Olaszország–Spanyolország 1-1

2021. július 6. – 20:52

frissítve

Olaszország–Spanyolország 1-1
Fotó: Carl Recine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország 4-2-re nyerte a büntetőpárbajt, ők az első döntősök az Eb-n. Chiesa góljával az olaszok szerezték meg a vezetést a 60. percben, de 20 perccel később Morata egyenlíteni tudott. A büntetőpárbajban a spanyolok két legjobbja, Dani Olmo és Morata rontott, Jorginho viszont nem ingott meg az olaszoknál. Az angol-dán meccs győztesével találkoznak majd vasárnap.

Chiellini ült le a labda mellé, és közben gyanúsan kézzel állította meg a labdát, de hiába ágáltak a spanyolok, a játékvezető nem ítélt semmit. Videózás sem volt, végül a visszajátszásból derült ki teljesen egyértelműen, hogy az olasz kézzel ért a labdához. Ez már csak azért is érdekes, mert Chiellini a tizenhatoson belül ért a labdához, egy tizenegyes pedig megpecsételhette volna az olaszok sorsát.

A Juventus csatára a mostanival együtt már 6 gólnál jár a kontinensviadalokon. Ezzel az ötgólos Fernando Torrest előzte meg. Az idei tornán ez volt a harmadik gólja, 2016-ban is ugyanennyit lőtt.

Locatelli érkezett Barella helyére, néhány perccel korábban pedig Pessina és Tolói kerültek fel a pályára. A spanyoloknál Llorente állt be, Azpilicuetát váltotta.

Megint Morata indult meg, aztán vissza is tudta tenni Moreno elé, de a játékvezető kicsit bezavart a képletbe, a spanyolnak nem is sikerült rendesen lekezelnie a labdát, valószínűleg ezért is rontotta el a lövést.

A 10. lövése már bement a spanyoloknak. Az olasz gól óta szinte csak náluk van a labda, teljesen beszorították az ellenfelet a gól előtt.

Fotó: Laurence Griffiths / Reuters
Fotó: Laurence Griffiths / Reuters

A spanyol csatárok eddig nem igazán tudták kihasználni a helyzeteket, de Morata most remek kiugratást kapott Olmótól, és nagyon higgadtan be is fejezte a támadást. A gól azért is különösen fontos, mert kicsivel korábban még Berardi lőhetett kapura a túloldalon, akkor Unai Simónnak kellett védenie.

GÓL!
ESP A. Morata
ITA Olaszország 1 : 1 Spanyolország ESP

Ezen a meccsen megint nem a legjobb arcát mutatja a spanyolok kapusa, nem először érkezett rossz ütemben a kapujából. Most éppen kínjában a saját csapattársába lőtte bele a labdát, de szerencséjére ebből nem kerültek bajba.

Addig tologatta a labdát az alapvonal felé, hogy végül nem maradt helye lőni, így csak egy szöglet lett belőle. Ezt Olmo végezte el, de a spanyolok végül rövid úton elvesztették a labdát.

Megint az olaszok iramodhattak meg, Berardi vezette a labdát métereken át Jordi Alba mellett, de a spanyol végül jó ütemben lépett oda, és leszerelte ellenfelét.

Szakkommentár

A második félidőt is a spanyolok kezdték jobban, nemcsak többet volt náluk a labda, de egyre nagyobb nyomás alá helyezték az olasz védelmet, az utolsó passzokba, átlövésekbe, befejezésekbe azonban mindig hiba csúszott. Ahogy az első játékrészben is, a saját térfelükről kiszabaduló olaszoknak ezúttal is adódott két lehetőségük, de most inkább a jobb oldal volt aktívabb.

Dani Olmo – Fotó: Matt Dunham / Reuters
Dani Olmo – Fotó: Matt Dunham / Reuters

Az első kísérletnél, Chiesa élesebb szögből leadott lövésénél még védett Unai Simón, a szélső második tekerésénél viszont már ő is tehetetlennek bizonyult. Hiába az aktívabb spanyolok, az eddig kialakított 9 lehetőség, továbbra is hiányzik a repertoárból a hatékonyág. Dani Olmo például elérte 18. kísérletét is gól nélkül a tornán, ez a legnagyobb találat nélküli mutató.

Koke és Oyarzabal ment le a pályáról. Korábban Ferran Torres helyére Morata érkezett, ezzel már csak Dani Olmo van a pályán az eredeti csatársorból. Az olaszoknál Immobile jött le korábban, a helyére Berardi érkezett.

A gól óta eltelt 10 percben szinte kizárólag az olasz kapu előtt folyik a játék, mindössze egy kontra erejére tudtak kiszabadulni az olaszok. Spanyol részről Olmo és Oyarzabal próbálkozott. Sikertelenül.

Szépen játszották ki most ezt a spanyolok, és végül a középen berobbanó Oyarzabal fejesével érhetett volna véget az akció, de a spanyol egyszerűen nem tudott belefejelni a labdába, pedig ezt a fejest Donnarumma valószínűleg nem tudta volna védeni. Kicsit később aztán az ő passzából Dani Olmo lőtt mellé.

Donnarumma indításából lerohanta ellenfelét az olasz csapat, és bár Laporte egyszer még tudott szerelni, Chiesa tanítani való mozdulattal tolta meg a labdát, majd varrta be a spanyol kapuba.

GÓL!
ITA F. Chiesa
ITA Olaszország 1 : 0 Spanyolország ESP

Dani Olmo egészen valószerűtlen módon verekedte át magát egy rakás olaszon, és előre is tudta tenni a labdát Ferran Torresnek, de hiába tolta meg szépen egy tökéletes lövéshez, Di Lorenzo remek ütemben lépett oda. Egy perccel később már Oyarzabal lőhetett kapura, ezt pedig már Donnarummának kellett hárítania.

A mai meccsen azonban egészen az 52. percig kellett várniuk az első kaput eltaláló lövésükre. Egyelőre egyáltalán nem érik az olasz gól.

Ez a lövés nem sokkal kerülte el a kaput, de a nyújtózkodó Donnarummának végül nem kellett belenyúlnia. Az akció amúgy Azpilicueta labdaszerzéséből indult, ami után Oyarzabal szólózott egyet, majd készítette le Busquetsnek a labdát, ebből könnyen születhetett volna gól is.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Kicsivel később aztán a túloldalon is volt egy nagyobb helyzet, Chiesa lőhetett kapura, de Unai Simón fogta a labdát. Ez volt egyébként az olaszok első kaput eltaláló lövése.

Immobilét rúgta fel, ezt pedig már nem hagyta szó nélkül a játékvezető, felmutatta neki a lapot.

Fotó: Frank Augstein / Reuters
Fotó: Frank Augstein / Reuters

Sárga lap
S. Busquets
ESP Spanyolország

Egészen szörnyen találta el a labdát a spanyol kapus, amit így nem előre, hanem oldalra sikerült lőnie, épp egy olasz játékoshoz, akit ugyan sikerült megfékezni, de szöglet lett belőle. Insigne szöglete után aztán Immobile lőhetett, de nem lett belőle semmi.

Egyelőre nem cserélt egyik edző sem, ugyanazok a csapatok futottak ki a pályára.

Fotó: Laurence Griffiths / Reuters
Fotó: Laurence Griffiths / Reuters

A 2000-es franciák elleni Eb-döntő volt az utolsó mérkőzés a kontinensviadal egyenes kieséses szakaszában, amin az olasz válogatottnak nem volt kaput eltaláló lövése az első félidőben.

Az olasz válogatott az eddigi meccseken átlagosan 56 százalékban birtokolta a labdát, az első félidőben azonban mindössze 39 százalékban van náluk a játékszer.

Az utolsó percekben Emerson lövése súrolta a felsőlécet, miután Insigne a félpályáról felívelt labdát legurította neki. Az olasz nem tétovázott, ráküldte a labdát, de gól nem lett belőle. Az olaszok reklamáltak kicsit, hogy Unai Simón beleért, de a spanyolok jöhettek, mikor azonban Olmo éppen megindult volna, a játékvezető lefújta a félidőt.

Fotó: Facundo Arrizabalaga / Reuters
Fotó: Facundo Arrizabalaga / Reuters

Szakkommentár

A játék képe a félidő második felében is változatlan maradt. A spanyolok sokat járatják a labdát, keresik az olasz védekezésben lévő réseket, de eddig ilyenek nem nagyon akadtak. Az egy távoli lövés és egy veszélyesebb középre passzolt labda mind az olasz hátsó vonalban eladott labda következménye volt.

Kétszer szabadult ki Mancini csapata a szorításból, mindkétszer Emerson váratlan feltűnése az ellenfél térfelén okozott riadalmat, de nagy helyzet a kékek előtt sem adódott. Egy-egy ellentámadás után próbál letámadni az olasz válogatott, de hamar kipasszolják őket, így visszahúzódnak a saját térfelükre, 4-5-1-es védekezési formációba tömörülve, szűkítve a területet. Egyik csapat sem fog kockáztatni, hogy hibázni fog-e, ez itt a kérdés.

Félidő
ITA Olaszország 0 : 0 Spanyolország ESP

A fiatal spanyol kitette Olmónak a labdát, aztán érkezett is középen, de nem volt jó a visszapassz, megakadt az akció.

Továbbra is fölényben játszanak a spanyolok. Olyannyira, hogy az olaszoknak 40 perc után sem volt még lövésük a meccsen, de még a spanyol kapu elé is alig jutnak el. Eddig csupán kétszer sikerült labdába érniük az olaszoknak az ellenfél tizenhatosán belül. Immobilének a 20. percben, Insignének pedig a 33.-ban, ám egyik sem volt veszélyes helyzet. Ehhez képest a spanyolok már öt lövésnél járnak.

Fotó: Facundo Arrizabalaga / Reuters
Fotó: Facundo Arrizabalaga / Reuters

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!