A vendéglátóhelyek teraszain is betiltaná a dohányzást az Európai Bizottság

2024. szeptember 17. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Kiterjesztené a dohányzási tilalmat az Európai Bizottság, és a szabadtéri közösségi helyeken is betiltanák a cigizést, derült ki az Euronews birtokába került javaslattervezetből.

Az EU végrehajtó testülete a tervek szerint kedden fogadja el a javaslatot, amely kibővítené a jelenleg érvényben lévő, 2009-ben elfogadott tiltást. (Frissítés: Az Európai Bizottság kedd délután valóban nyilvánosságra hozta a tervezetet.) A javaslat kiterjed a hevített dohánytermékekre, valamint a nikotint tartalmazó és a nikotinmentes e-cigarettákra és más dohányzáspótló, füstöt vagy aeroszolt eregető eszközökre is.

Az iránymutatás szerint a vendéglátóhelyeken, például éttermek, kávézók és bárok szabadtéri vagy félig szabadtéri területein is tilos lenne dohányozni, mint ahogy szigorú korlátozást vezetnének be a tömegközlekedési csomópontokban, valamint a munkahelyekhez, kórházakhoz és idősotthonokhoz kapcsolódó kültéri területeken. A tiltás olyan szabadidős létesítményekre is vonatkozna, ahol gyerekek tartózkodhatnak, beleértve a nyilvános játszótereket és a vidámparkokat, az uszodákat, állatkerteket, valamit az oktatási helyiségeket.

A Bizottság iránymutatásai jogilag nem kötelező érvényűek. Magyarországon sok helyen már most is tilos a dohányzás, a buszmegállóktól kezdve a játszótereken át az oktatási helyiségekig. A vendéglátóhelyek teraszain viszont most gond nélkül lehet dohányozni, legalábbis akkor, ha a hely tulajdonosa sem tiltja meg ezt.

Az Euronews cikke szerint az Európai Bizottság eredetileg januárban tervezte kihirdetni a javaslatát, ezt azonban elhalasztották. A dohánytermékek adóztatásáról szóló uniós irányelv reformja szintén késik, most úgy néz ki, hogy 2025-ben jön csak a tervezet. A civil szervezetek attól tartanak, hogy a csúszás a dohányipari lobbi hatása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!