Meglőtték Robert Ficót, órákon át műtötték, túllehet az életveszélyen

Legfontosabb

2024. május 15. – 15:12

frissítve

Meglőtték Robert Ficót, órákon át műtötték, túllehet az életveszélyen
Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter. és Robert Kaliňák védelmi miniszter tájékoztatja a sajtót Robert Fico állapotáról 2024. május 15-én a besztercebányai F. D. