Kiemelten fontos nekem a kapcsolattartás az EP-vel, írta az EP-ben korábban hülyéző magyar biztos

2024. október 24. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Kiemelten fontos nekem a kapcsolattartás az Európai Parlamenttel (EP-vel), ahogy az elmúlt öt évben is, válaszolta a képviselő-testület írásbeli kérdéseire Várhelyi Olivér. Az Európai Bizottság jelenleg bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagját – aki korábban többször is összezördült az EP-vel – újabb öt évre jelölte a magyar kormány. Az újjáalakuló testület elnöke, Ursula von der Leyen az egészségügyet és állatjólétet szánná neki.

Várhelyi azon kevesek között volt, akik simán mentek át az első akadályon, az összeférhetetlenségi vizsgálaton, de végül mindenkit átengedtek. Két hete a jelöltek írásbeli kérdéseket kaptak a témájukkal foglalkozó EP-szakbizottságoktól, mielőtt szóban is meghallgatnák őket (Várhelyit november 6-án vizsgáztatják). A bizottságok a válaszok alapján mondanak véleményt arról, hogy a jelölt alkalmas-e biztosnak és passzol-e hozzá a neki szánt terület, megvan-e hozzá a kellő tudása. Az EP az egész Európai Bizottságról egyben dönt, de a szakbizottságok véleménye alapján gyakorlatilag lecseréltethet biztosokat vagy elérhet változást a portfóliójuknál, ahogy erre korábban már több magyar példa is volt.

A jelöltek a legtöbb írásbeli kérdést a nekik szánt szakterületekről kapták, de két-két kérdéscsoport közös volt mindenkinek. Az egyik az általános képességeik és európai elkötelezettségük, valamint a személyes függetlenségük iránt érdeklődött. Ahogy arról korábban írtunk, Várhelyinél felmerült, hogy biztosként a magyar kormánnyal egyező irányban igyekezett tolni egyes tagjelöltek szekerét előbbre vagy hátra a semlegességet előíró uniós alapszerződések ellenére. Erre a gyanúra Orbán Viktor a saját kijelentéseivel és ígérgetésével is előre ráerősített.

A másik kérdéscsoport a jelölteknek szánt terület kezelésére és az EP-vel tartott kapcsolatra kérdezett rá. A képviselő-testület korábban vizsgálatot kért Várhelyi ellen, mert szerinte „szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”. Az EP-vel egy hülyézős megjegyzése miatt is konfliktusba került.

Kiemelten fontos nekem a kapcsolattartás az EP-vel, ahogy az elmúlt öt évben is, hangsúlyozta Várhelyi, akinek a válaszait a többiekhez hasonlóan részben bizottsági tisztviselők írták. Többek között arra a pontra is hivatkozott az uniós kvázialkotmányból, az EU alapszerződéseiből, ami szerint az Európai Bizottság tagjai „nem kérhetnek és fogadhatnak el utasításokat semmilyen kormánytól”.

„Az egész karrieremet az Európai Unió megerősítésének szenteltem”

– írta a biztos, aki korábban többek között a magyar kormány uniós képviseletét vezette. Értelemszerűen azokat az eredményeket emelte ki, amik kapcsolódtak a leendő területeihez, bővítési és szomszédságpolitikai biztosi időszakából is ilyen támogatásokkal példálózott, és egy külön bekezdést szentelt annak, hogy ekkoriban hogyan segítette az Európai Bizottság Ukrajnát.

Várhelyi hangsúlyozta, hogy a kritikus gyógyszerekből időnként kialakuló hiányok ellen külön jogszabállyal veszi fel a harcot. Azt írta, „szándékomban áll támogatni” a dohányzás ellen nemrég nyilvánosságra hozott uniós javaslat végrehajtását, ami már a vendéglátóhelyek teraszain is tiltaná a dohányzást, ha a tagállamok elfogadják. Az oltások elleni álhírekkel szemben is fellépne. Nagyjából egy tucatszor emlegette a mentális egészséget, különösen a fiataloknál, amit az Európai Bizottság elnöke is kiemelt az újraválasztása előtti programbeszédében. Az állatvédelem terén külön hangsúlyozta, hogy az uniós gazdálkodók versenyképességét meg kell őrizni, „a jövőbeni jogalkotásnak tükröznie kell ezt a célt”.

Várhelyi a korábbi botrányai miatt harcias meghallgatásra számíthat, de Tarr Zoltán, a legnagyobb, néppárti EP-frakcióhoz tartozó Tisza Párt delegációvezetője szeptemberben arról beszélt: a magyar kormány amikor teheti, húzza az időt, és lehet, hogy erre nem kellene alkalmat adni új biztos jelöltetésével. Háttérbeszélgetéseink alapján ezzel a gondolattal nincs egyedül, ami segíthet, hogy Várhelyit átengedjék a képviselők.

A Politicóhoz eljutott iratok alapján a szóbeli meghallgatás idejét is felosztották. A biztosok negyed órát kapnak a bemutatkozásra, a nyitó és a záró kört leszámítva a frakciók a méretükkel arányos mennyiségű időt kapnak. A meghallgatás után egy órával már meg is állapodnak a véleményükről, amit elküldenek a frakcióvezetők testületének, ezek alapján elvégzik a záró értékeléseket, de az eredményeket csak november 21-én teszik nyilvánossá egyszerre. Dönthetnek úgy, hogy további kérdéseket tesznek fel írásban vagy akár be is hívhatják a jelöltet egy újabb szóbeli körre.

Címlapkép: Alain Rolland / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!