BL-döntő: Manchester City–Chelsea 0–1

Legfontosabb

2021. május 29. – 21:47

frissítve

BL-döntő: Manchester City–Chelsea 0–1
A Chelsea nyerte a 2021-es BL-döntőt – Fotó: Manu Fernandez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az esélytelenebbnek tartott Chelsea megnyerte a Bajnokok Ligája-döntőt, pedig a végén még volt egy nagy helyzete a Citynek is. Agüero egy elbukott döntővel búcsúzik a manchesteri csapattól.

A klubfutball most egy időre elbúcsúzik, de hamarosan hatalmas Eb-dömping csillapítja majd a futballéhséget. Az Európa-bajnokság mezőnyében a magyar válogatott is ott lesz, ám mielőtt ráfordulnánk a portugál, francia, német szuperhármas elleni tornára, még jön két felkészülési meccs is a csapatnak – június 4-én Ciprust, június 8-án Írországot fogadja Marco Rossi együttese. A Telexen mindkét mérkőzés közvetítését megtalálja majd, ahogy az Eb-t is végigkövetjük majd.

A BL-döntő összefoglalóját itt olvashatják.

Fotó: David Ramos / Reuters
Fotó: David Ramos / Reuters

A Chelsea-edző Thomas Tuchel harmadszor játszott a londoniak szakvezetőjeként a City ellen, harmadik győzelmét szerezte ellenük, így ő lett az első edző, aki legyőzte Pep Guardiolát egy nemzetközi kupa döntőjében. Hiába a mezőnyfölény, a több labdabirtoklás, a Chelsea megérdemelten lett Európa legjobbja a 2020-2021-es BL-szezonban.

Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője ünnepel játékosaival — Fotó: David Ramos / Reuters
Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője ünnepel játékosaival — Fotó: David Ramos / Reuters

Túlélte a hét perc hosszabbítást Thomas Tuchel csapata, amely története során másodszor nyert a Bajnokok Ligájában, ezúttal Kai Havertz góljával értek fel a csúcsra. A Manchester City nagyon megnyomta a mérkőzés végét, de igazán komoly helyzetet nem tudott összehozni a végig magabiztosan, lényegében hiba nélkül védekező Chelsea ellen.

A BL-győzelmüket ünneplő Chelsea-játékosok – Fotó: Carl Recine
A BL-győzelmüket ünneplő Chelsea-játékosok – Fotó: Carl Recine

A City hétperces ráadásban harcolhatná ki a hosszabbítást, de a teljesen széttöredezetté váló játékban erre egyre kevesebb esélye van. A Chelsea is inkább egyéni villanásokban bízik, Pulisic és Havertz meg tudja kavarni a City védelmét, de a támadásokat már érthetően nem nagyon erőlteti, és mindig van, aki szívesen elterül a földön egy apró szabálytalanság miatt.

Megint közel, de nem elég közel járt a Manchester City az egyenlítéshez. Közben jelezték az oldalvonalon, hogy hét, azaz 7 perc hosszabbítás jön.

Ahogy azt a meccs előtti felvezetésében is írta Hrutka János, Kun Agüero akkor tarthatná be ígéretét, ha ma megnyerik a BL-döntőt. Az argentin játékos lehetőséget kapott arra, hogy ezért tegyen is, de a becserelése látványos javulást nem hozott a City játékában, ami továbbra is nyomás alatt tartja a Chelsea-t. A londoni klub is még jobban lebontotta alapfelállását, a támadósor egyik legjobbját, Mountot kellett lehoznia Tuchelnak, de taktikusan már az idővel is egyre többet játszanak, tökéletes nekik a 0-1.

Nagyon simán landolt Mendy kezében a nemrég becserélt, a meccs után a Citytől távozó Agüero beadása. Ahogy fogynak a percnek, úgy tűnik minden sikertelenül befejezett támadás egyre végzetesebbnek.

Egyre többet birtokolja újra a labdát a City, a helyzeteinek száma azonban nagyban nem változott, egyetlen lehetőségüknél Azpilicueta nagyot mentett. A Chelsea átadja a kezdeményezést a Citynek, a nagy kérdés, hogy lehet-e ilyen nyomást a mérkőzés végéig bírni? A második félidő legnagyobb helyzete így is a Chelsea előtt adódott, a Manchester City utolsó, kaput eltaláló lövése pedig a 8. percben volt.

Azt nem mondhatnánk, hogy nincs izgalom a második félidőben, sajnos több játékos egészségéért is aggódhatunk. Úgy tűnt, hogy De Bruyne után Azpilicueta lesz, aki sérülése miatt hagyja el a pályát, de végül össze tudta kapni magát. Elég sok volt a holtidő az ápolások miatt, de azért pörög a meccs, és újra visszatértek az első félidő elején látott hektikus jelenetek. Pulisicnak sikerült kihagynia egy teljesen tiszta helyzetet, míg a Chelsea kapuja előtt, több kétségbeesett, de jól időzített tisztázást láttunk, ezekkel együtt tökéletesen működik a védelmük.

Egy szabálytalanság-gyanús jelenetből indult a Chelsea kontrája, amiben az épp most beállt Pulusic, illetve Havertz nyargaltak a City védelme ellen. Havertz kisebb varázslattal tartotta meg a labdát a védők között, majd ugyanilyen mágiával tette vissza az amerikai csapattársnak, aki mellé célzott az akció végén. De mire ezt lejegyeztük, már jött is egy City-helyzet, Sterling beadása viszont nem jutott el társhoz a kapu előtt.

A Chelsea csapatkapitánya egy perccel korábban óriásit mentett a kapuja előtt, a kapu torkából kapart ki egy veszélyes beadást. Egyelőre visszatért a spanyol védő, meglátjuk, meddig bírja majd.

Gyorsan nyomot hagyott a Rüdigerrel való ütközés. Rüdiger megúszta egy sárgával, a Manchester Cityből viszont kidőlt a csapat egyik legjobbja.

Fotó: Michael Steele / Reuters
Fotó: Michael Steele / Reuters

A Manchester City elég zaklatott tíz percet élt át, egy ütközés miatt elveszítették a csapat egyik agyát, Kevin De Bruyne-t, nem sokkal később pedig egy kezezésgyanú miatt kezdtek erősen reklamálni. A City lendülete továbbra is megvan, már nekik is öt kapura lövési kísérletük van, mint a Chelsea-nak, de az igazi magabiztosság hiányzik Guardiola csapatából, a Chelsea pedig ezt elég jól kihasználja, bár a támadásaikat ők sem tudják kidolgozni.

A Chelsea egyébként lehozta a félidő elején a helyzeteit elszóró Timo Wernert, aki helyére Pulisic állt be.

Egyből a csere után, egy lövésnél reklamáltak kezezést, és vele együtt tizenegyest a City játékosai, de a bíró úgy látta – és ezt később a videóbíró is megerősítette –, hogy Reece James főleg a mellkasával ért a labdához, kézzel alig, így nincs büntető.

A mérkőzés játékvezetője, Mateu Lahoz mutatja, hogy nem volt kéz – Fotó: Jose Coelho / Reuters
A mérkőzés játékvezetője, Mateu Lahoz mutatja, hogy nem volt kéz – Fotó: Jose Coelho / Reuters

Guardiola tehát benne látja az első potenciális megmentőt. A brazil támadónak nem lesz könnyű dolga De Bruynét helyettesítve, egyelőre a Chelsea védelme nem sok hibát hozott össze, szinte lehetetlen volt eddig áttörni rajtuk.

Fejjel futottak össze a játékosok, Rüdiger sárgát is kapott, amiért elállta a belga középpályás útját. Közben nagyban melegítenek a cserék mindkét oldalon, de bőven van még frissítési lehetőség, a rendes játékidőben még kilenc cserét láthatunk adott esetben.

A második félidő elején a Manchester City rendesen nekiesett a Chelsea-nek, de nem túl sok eredménnyel. Tuchel csapata sem tette azt a szívességet, hogy megpróbál ráülni az eredményre, továbbra is veszélyesen kontrázik a Chelsea, és labdabirtoklásban is közelít a Cityhez (53-47 százalék). Komoly helyzete azonban egyik csapatnak sem volt.

Nem volt csere egyik oldalon sem, így továbbra is a kényszerűségből, sérülés miatt lehozott Thiago Silva távozása az egyetlen változás a kezdőcsapatokhoz képest.

Magabiztosan kezdte a City a mérkőzést, többet birtokolták a labdát, azonban nagy helyzetet nem sikerült kialakítania Guardiola csapatának. Nem találták a rést a Chelsea szervezett védekezésén, ahol az 5 védő előtt Kante és Jorgingho is emberfeletti munkát végzett. Havertz 9-es pozícióban való játszatása pedig kiváló döntésnek bizonyult. A Mendytől induló akció, Mount csodálatos indítása, a tökéletes elmozgások és Zincsenko hibája azt eredményezték, hogy a nagyobb helyzeteket kialakító fővárosiak szerezték meg a vezetést. A City támadójátékáról pedig sokat elmond az a tény, hogy Mason Mount egyedül több helyzetet alakított ki az első félidőben, mint a világoskék csapat együttesen.

Kai Havertz (Chelsea) a gólja előtt – Fotó: Michael Steele / Reuters
Kai Havertz (Chelsea) a gólja előtt – Fotó: Michael Steele / Reuters

Manchester City:

  • 53%-os labdabirtoklás
  • 3 kísérlet
  • 1 kaput eltaláló lövés
  • 1 szöglet

Chelsea:

  • 47%-os labdabirtoklás
  • 5 kísérlet
  • 2 kaput eltaláló lövés
  • 1 szöglet

A szezonban a Chelsea már kétszer is legyőzte a Manchester Cityt, de a BL-döntő előtt sokan megjegyezték, hogy Guardiola egyik esetben sem a legerősebb csapatát állította ki, így Tuchelnek nem érdemes kiindulni ezekből. A német edző is elismerte, hogy jelen pillanatban talán a ManCity a világ legjobb csapata, és mindenki más előtt járnak, de a meccs előtt azt mondta, 90 percre talán át lehet hidalni ezt a távolságot. Az eddig mutatott játék alapján ez sikerült is neki.

Chelsea-előnnyel megyünk a szünetre. Mit tud majd Guardiola és a Manchester City villatani a második félidőben?

Mendytől indult az akció, a keresztmozgással elvitték Ruben Diast a pozíciójából, Zincsenko pedig hatalmasat hibázott, nem zárt időben középre, maga elé engedte Havertzet, akit a kapujából kimozduló Ederson sem tudott megállítani.

A Chelsea egymás után szórta el a helyzeteit az első félidőben, míg végül a 42. percben megszerezte a vezető gólt. Eddigre pedig elveszítették egyik legrutinosabb játékosukat, Thiago Silvát is. A Chelsea több játékelemben feljavult, vagy éppen a City romlott le hozzájuk. Azonos a passzhatékonyságuk (88 százalék), de a Chelsea többet szerel, és már sikeres cselezésben is felzárkózott az ellenfélhez.

Werner sok elhibázott próbálkozása után Havertz már nem ront, egy remek labda után elvitte a labdát Ederson mellett, és simán a kapuba gurított. 1-0 a Chelsea-nek. Mendy indította a labdát Chilwell felé, onnan Mount jött, majd tőle érkezett Havertzhez a gólpassz.

A brazil védő láthatóan nehéz szívvel hagyja el a pályát, ha rajta múlna, maradna, de a combja/ágyéka nem bírja. Andreas Christensen váltja, Tucheléknek korán, fontos helyen kell változtatni.

A Mount elleni szerelése volt kirívóan szabálytalan a spanyol bíró szerint – a videóbíró azt is megnézte, nem ér-e pirosat az eset, de maradt a sárga. Thiago Silvát közben ápolni kell, ez jó lehetőség arra, hogy a játékosok frissítsenek mindkét oldalon, illetve hogy a két vezetőedző plusz utasításokat adjon.

Fotó: David Ramos / Reuters
Fotó: David Ramos / Reuters

A ManCity továbbra is többet birtokolja a labdát, mint a Chelsea és már egyre feljebb is játszik Guardiola csapata, Fodennek is volt már egy helyzete, és a játék szinte minden elemében jobb statisztikái vannak a Citynek. A Whoscored statisztikái szerint jobban is passzol, cselez és több párharcot is nyer a City. A Chelsea mindezek ellenére azért eddig elég masszívnak és higgadtabbnak látszik.

Eddig azt kaptuk, amire előzetesen számítani lehetett. Hatalmas labdabirtoklási fölény világoskék oldalon, a Chelsea-nél fegyelmezett védekezés, a legtöbbször ötvédős rendszer, Kantéval és Jorginhóval megtámogatva középen. Mégis a Chelsea az, ami a gyors ellentámadasainak, gyors játékosainak köszönhetően a nagyobb helyzeteket alakította ki. A londoni szurkolók pechére azonban ezek mindig Timo Wernerre jöttek ki.

Foden kapott szinte tökéletes labdát a kapuval szemben, lendületben mehetett, majd lőtt is, de Rüdiger hibátlan ütemben lépett közbe, nagyot mentve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!