„Hány hülye van még?” – mondta az Európai Parlamentben a magyar uniós biztos

2023. február 14. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

Bekapcsolva maradt Várhelyi Olivér magyar EU-biztos mikrofonja az Európai Parlament keddi ülésén, így mindenki hallhatta, hogy az egyik válasza után azt mondta magyarul: „Hány hülye van még?”

A szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos az európai parlamenti képviselők kérdéseire válaszolt az EU nyugat-balkáni bővítésével kapcsolatban. Várhelyi Tomislav Sokol horvát EP-képviselő kérdésére válaszolt, majd miután helyet foglalt, megfeledkezett a mikrofonja kikapcsolásáról, és azt mondta: „Hány hülye van még?”, amivel feltehetően a többi EP-képviselőre utalt.

Az ülés után a Demokratikus Koalíció közleményt adott ki, amelyben Várhelyi lemondását követelik, mivel szerintük a megjegyzése teljesen idegen az Európai Parlament működésétől. „A Demokratikus Koalíció Várhelyi Olivér azonnali lemondását követeli, ha pedig nem hajlandó magától lemondani, akkor elvárjuk az Európai Bizottság elnökétől, Ursula von der Leyentől, hogy azonnal rúgja ki!” – írták. Hozzátették, az esetről tájékoztatják az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökét is.

Az esettel kapcsolatban kerestük Várhelyi Olivér kabinetfőnökét, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Már korábban vizsgálatot kezdeményeztek Várhelyi ellen

Az Európai Parlament január 18-án szavazta meg az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájának tavalyi végrehajtásáról szóló értékelést, amelynek egyik pontja szerint Várhelyi szándékosan arra törekszik, hogy „megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”, ezért a parlament vizsgálatot kezdeményezett a magyar biztos ellen az Európai Bizottságnál.

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő méltatlannak nevezte a magyar biztos ellen intézett „politikai támadást”, szerinte Várhelyi szakmai teljesítménye kiemelkedő, és nyilatkozataiban az unió hivatalos álláspontját képviseli. Gál a megszavazott dokumentumot úgy kommentálta, hogy „a civil szervezetekre jellemző, aktivista típusú uniós parlamenti jelentések károsak az Európai Unió külpolitikájának egészére nézve”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!