Az Európai Bizottság egyértelműen cáfolta a magyar tagját a palesztin fejlesztési pénzek felfüggesztéséről

2023. október 10. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden szokatlanul hosszan, több mint egy órán át faggatták az Európai Bizottság napi sajtótájékoztatóján a testület szóvivőit egyetlen témáról. Korábban az uniós kvázikormány magyar tagja, a szomszédságpolitikáért felelős Várhelyi Olivér okozott kavarodást a bejelentéseivel: az EU felülvizsgálja a 691 millió eurónyi „fejlesztési portfólióját”, és „minden kifizetés azonnal felfüggesztve”.

Az Európai Bizottság még hétfőn közleményben pontosította, hogy a vizsgálat nem érinti a humanitárius segélyeket. Kedden Eric Mamer vezető bizottsági szóvivő is megerősítette, ami már a magyar biztos X-en (a volt Twitteren) posztolt bejegyzéseiből látszott, de nem egyértelműen. Várhelyi Olivér csak a – hozzá tartozó – fejlesztési támogatásokról írt, a más biztos területéhez sorolt humanitárius segélyekről nem. (A fejlesztési támogatások felülvizsgálatáról és a „minden kifizetés” leállításáról szóló mondatok két külön bejegyzésben, de egymásra kommentelve mentek ki, mert az X-en egyszerre csak korlátozott mennyiségű karakterből állhat egy poszt.)

Semmit sem függesztünk fel

A keddi sajtótájékoztatón ugyanakkor sikerült egy másik részletet még jobban megkavarni. A hétfői hivatalos bizottsági közlemény azt állította, hogy azért nem függesztettek fel semmit, mert nincs kifizetés beütemezve. Kedden viszont Eric Mamer vezető bizottsági szóvivő egyértelműen arról beszélt, hogy a felülvizsgálat idejére semmiféle felfüggesztés sincs – magyarul nem csak azért, mert épp amúgy sem menne ki fejlesztési pénz.

Az Európai Bizottság közösen, „kollégiumként” dönt politikai kérdésekben, ami általában hetente egyszer ül össze. A biztosok között Eric Mamer szerint széles körű egyetértés van abban, hogy felülvizsgálják a fejlesztési támogatásokat. Erre a „változó helyzet” és amiatt van szükség, hogy jelenleg körültekintőbbnek kell lenniük. (Az EU eleve nem ad pénzt a gázai Hamásznak, amelyet már rég terrorszervezetnek minősített, hanem a mérsékeltebb Fatah vezette Palesztin Hatóságnak, az ENSZ palesztin menekülteket ellátó szervezetének és egyes projekteknek.) Ugyanakkor

„semmit sem függesztünk fel, amíg nem hajtottuk végre ezt a felülvizsgálatot”.

Várhelyi nem egyeztetett a többi biztossal

A vezető szóvivő azt is elismerte, hogy

Várhelyi Olivér nem egyeztetett az Európai Bizottság egyetlen tagjával sem és a bejegyzések „nem voltak előzetesen koordinálva”.

Eric Mamer kijelentéseit árnyalja, hogy a Szabad Európa brüsszeli tudósítójának egy forrása szerint a bizottsági elnök kabinetfőnökének, Bjoern Seibertnek megmutatták a Várhelyi-féle szöveget, és nem támasztott kifogást. A lap ráadásul megerősítette, amire egy kérdés is utalt: a bizottsági szóvivő alig egy órával a bejegyzések után egy belső üzenőfalon azt írta, hogy Várhelyi Olivér bejegyzései korrektek.

Arra, hogy miért kellett ennyi idő a hivatalos közleményre a posztok után, Eric Mamer azt válaszolta, hogy „nem akartak csípőből tüzelni”. A posztok a heti kollégiumi ülést előkészítő hétfő délutáni egyeztetésen váltak témává. Itt fogadták el azt a közös álláspontot, amelyet hivatalos közleményként kiadtak. Holnap ülnek össze a biztosok, és „biztos lehet benne, hogy ezt is megbeszélik”.

Eric Mamer később azt fejtegette, hogy egyetlen projekt felfüggesztése még csak technikai döntés lenne, minden kifizetésé – beleértve a programokat is – viszont politikai, amiről a biztosokkal és az érintett uniós intézményekkel is egyeztetni kell. A szóvivő nem beszélt arról, hogy a kifizetések egy biztoshoz tartozó része melyik kategóriába esik.

„Hány hülye van még?”

Hiába kapott róla számos kérdést, Eric Mamer nem válaszolt rá érdemben, hogy az Európai Bizottság elnöke tesz-e valamilyen intézkedést az ügy miatt Várhelyi Olivérrel szemben. Ahogy többen is jelezték, nem ez volt az első kommunikációs kavarodás a magyar biztos körül.

Egy európai parlamenti vitán a bekapcsolva maradt mikrofonjába hallatszott be tőle, hogy „hány hülye van még”? Utólag azzal magyarázta a mondatot, amit egy képviselőnek adott válasza után közvetlenül ejtett el, hogy félreértették a helyzetet. Valójában a kérdés „egy teljesen más témában, magyarul folytatott magánbeszélgetéshez kapcsolódott”, amit „a kabinetfőnökömmel folytattam, és amit kiragadtak a szövegkörnyezetből”. Végül némi erősködés után az Európai Parlament frakcióvezetői elengedték az ügyet. Várhelyi Olivérről, a kiszólásáról és a biztosi munkamódszereit ért többi kritikáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A jövő júniusi európai parlamenti választás után a képviselők az Európai Bizottságot is újraválasztják, amelybe minden tagállam egy-egy tagot küldhet. A magyar kormány – a többi tagállamhoz hasonlóan – még nem nevezte meg, ki lenne a következő jelöltje, de ha ismét Várhelyi Olivér lenne az, a mostani eset aligha javítja az esélyeit, hogy az EP ne próbálja meg kipöcköltetni. A képviselők egy-egy jelöltet nem utasíthatnak vissza, de a teljes testületet meg kell szavazniuk, és ezen keresztül gyakorlatilag egy-egy reménybeli biztost is kilőhetnek. Maga Várhelyi Olivér is már a magyar kormány második körös jelöltjeként lett az Európai Bizottság tagja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!