Feltételekkel, de Orbán is támogatja Ukrajna és Moldova uniós tagjelöltségét

2022. június 20. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vett részt hétfőn Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezésére a belga, a bolgár, az észt, a luxemburgi és a máltai kormányfővel közösen egyeztetett – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel.

Orbán Viktor egyetértett azzal az uniós javaslattal, hogy Ukrajnának és Moldovának adják meg az EU-tagjelölti státuszt. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarországnak – több másik tagállammal együtt – az az álláspontja, hogy Grúzia és Bosznia esetében is biztosítani kell a tagjelöltséget, mégpedig egy ütemben.

A napokban kiadta az Európai Bizottság a hivatalos véleményét Ukrajna EU-csatlakozási szándékáról: eszerint a Bizottság támogatja, hogy Ukrajnát hivatalosan is az Európai Unió tagjelölt országává nyilvánítsák.

„Az ukránok készek meghalni az európai perspektíváért. Azt akarjuk, hogy velünk együtt éljék meg az európai álmot” – írta ki Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke a Twitterre, nem sokkal a bejelentés után.

Ezzel a lépéssel ugyan közelebb kerülhet a háborúban álló ország az európai integrációhoz, de a tagjelöltségre még az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak is áldását kell adnia.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a helyzet nem egyszerű, mivel Moldovának szintén tagjelölti státuszt javasol a Bizottság, Grúziának viszont még nem.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom