A Chelsea csodás akcióval nyerte meg a Bajnokok Ligáját, Guardiola túlvariálta, veszített

Legfontosabb

2021. május 29. – 23:12

frissítve

A Chelsea csodás akcióval nyerte meg a Bajnokok Ligáját, Guardiola túlvariálta, veszített
Az idei BL-döntő legfontosabb pillanata, Havertz elviszi a labdát Ederson kapus mellett, és csak az üres kapuba kellett rúgnia a labdát – Fotó: Suzana Vera/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Chelsea 1-0-ra legyőzte a Bajnokok Ligája portói döntőjében az angol bajnok Manchester Cityt. A szezon közben kinevezett német edző, Thomas Tuchel tavaly elbukta a finálét, most nem. A Chelsea másodedzője Lőw Zsolt, ő a negyedik magyar edző, aki a kezébe vehette a trófeát.

A Chelsea most jutott el harmadszor a Bajnokok Ligája döntőjébe, a Manchester City először, miután 1,4 milliárd fontot költött a csapatra a klubtulajdonos az elmúlt bő tíz évben. A Chelsea mindkét korábbi döntője 1-1-gyel végződött, az elsőt elveszítette tizenegyesekkel, a másodikat a Bayern ellen megnyerte büntetőkkel Münchenben. Most a rendes játékidőben eldőlt minden, de ne szaladjunk ennyire előre.

(A BL-döntő percről-percre közvetítését itt találja.)

A tíz év után ismét BL-döntőben szereplő Pep Guardiola váratlant húzott, Raheem Sterlinget a kezdőbe állította, miután az angol csatár az elődöntőben és a negyeddöntőben is csak epizód szerepet kapott. Guardiola kockáztatott, a védekező felfogású játékosai közül sem Fernandinho, sem Rodri nem volt a kezdőben. Úgy gondolta, hogy Sterling sebességét lehet kamatoztatni, és 4-3-3-as felállásban esélye lesz a győzelemre, igazi centert most sem rakott a kezdőbe. El is mondta a meccs előtt, hogy támadniuk kell a középpályásoknak, hogy nyerni tudjanak.

Fotó: Alex Caparros – UEFA / Anadolu Agency via AFP
Fotó: Alex Caparros – UEFA / Anadolu Agency via AFP

A januárban a Frank Lampard helyett a Chelsea élére kinevezett Thomas Tuchel 3-4-3-as felállással várta a City rohamait, ő nem variált. Kai Havertzet ezúttal is a kezdőbe jelölte, aki még eredménytelen volt ebben a BL-kiírásban. Nyilván abban reménykedett, hogy a 21 éves játékos sorozata majd most szakad meg, és ez a megérzése helyesnek bizonyult. (Tuchel segítője természetesen most is Lőw Zsolt volt).

Az első tíz percben Sterlingnek volt egy kisebb, Wernernek egy nagyobb helyzete, de a német csatár az ötösről nem találta el a labdát, pedig nagyszerű beadást kapott a bal szélről. A 14. percben már eltalálta, de nem helyezte jól, Ederson ezért magához ölelhette a labdát. Egy perc sem telt el, amikor újra a német lőhetett, akkor az oldalhálóba lőtt.

Nem óvatoskodtak a csapatok, bátran, nagy iramban kezdtek, kifejezetten élvezetes volt a játék, és a londoniak veszélyesebbek voltak.

A City játékosain érződött inkább a megilletődöttség, és többször voltak bizonytalanabbak, de a labdaeladások után a helyzetek kimaradtak. A 30. perc körül Walker iramodott meg a jobb szélen, a középre adásáról éppen csak lemaradt Foden. Sterlingnek is volt egy lövése, de Thiago Silva blokkolta. A brazil védő ekkor még egészséges volt, pár perccel később azonban le kellett cserélni, húzódása miatt nem tudta folytatni.

A 42. percben aztán megszerezte a vezetést a Chelsea. Mendy kapus passzolta fel a labdát a bal oldalra, Chilwell lazán passzolt Mounthoz, aki körülnézett, és tökéletesen indította Havertzet, aki elvitte a labdát a kilépő Ederson mellett – hozzáért kézzel a labdához a kapus, de ennek nem volt jelentősége –, és az üres kapuba passzolt. Tíz másodpercig tartott ez az akció, amíg a kapustól a kapuba jutott a labda. A balhátvéd, Zincsenko sokszor húzódott középre, most lemaradt, esélye sem volt a szerelésre.

A szünetben egyik csapat sem cserélt, de az 59. percben Guardiolának változtatnia kellett, mert Kevin de Bruyne egy ütközés után nem tudta folytatnia a játékot. Gabriel Jesus váltotta, vagyis egy klasszikus középcsatár került a pályára.

A 68. percben egy gyors City-támadás után Foden ugratta ki Mahrezt a szélen, aki jól adott középre, de Azpilicueta az utolsó pillanatban menteni tudott a középen érkező Gündogan elől. A 73. percben a Chelsea kontrája igen veszélyes volt, Havertz labdája után a csereként beállt Pulisic elemelte a labdát a kimozduló kapus mellett is, de a bal kapufa mellett elment a próbálkozás.

Két perc múlva Sterling futott el az alapvonalig, a visszaadására Jesus érkezett, de nem találta el a labdát. Negyedórával a vége előtt a CIty klublegendája, Sergio Agüero is pályára lépett, aki 10 év után ezen a meccsen búcsúzott el a klubtól.

A City-nek nem volt ismeretlen, hogy fordítania kell, mert ezt a feladatot a Dortmund és a PSG ellen is végrehajtotta, most azonban erre valós esélye nem volt a 96. percig. A ráadásban ugyanis Mahrez labdája centikkel kerülte el a bal felső sarkot. A Chelsea összességében megérdemelten nyert, az első félidőben jobban, a másodikban lényegesen taktikusabban futballozott.

A City nem tudta huzamosabb ideig nyomás alatt tartani a Chelsea-t, olykor tanácstalanul játszottak.

Lőw Zsolt Guttmann Béla, Kovács István és Jenei Imre után a negyedik magyar edző, aki BL-sikert ünnepelhetett, igaz ő nem vezetőedzőként, mint az elődei. Lőw Magyarországon kapott licencet, de egy percet sem dolgozott a magyar futballban, mert Salzburgban kapott először munkát, onnan Lipcsébe, majd a PSG-hez vezetett az útja, és ha tavaly nem is ünnepelhetett, idén igen, csak már a Chelsea stábjának tagjaként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!