Politico: A magyar EU-biztosjelölt simán vette az első akadályt, 25-ből 23 társa nem

2024. október 3. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Káosz” – így írta le a Politico egyik forrása az összeférhetetlenségi vizsgálatot, amit az Európai Bizottság jelöltjeinél végeznek el.

A testületbe minden kormány egy-egy tagot küldhet, Magyarországról Várhelyi Olivér folytatná a bizottsági munkát – igaz, már nem a bővítést és szomszédságpolitikát, hanem az egészségügyet és állatjólétet szánja neki az intézmény elnöke.

A jelölteket az Európai Parlament (EP) vizsgálja. Elsőként azt nézik meg, nincsenek-e összeférhetetlenségi problémák. 2019-ben már ebben a szakaszban kiesett Trócsányi Lászlót, akit Várhelyivel pótoltak, így a biztos már egyszer átesett ilyen vizsgálaton, és a Politico szerint most is simán vette az akadályt.

A lap viszont úgy tudja, hogy a 26 jelöltből (a 27. Németországot Ursula von der Leyen elnök képviseli) csak két másik, Wopke Hoekstra mostani holland éghajlat-politikai biztos, és az újonnan érkező lengyel Piotr Serafin mehet gond nélkül tovább. A többiek további írásbeli kérdéseket kaptak egy Zöldek által köröztetett levél és három EP-képviselő szerint. A szélsőbaloldaliak még így is feszegették Hoekstra korábbi munkáját egy tanácsadó cégnél, és a frakció társelnöke, Manon Aubry „kamunak” nevezte az önbevallásra alapuló folyamatot.

A 23 jelölt mindegyike kapott általános kérdéseket, néhányuk pedig személyre szabottakat is, de egyelőre senki jelölését nem dobták vissza a Politico értesülései alapján.

A jogi szakbizottságot arra kérték fel, hogy október 18-ra fejezze be a jelöltek vizsgálatát, majd ezt követően hozza nyilvánosságra a véleményét. Utána, novemberben hallgatják meg a jelölteket a nekik osztott területtel foglalkozó szakbizottságok. Ahogy arról korábban írtunk, az elmúlt öt évben számos botrányba keveredett Várhelyi itt nehézségekre számíthat, de a viszonylag gyenge portfóliója akár segítheti is abban, hogy átengedje az EP. Tarr Zoltán, a Tisza delegációvezetője arra célzott, hogy Várhelyi bukásával a magyar kormány húzhatná az időt és erre nem akarnak lehetőséget adni.

Az EP majd az egész Európai Bizottságról szavaz, de a szakbizottságok jelezhetik, ha ebben valaki személyében vagy a neki osztott felelősségi körben problémát látnak, így gyakorlatilag kipöckölhet jelölteket vagy variáltathat a porfóliójukon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!