A gyógyszerhiánytól a dohányzás visszaszorításáig kérdezik a magyar kormány uniós biztosjelöltjét

2024. október 11. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön döntött arról, hogy mikor hallgatja meg az Európai Bizottság jelöltjeit. Az uniós országok kormányai egy-egy embert küldhetnek az uniós testületbe. Orbán Viktor ismét a mostani magyar biztost, Várhelyi Olivért jelölte, akire az eddigi szomszédság- és biztonságpolitika helyett az egészségügyet és állatjólétet osztotta a bizottsági elnök.

A jelölteknél először egy összeférhetetlenségi vizsgálatot végeztek, amit csütörtökön zártak, de Várhelyi már eleve azon kevesek között volt, akiknél nem voltak további kérdések.

Végül minden jelölt sikerrel vette az első akadályt. A jelölteket majd az EP adott témával foglalkozó szakbizottságai hallgatják meg szóban, hogy egyáltalán alkalmasak-e biztosnak és értenek-e a területükhöz. Utána a képviselők jelezhetik, ha valaki miatt nem szavaznák meg a teljes testületet, így gyakorlatilag kipöckölhetnek egy-egy jelöltet vagy variáltathatnak a neki szánt felelősségi körön.

A csütörtökön kiadott táblázat alapján Várhelyit november 6-án, este faggatják majd szóban az iparral és kutatással, valamint a közegészségüggyel foglalkozó két EP-szakbizottság tagjai.

Addig is írásbeli kérdéseket tettek fel a jelölteknek, amiket szintén csütörtökön tettek nyilvánossá. Két-két kérdéscsoport közös mindenkinek. Az egyik az általános és európai elkötelezettségük, valamint a személyes függetlenségük iránt érdeklődik. (Ahogy arról korábban írtunk, Várhelyinél felmerült, hogy biztosként hogy a magyar kormánnyal egyező irányban igyekezett tolni egyes tagjelöltek szekerét előbbre vagy hátra a semlegességet előíró uniós alapszerződések ellenére. Erre a gyanúra Orbán a saját kijelentéseivel és ígérgetésével is előre ráerősített.)

A másik a jelölteknek szánt terület kezelésére és az EP-tel tartott kapcsolatra kérdez rá. A képviselő-testület korábban vizsgálatot kért Várhelyi ellen, mert szerinte „szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”. Az EP-vel egy hülyézős megjegyzése miatt is konfliktusba került.

Mindezek mellett a meghallgatást tartó, illetve a meghívott szakbizottságok szakmai kérdéseket írtak össze. Várhelyinél többek között arról érdeklődnek, hogyan küzdene az ellen, hogy időnként egy-egy gyógyszerből hiány van az EU-ban. Arra is választ várnak tőle, hogyan segítene az orvoshiány megoldásában és a területi egyenlőtlenségek csökkentésében. Az állatjólétnél például azt kérdezik, milyen jogszabály-javaslatokat terjesztene be. Kíváncsiak, elkötelezett-e a dohányzás ellen nemrég nyilvánosságra hozott javaslatok mellett (amik már a vendéglátóhelyek teraszain is tiltanák a dohányzást).

Várhelyi a korábbi botrányai miatt harcias meghallgatásra számíthat, de Tarr Zoltán, a legnagyobb, néppárti EP-frakcióhoz tartozó Tisza Párt delegációvezetője szeptemberben arról beszélt: a magyar kormány amikor teheti, húzza az időt, és lehet, hogy erre nem kellene alkalmat adni új biztos jelöltetésével. Háttérbeszélgetéseink alapján ezzel a gondolattal nincs egyedül, ami segíthet, hogy Várhelyit átengedjék a képviselők.

Címlapkép: Vincent Van Doornick / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!