Olaszország–Spanyolország 1-1

2021. július 6. – 20:52

frissítve

Olaszország–Spanyolország 1-1
Fotó: Carl Recine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország 4-2-re nyerte a büntetőpárbajt, ők az első döntősök az Eb-n. Chiesa góljával az olaszok szerezték meg a vezetést a 60. percben, de 20 perccel később Morata egyenlíteni tudott. A büntetőpárbajban a spanyolok két legjobbja, Dani Olmo és Morata rontott, Jorginho viszont nem ingott meg az olaszoknál. Az angol-dán meccs győztesével találkoznak majd vasárnap.

Szerdán este 9-kor az angol-dán elődöntővel folytatjuk, ők már tudják, ki lesz az ellenfelük sikeres továbbjutás után. A mai mérkőzés összefoglalóját itt olvashatják, köszönjük a figyelmet.

Ezzel tovább él a veretlenségi sorozatuk, már 34 meccse nem kapott ki az olasz válogatott. Legutóbb Portugália győzte le őket még 2018-ban. Olaszország ellenfele a holnapi Anglia–Dánia elődöntő győztese lesz a vasárnapi döntőben.

Jorginho elfektette a spanyol kapust, aztán begurította a túloldalra, ezzel az olaszok jutottak a döntőbe.

Vége a mérkőzésnek
ITA Olaszország 1 : 1 Spanyolország ESP

Az olasz kapus balra vetődött, és könnyedén védte Morata lapos lövését.

Unai Simón megint érezte az irányt, de ez a lövés is túl erős volt ahhoz, hogy bele tudjon kapni.

A Liverpool középpályása laza mozdulattal lőtt a kapu jobb oldalába. Teljesen sikerült megtévesztenie az olasz kapust.

Nagyon magabiztosan lőtte be, Unai Simón a másik irányba vetődött.

Gerard Moreno félmagasan lőtt a kapu baloldalába. Donnarumma jó felé mozdult, de nem tudott hárítani.

Unai Simón megint jól érezte az irányt, de ez a lövés olyan erős volt, hogy nem védhette.

Marad a döntetlen, a Lipcse támadója nagyon fölé lőtte.

Nagyon érezte a spanyol kapus, hogy merre kell vetődni, szép védés volt.

Szakkommentár

A hosszabbítás második felében inkább a biztonságra összpontosított mindkét csapat, bár az olasz válogatottnak volt még egy aktívabb 5 perce, lehetett volna 2 nagyobb helyzete is, de az utolsó passzok már nem lehettek pontosak ilyen fáradtsági szinttel. A pályára érkezett még Bernardeschi az egyik oldalon, Thiago Alcantara és Pau Torres a másik oldalon, de 120 perc kevés volt a döntéshez. A spanyolok többet tettek a győzelemért, az olaszok fegyelmezetten védekeztek, igazságos eredmény született, egy igazságtalan döntéshelyzet elé vezetve a válogatottakat.

A Svájc elleni negyeddöntőn Busquets és Rodri is hibázott. Közülük már csak az utóbbi van a pályán. Olmo, Moreno és Oyarzabal tudta értékesíteni a büntetőjét azon a meccsen. A tizenegyespárbaj hőse akkor Unai Simón lett, aki két svájci tizenegyest is hárított.

A spanyolok a Svájc elleni meccs után megint tizenegyespárbajra kényszerülnek, de ha ezúttal is nyernek, ők lehetnek az első csapat, ami egy Eb-n két ilyet is megnyer.

Moratával szemben szabálytalankodott, de igazából nem igazán számít már a lap – a döntőre nem viszi magával, az elődöntő utolsó perceiben meg talán nem szed össze még egyet.

Fotó: Andy Rain / Reuters
Fotó: Andy Rain / Reuters

Sárga lap
L. Bonucci
ITA Olaszország

Berardinak korábban is voltak már nagy helyzetei, most is volt előtte rögtön kettő is, de előbb Llaporte blokkolt, majd les miatt vettek el tőle egy gólt. Persze ezt nem is igazán kezdte el ünnepelni senki, érezték, hogy nem lesz érvényes.

