök elleni meccsen is gólt szerző Ciro Immobile, amivel ő lett az első olasz Christian Vieri óta, aki a nagy tornák (Eb, vb) első két meccsén is gólt szerez.

A meccs után Olaszország már biztos továbbjutó, eddigi mindkét meccsét simán nyerte 3-0-ra, láthatóan kiemelkedik a mezőnyből. Ez volt sorozatban a 10. meccse, amin nem kapott gólt, legutóbb ilyen sorozatuk 1989-90-ben volt. És kéznyújtásnyira került egy történelmi csúcs is: sorozatban a 29. veretlen meccsük volt a Svájc elleni, ennél több (30) csak az 1930-as évek kétszeres világbajnok olasz csapatának jött össze. Ha az utolsó csoportmeccsen Walestől sem kapnak ki, meglesz ez a csúcsbeállítás. Az eddigi két meccsük alapján erre igen jó esélyük van.

A két győzelemmel nyolcaddöntős olaszok mögött Wales 4 pontos, nekik egy döntetlen is elég a biztos 2. helyhez az utolsó, olaszok elleni meccsen. A törököknek nyerniük kell Svájc ellen a 3. helyhez is, mindkét meccset vasárnap 6-tól rendezik majd. A Theanalyst.com szerint Wales esélye a továbbjutásra 99,56%, Svájcé 57,76%, míg Törökországé 3,14% (beleértve a legjobb csoportharmadik helyeket is).

Olaszország–Svájc 3–0 (1–0)

  • Róma, vezette: Szergej Karaszjov (orosz)
  • gólszerzők: Manuel Locatelli ('26, ‘52), Immobile (’89)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!