Fidesz: Hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér körül

2023. január 18. – 20:51

Fidesz: Hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér körül
Gál Kinga EP-képviselő beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán 2021. november 14-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Méltatlannak tartja a Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztos ellen intézett politikai támadást Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációjának elnöke. Az MTI-nek küldött közleménye szerint a biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, és nyilatkozataiban az unió hivatalos álláspontját képviseli.

Az Európai Parlament szerdán szavazta meg az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájának tavalyi végrehajtásáról szóló értékelést, amelynek egyik pontja szerint Várhelyi szándékosan arra törekszik, hogy „megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”, ezért a parlament vizsgálatot kezdeményezett a magyar biztos ellen az Európai Bizottságnál.

Gál szerint mindez csak hisztériakeltés, amely figyelemelterelésként is szolgálhat a brüsszeli korrupciós botrányról. Példa nélkülinek és méltatlannak tartja a magyar biztossal szemben megfogalmazott bírálatot, mert szerinte Várhelyi

„kulcsszerepet játszik abban, hogy az unió bővítési politikája újra lendületet kapott”.

A dollárbaloldal után a Fidesz elővette a „bővítésellenes baloldalt”, amelynek „tényszerű bizonyítékok nélküli vádaskodása súlyos kockázat az Európai Unió jövője szempontjából” Gál Kinga szerint, mert „ez akár komoly akadályt is jelenthet a bővítés menetében”.

A Fidesz EP-képviselője és alelnöke szerint Várhelyi Olivér „az uniós csatlakozásra váró országok vonatkozásában olyan gyakorlati és az unió számára gazdasági haszonnal bíró szempontokat is figyelemben tart, mint az infrastruktúra és az energiahálózatok fejlesztése, a zöld energiára történő áttérés, illetőleg a hozzájárulás egyes kulcsfontosságú beruházásokhoz”.

A szerdán megszavazott dokumentumot pedig Gál úgy kommentálta, hogy „a civil szervezetekre jellemző, aktivista típusú uniós parlamenti jelentések károsak az Európai Unió külpolitikájának egészére nézve”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!