Görcsölt a lába, kellett is vele foglalkozni jó fél percet. Végül lement a pályáról, Pau Torres a helyén.

Fotó: Facundo Arrizabalaga / Reuters
Fotó: Facundo Arrizabalaga / Reuters

Spanyol oldalon csere is volt, Busquets helyére Alcántara érkezett a pályára. Szűk két perccel később az olaszok is cseréltek, Chiesa helyére Bernardeschi jött.

Az olaszok egy helyzetig sem jutottak a hosszabbítás első félidejében. A spanyoloknak ezzel szemben három próbálkozásuk volt, amiből kettő a kaput is eltalálta. Az óriási spanyol dominancia ellenére azonban a második gól továbbra is várat magára.

Szakkommentár

Mindkét csapatból sokat kivett az intenzív második félidő, egyik fél sem szeretne nagy kockázatot vállalni, viszont továbbra is a spanyolok tesznek többet azért, hogy ne a szerencsére, ne a 11-esekre kelljen bízni a továbbjutást. Morata és Llorente előtt is adódott lehetőség, de eddig mindig akadt egy közbeavatkozó láb, segítő kapuskéz, amely tovább élteti az olasz reményeket. Luis Enrique alakulata két és félszer annyi helyzetet alakított ki eddig, mint Olaszország válogatottja.

De túl hosszú volt a labda a spanyol csatárnak. Kicsit később aztán Llorente indult meg, és próbálta meg középre adni a labdát, de megint belelépett egy védő. Az mindenesetre biztos, hogy ha így mennek tovább a dolgok, az a spanyolok malmára hajtja a vizet, mert előbb-utóbb ezekből gól fog születni.

A spanyolok most megint birtokolják a labdát, és rettentően türelmesen építik fel a támadásaikat, most egy ilyenből jutottak el a kapuig, de ebből sem lett gól, hiába próbálkozhattak többen is. Az akció végét az jelentette, hogy Llorente lövését Bonucci blokkolta.

Fotó: Justin Tallis / Reuters
Fotó: Justin Tallis / Reuters

Dani Olmo szabadrúgása aztán laposan ment kapura, Donnarumma bravúrral tudott csak hárítani. A kipattanóból Morata próbálkozhatott, de Pessina belelépett a lövésébe.

A Barcelona fiatal középpályásának mind az 55 passza pontosan célba ért a rendes játékidő alatt. Ebből 37-et az olasz térfélen passzolt, az 55 átadás pedig több, mint bármelyik olasz játékosé.

Sárga lap
R. Toloi
ITA Olaszország

A hajrá alapján a spanyolok érezhetik magukat nyeregben, de az első olasz gól is szinte a semmiből jött, úgyhogy nagy tétekben semmire sem lehet már itt fogadni.

Szakkommentár

Mindent egy lapra kellett, hogy feltegyen a spanyol válogatott az utolsó negyedórára, de bejött. A pályára érkezett Morata, Moreno és Rodri is, ők a labdajáratáshoz jelentettek frissítést, illetve előre klasszikus befejezőcsatár is érkezett, ez pedig egy csodálatos támadásban és gólban hozta meg az eredményét. A spanyol dominancia a találat után is megmaradt, Busquets előtt is adódott egy lehetőség, de nagy helyzet már nem alakult ki. Hatalmas taktikai csata, izgalmas, élvezetes játék, mely Spanyolországnak harmadszor, Olaszországnak másodszor jelent hosszabbítást. Ezt azonban nagyon kevesen bánják.

Fotó: Matt Dunham / Reuters
Fotó: Matt Dunham / Reuters

Brych lefújja a második félidőt. 1-1-es állással fordulunk rá a kétszer 15 perces hosszabbításra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!