Az EU felfüggeszti a palesztinoknak juttatott támogatásait

2023. október 9. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió azonnali hatállyal felfüggeszti minden, a palesztinoknak szánt támogatását az Izrael elleni támadás „terrorja, és a brutalitás mértéke” miatt. Az EU évente több százmillió euróval támogatja a palesztin hatóságokat, mivel a palesztin területek egy részén évtizedek óta nyomorognak az emberek.

„Lépnünk kell, és most kell lépnünk” – írta ki az X-re Várhelyi Olivér EU-biztos. Várhelyi bejelentése nem sokkal azután érkezett, hogy az uniós képviselők hangsúlyozták, hogy a Hamásznak nem juttattak uniós pénzt, és 16 éve befagyasztották a kapcsolatot velük.

Várhelyi bejelentése után nem sokkal Janez Lenarčič az EU humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa kijelentette, hogy a palesztinoknak nyújtott legsürgősebb segélyek „addig folytatódnak, amíg szükséges”. Ez többek között az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokra vonatkozhat. „Miközben a leghatározottabban elítélem a terrortámadást – mondta Lenarčič –, elengedhetetlen a civilek védelme.”

A palesztin területeket az utóbbi évtizedekben pénzzel leginkább az EU támogatta, amely 1993 óta képviseli, hogy az izraeli–palesztin ellentét egyetlen feloldása a kétállamos megoldás lenne. Ennek részeként adott területen létre kellene jönnie a független Izrael mellett egy független palesztin államnak.

(AP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!