Közleményben tette helyre az Európai Bizottság a magyar tagja szavait a palesztin segélyekről

2023. október 10. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben tisztázta az Európai Bizottság, hogyan kell érteni magyar tagja, a szomszédságpolitikáért felelős Várhelyi Olivér szavait a palesztinok támogatásáról.

Nincs mit felfüggeszteni

A magyar kormány volt uniós nagykövete hétfőn X-en (a volt Twitteren) írt arról, hogy az EU azonnali hatállyal felfüggeszti minden, a palesztinoknak szánt fejlesztési támogatását az Izrael elleni támadás „terrorja, és a brutalitás mértéke” miatt, és felülvizsgálja a 691 millió eurónyi „fejlesztési portfólióját”.

Az EUrologus és az Euractiv szerint a kijelentés miatt több kormány is tiltakozott. Az ír kormány fejlesztési szóvivője úgy vélte, az Európai Bizottság egyetlen tagjának egyedül jogalapja sem lenne minden kifizetést felfüggeszteni.

Csakhogy az Európai Bizottság közleménye szerint

„mivel nem voltak előirányozva kifizetések, nem is lesznek felfüggesztve kifizetések”.

Az EU nem a gázai Hamászt, hanem a ciszjordániai Palesztin Hatóságot támogatja

Ahogy azt hétfőn Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője elmagyarázta,

„az EU semmilyen formában nem támogatja a Hamászt vagy a tevékenységét”.

Helyette a Palesztin Hatóságot segíti, amit a mérsékeltebb Fatah vezet. A Hamász uralja a történelmi Palesztina délnyugati csücskében található Gázai övezetet, és ez a szervezet vállalta magára a szombaton kezdődött, gyakorlatilag civilek elleni terrorakciókból álló támadásokat. A Palesztin Hatóság kormányozza a keleti Ciszjordániát.

Ana Pisonero szomszédságpolitikáért felelős szóvivő emlékeztetett rá, hogy az EU már rég terrorszervezetnek nyilvánította a Hamászt, így kapcsolatot sem tart vele, és sem közvetlenül, sem közvetve nem támogatja. Az EU átvilágítja azokat, akik pénzt kapnak, rájuk pedig szigorú szabályok vonatkoznak, hogy ne juthasson uniós forrás terrorszervezeteknek, mint a Hamász.

A humanitárius segélyek nem Várhelyihez tartoznak

Várhelyi Olivér kijelentése azért is okozott zavart, mert nem sokkal később Janez Lenarčič uniós humanitárius segítségnyújtásért felelős biztos kijelentette, hogy a palesztinoknak nyújtott legsürgősebb segélyek „addig folytatódnak, amíg szükséges”. „Miközben a leghatározottabban elítélem a terrortámadást, elengedhetetlen a civilek védelme.”

A hivatalos bizottsági közlemény szerint a felülvizsgálat, amelyet Várhelyi Olivér bejelentett, „nem érinti az Európai polgári védelem és humanitárius segítségnyújtási műveletek keretében nyújtott humanitárius segítséget”. Ezt az Európai Bizottságon belül külön főigazgatóság kezeli, mint amely a Várhelyi Olivérhez tartozó szomszédságpolitikáért felel. (A főigazgatóságok egy elnagyolt hasonlattal a nemzeti kormányok államtitkárságainak felel meg, míg a biztosok a miniszteri szintnek.) Ezt az ECHO nevű, Janez Lenarčič biztoshoz tartozó főigazgatóságot említi a bizottsági közlemény is.

Az uniós állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács vezetője, Charles Michel leszögezte, hogy semmi sem indokolhatja a Hamász terrortámadásait, Izraelnek pedig joga van az önvédelemhez. Ugyanakkor nem szabadna elzárni a fejlesztési és humanitárius segítséget, mert azt a Hamász kihasználhatná a feszültségek szítására.

Ki gondolná, hogy a rövid üzenetekből zavar lehet?

Várhelyi Olivér posztja egyszerűen az X működése miatt is zavart okozhatott. Mivel legfeljebb 280 karaktert lehet egy üzenetbe írni, a hosszabb szövegeket több, egymásra kommentelt részletre szokták bontani. (Az eredetileg hivatalos fiókok jelzésére kitalált kék pipával, amely Várhelyi Olivér profiljánál is megvan, elvileg már kibővítették ezt a határt, de csak az Egyesült Államokban található ügyfeleknek.)

A magyar biztos fiókján előbb kiírták, hogy felülvizsgálják a 691 millió eurónyi „fejlesztési portfóliót”. Egy külön válaszbejegyzés indult azzal, hogy „minden kifizetés azonnal felfüggesztve”, vagyis vélhetően nem mindenféle – köztük humanitárius – támogatásra, csak a fejlesztésiekre gondoltak.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!