Népszava: Az EP frakcióvezetői nem kifogásolták Várhelyi hülyézős megjegyzésére adott válaszát

2023. április 14. – 09:35

Népszava: Az EP frakcióvezetői nem kifogásolták Várhelyi hülyézős megjegyzésére adott válaszát
Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos – Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos válaszolt Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének – tudatták a Népszavával a két politikus szóvivői. A magyar biztost egy februári megjegyzése miatt vonták kérdőre, mert egy európai parlamenti vitán, egy képviselőnek adott válasza után bekapcsolva maradt a mikrofonja, így hallani lehetett, ahogy leülve azt kérdezi magyarul, „hány hülye van még”. (Az Európai Bizottság időnként nyers modoráról ismert magyar tagja és az Európai Parlament közti, korábban sem konfliktusmentes viszonyról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

Várhelyi Olivér az eset után nem sokkal egy közleményben azt írta, félreértették, nem az EP-képviselőkről szólt a megjegyzés, az egy másik beszélgetés része volt a magyar kabinetfőnökével. Az Európai Parlamentben sokan elégedetlenkedtek a válasszal, ezért Roberta Metsola márciusban levelet küldött a magyar biztosnak, öt képviselőcsoport harminc képviselője nevében pedig külön írásban kérdezték az Európai Bizottságtól, hogy Várhelyi Olivér „szerény véleménye szerint” hány hülye van az Európai Parlamentben.

A Népszava szerint Várhelyi Olivér az EP-elnöknek adott válaszában ismét elnézést kért a „félreértésért” és felajánlotta, hogy továbbra is kész a parlament rendelkezésére állni. (Az uniós kvázi-kormány tagjai gyakran részt vesznek az EP ülésein, hogy a képviselők kérdéseire személyesen válaszoljanak.) A parlamenti elnök tájékoztatta a levélről a frakcióvezetőket, akik a házbizottság szerepét betöltő Elnökök Konferenciájának csütörtöki ülésén

nem hozakodtak elő újabb kifogásokkal.

Az Európai Bizottság már Várhelyi Olivér első válasza után jelezte, hogy a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet.

A magyar biztos az Európai Bizottság nevében a képviselők írásbeli kérdésére is külön válaszolt. Ebben biztosította a képviselőket a „legnagyobb tiszteletéről”, de emellett gyakorlatilag csak behivatkozta az első nyilatkozatát, így nem derült ki, szerinte hány hülye ül az EP-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől