Magyar Péter is kérdezheti a magyar kormány EU-biztosjelöltjét

2024. október 2. – 16:22

Magyar Péter is kérdezheti a magyar kormány EU-biztosjelöltjét
Várhelyi Olivér meghallgatása még bővítési és szomszédságpolitikai biztosjelöltként 2019. november 11-én – Fotó: Emilie Gomez / Európai Parlament / Európai Unió

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan az Európai Parlament (EP) egészségügyi és a mezőgazdasági szakbizottsága is meghallgatja a magyar kormány európai bizottsági jelöltjét, Várhelyi Olivért, írja az Euractiv. Frissítés: Az Európai Parlament nyilvánosságra hozta a beosztást, valóban a két bizottságból kérdezhetnek a képviselők.

Várhelyire az egészségügyet és az állatjólétet osztotta az uniós testület elnöke. A korábban több botrányba is belekeveredett bővítési biztos nehéz meghallgatásra számíthat, mert

  • már a kinevezése előtt úgy hírlett, hogy hiába jó szakember, nehéz természetű és „elképesztően durván beszélt a beosztottjaival”;
  • aztán sorjázni kezdtek az olyan hírek, hogy a magyar kormánnyal egyező irányban igyekszik tolni egyes tagjelöltek szekerét előbbre vagy hátra a semlegességet előíró uniós alapszerződések ellenére, erre a gyanúra Orbán a saját kijelentéseivel és ígérgetésével is előre ráerősített;
  • az EP maga is vizsgálatot kért, mert szerinte Várhelyi „szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”;
  • a képviselő-testülettel egy hülyézős megjegyzése miatt is konfliktusba került;
  • magának az Európai Bizottságnak kellett cáfolnia az állításait a palesztin segélyek felfüggesztéséről;
  • idén májusban egy grúz ügynöktörvényt kritizáló, már nyilvánosságra hozott bizottsági közleményről tűnt el a neve;
  • pár nappal később Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök egyenesen azzal vádolta, hogy Várhelyi megfenyegette őt, a biztos szerint félremagyarázták a szavait.

A viszonylag gyenge új portfóliója ugyanakkor segíthet is neki, hogy megússza a meghallgatásokat és Tarr Zoltán tiszás EP-delegációvezető arról beszélt: nem kellene Orbán Viktornak lehetőséget adni, hogy újrajelöléssel húzhassa az időt.

Az EP-nek az egész testületről kell majd szavaznia, de a szakbizottságok a meghallgatások után jelezhetik, ha valakinek a személye vagy portfóliója akadály lenne ebben. Így gyakorlatilag ki tudnak pöcköltetni egy-egy jelöltet vagy megváltoztathatják, hogy milyen területet kapjon.

A környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakbizottságban két-két tiszás és kormánypárti képviselő ül (Kulja András és Gerzsenyi Gabriella, valamint Ferenc Viktória és Hölvényi György). A mezőgazdasági bizottságnak csak egyetlen magyar tagja van, Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, miután a fideszes Győrffy Balázs lemondott, mert részegen bántalmazott egy nőt.

Az Euractiv szerint meghallgatáshoz a nemi egyenlőséggel foglalkozó és az ipari-kutatási bizottságból, valamint a közegészségügyi albizottságból is csatlakozhatnak. Frissítés: A Politico a végső döntést ismerve arról ír, hogy a nemi egyenlőségi szakbizottságot kiszedték a listából.

Több más laphoz hasonlóan az Euractiv is úgy tudja, hogy csak novemberben felvételiztetnék a biztosjelölteket. Frissítés: Roberta Metsola EP-elnök bejelentette X-en, hogy valóban november 4-12. között lesznek a meghallgatások. Abban az időszakban az egészségügyi szakbizottság november 4-én és 5-én, a mezőgazdasági 6-án és 7-én tervez ülést.

Ahogy arról korábban írtunk, a novemberi meghallgatások azt jelentik, hogy az új Európai Bizottság legkorábban csak decemberben léphet hivatalba. Így a legjobb esetben is alig marad elég idő, hogy még december közepe előtt sikerüljön megállapodni az újjáalakuló testülettel a jogállamisági feltételességi eljárás lezárásáról és így a magyar kormány elkerülje több mint egymilliárd euró végleges elvesztését, bár az egyeztetések amúgy is már hosszú ideje állnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!