A Fico-merénylettel példálózott, újra szerencsétlen mondat miatt magyarázkodik a magyar EU-biztos

2024. május 23. – 23:38

Másolás

Vágólapra másolva

A grúz miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatára hivatkozva szeretném kifejezni a nagyon őszinte sajnálatomat, hogy a telefonbeszélgetésem egy bizonyos részét kiragadták a szövegkörnyezetéből, indít egy közlemény Várhelyi Olivértől. Az Európai Bizottság magyar tagja felel a testületben a bővítésért és szomszédságpolitikáért, így „állandó kapcsolatban vagyok a portfóliómhoz tartozó országok kormányzati tisztviselőivel”. A biztos szerint „komoly erőfeszítéseket tettem azért, hogy eltántorítsam” a grúz vezetést a (kritikusai szerint orosz mintára civileket megbélyegző) ügynöktörvény elfogadásától, „ami alááshatja Grúzia útját az EU-ba”.

A „nagyon erős EU-barát hangulatra tekintettel úgy éreztem, fel kell hívnom a miniszterelnök figyelmét annak fontosságára, hogy ne szítsa tovább a tüzet a már most is törékeny helyzetben” a törvény elfogadásával. Különben még jobban megoszthatja a társadalmat és ez „irányíthatatlan helyzetekhez vezethet Tbiliszi utcáin” – utalt a jogszabály miatt kitört tömegtüntetésekre. „Ebben a tekintetben a legutóbbi tragikus eset Szlovákiában példaként lett állítva és hivatkozásként arra, hogy egy ilyen magas szintű polarizáció hová vezethet egy társadalomban még Európában is.” (Grúzia uniós tagjelölt, aminek előfeltétele, hogy európai országként tekintsenek rá.)

„Ismét sajnálom, hogy a telefonhívás egy részét nem csak teljesen kiragadták a szövegkörnyezetéből, hanem úgy mutatták be a közvéleménynek”, hogy a beszélgetés „eredeti céljának teljes félreértelmezéséhez” vezethessen.

Egyúttal azt kérte, hogy ne fogadják el a törvényt.

A grúz miniszterelnök korábban egy olyan közleményt tett ki, amiben a Politico szerint zsarolásra panaszkodott, és arra, hogy egy uniós biztos figyelmeztette: ugyanúgy járhat, mint Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen néhány napja követtek el merényletet. „Megdöbbentő volt a fenyegetés, ami egy európai biztossal folytatott telefonbeszélgetésben elhangzott” – írta Irakli Kobakhidze. A bizottsági tag számos intézkedést sorolt fel, amit nyugati politikusok a tervezett jogszabályra válaszul vezethetnek be, és közben szerinte azt mondta:

nézd csak meg, mi történt Ficóval, nagyon óvatosnak kellene lenned.

Nem ez az első gond Várhelyivel

  • A biztos és a grúz ügynöktörvény körül nem ez az első furcsaság. Néhány napja azután került le a neve egy közleményről, hogy azt már nyilvánosságra hozták.
  • Még csak nem is ez az első eset, hogy egy balul elsült mondata miatt magyarázkodnia kell, de a szavai helyett a szerinte mások általi félreértelmezésükért kér elnézést. „Hány hülye van még?” – szólta el magát egy felszólalás végén tavaly az Európai Parlamentben (EP-ben).
  • Sikerült olyat is kijelentenie a palesztin segélyekről, amit egy másik bizottsági tagnak kellett cáfolnia.
  • A biztos tevékenységénél már a fenti esetek előtt gyanús lett, hogy a magyar kormány szekerét tolja a kívánt pártatlanság helyett.

Különösen kellemetlenné teszi az időzítést Várhelyinek, hogy a június 6-9. közötti EP-választás után az Európai Bizottság is újjáalakul. Első körben mindegyik kormány egy-egy biztosjelöltet állít (legutóbb egy férfi és egy nő nevét kérte Ursula von der Leyen elnök, hogy ő választhasson közülük, de néhány kormány, így a magyar is csak egy jelöltet mondott be). Egyelőre hivatalosan nem dőlt el, ki legyen a magyar jelölt. Neki majd az EP szakbizottságai előtt is meghallgatást szerveznek, és a képviselőknek a teljes Európai Bizottságot meg kell majd szavazniuk. Ezt a jogukat gyakorlatilag egy-egy biztos kipöckölésére is használhatják, ahogy tették azt például 2019-ben Trócsányi Lászlóval, helyette kapta meg Várhelyi a posztját.

Címlapkép: Emilie Gomez / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!