Több tízezren tüntettek azért, hogy Grúzia is csatlakozhasson az EU-hoz

2022. június 20. – 23:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel hatvanezer ember vonult utcára hétfőn a grúz fővárosban, Tbilisziben, hogy megmutassák, a grúz nép eltökélt az uniós csatlakozás véghezvitelében. A tüntetés apropója, hogy Ursula von der Leyen néhány napja azt mondta, Grúzia is bizonyította elkötelezettségét az európai uniós értékek betartása iránt, de még rendeznie kellene bizonyos kérdéseket ahhoz, hogy tagjelölti státuszt kaphasson – írja az MTI.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a tüntetők grúz és európai zászlók alatt vonultak a parlament épülete elé, miután több Európa-barát szervezet és a teljes ellenzék Európáért tartandó menetre szólította fel híveit. A céljuk az volt, hogy megmutassák: a grúz nép eltökélt a választásában és elkötelezett a nyugati értékek iránt. A szervezők közleményükben azt írták:

„A szabadság, a béke, a fenntartható gazdasági fejlődés, az emberi jogok védelme és az igazság mindnyájunkat egyesítő értékek, amelyeket garantál az Európai Unióhoz való integráció.”

Az Európai Bizottság múlt pénteken adta ki hivatalos véleményét Ukrajna EU-csatlakozási szándékáról: eszerint a Bizottság támogatja, hogy Ukrajnát hivatalosan is az Európai Unió tagjelölt országává nyilvánítsák. Ukrajna mellett két másik posztszovjet ország, Moldova és Grúzia kérelme is szóba került a sajtótájékoztatón – előbbi esetében a Bizottság javasolta a tagjelölti státuszt, a grúzoknak viszont Von der Leyen szerint egyértelmű utat kellene kovácsolniuk a tagság felé, amihez további feltételeket kellene teljesíteniük.

Grúz tüntetők hétfő este Tbilisziben – Fotó: Vano Shlamov / AFP
Grúz tüntetők hétfő este Tbilisziben – Fotó: Vano Shlamov / AFP

A Politicónak korábban név nélkül arról beszéltek uniós tisztviselők, hogy bár Moldova csatlakozására a hivatalban lévő EU-párti kormánynak köszönhetően több esélyt látnak, Grúziával kapcsolatban kevésbé bizakodóak. A Bizottság ajánlása is alátámasztotta a pesszimizmust, szerintük Grúziának véget kell vetnie a politikai megosztottságnak, a sajtószabadsággal kapcsolatos pereknek, valamint igazságügyi, választási reformokat és oligarchamentesítést kell végrehajtania.

A grúz kérdés megoldása fontosabb lehet, mint amilyennek elsőre tűnik, ugyanis nemcsak a hagyományosan nyugatbarát ország helyzete múlik rajta, hanem valószínűleg az is, hogy Moldova és Ukrajna csatlakozhat-e az unióhoz. Ahogy azt korábban írtuk, a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián Orbán Viktor egyetértett Ukrajna és Moldova EU-tagjelölti státuszának megadásával. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy Magyarországnak – több másik tagállammal együtt – az az álláspontja, hogy Grúzia és Bosznia esetében is biztosítani kell a tagjelöltséget, mégpedig a másik két országgal egy ütemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!