Ellenőrző

RSS

Fact-check: Afrikában alig kaptak oltást az emberek, hogyhogy nem haltak meg így milliók Covidban?

Afrikában tényleg alacsony a koronavírus-fertőzöttség és -halálozás Európához, Észak-Amerikához és Ázsiához hasonlítva is, annak ellenére, hogy alacsony az átoltottság. Ez azonban nem azt jelenti,...

Fact-check: Magyarország nem olyan sötét, mint Ukrajna

Bár egy műholdfelvételen úgy tűnt, mintha Magyarország Ukrajnához hasonlóan lekapcsolta volna a teljes közvilágítást, valójában csak egy felhő árnyalta a képet.

Fact-check: Valóban lehetett volna olcsóbb is a gáz és a villany a rezsicsökkentés során?

A rezsicsökkentés évtizede alatt a gáz jellemzően valóban nem volt drága, de a rezsiharc nevű politikai termék finanszírozása így sem volt olyan egyszerű.

Fact-check: a majomhimlő nem nigériai biolaborokban kifejlesztett mesterséges kórokozó

A majomhimlő-járvány Afrikán kívüli megjelenésével az orosz védelmi minisztérium különböző csatornákon azt kezdte el terjeszteni, hogy a vírus az USA által működtetett nigériai biolaborokból...

Fact-check: Nem létezik olyan oroszellenes ENSZ-határozat, amit csak 58-an szavaztak meg

Az ezt állító cikk szerzője úgy tesz, mintha egy nyilatkozat ugyanaz lenne, mint az ENSZ Közgyűlésének határozata, pedig nem is szavaztak a kérdésben.

Fact-check: Novák Katalin nem tévedett, a házasságkötési kedv csökkenése új tendencia

A köztársasági elnök azt mondta, hogy büszke rá, hogy duplázódott a házasságkötések száma, és ha figyelembe vesszük a kontextust, akkor ennek nem mondanak ellent a KSH friss adatai.

Fact-check: tényleg román származású, sőt, egyenesen Drakula leszármazottja III. Károly, az új...

Terjed a neten egy kép, amely szerint III. Károly III. Vlad, a Drakulaként emlegetett havasalföldi fejedelem egyenes ági leszármazottja. Bár Károlynak valóban van romániai rokonsága, azt nem lehet...

Fact-check: utánajártunk, tényleg hétszer annyi gyerek hal-e meg, mint a koronavírus elleni oltás...

Dúró Dóra két oltásszkeptikus poszt alapján vont párhuzamot az oltások és a többlethalálozás között. Csak bizonytalan és erősen félreértelmezett adatokat kaptunk tőle.

Fact-check: Igenis létezik olyan állam, hogy Ukrajna, Oroszország is elismerte

Nagyon terjed egy, Ukrajna határainak nem létezését bizonygató szöveg a Facebookon, ami rengeteg zsargonnal próbál meg hitelesnek tűnni, de minden, amire a szerző hivatkozik, épp hogy meghazudtolja...

Fact-check: Nem Bulgária az első, ahol influenzaként kezelik a Covidot

Nem arról van szó, hogy Bulgária influenzavírussá nyilvánított volna egy koronavírust, és még csak nem is ők az elsők, akik lefokozták a SARS-CoV-2-t.

Kövess minket Facebookon is!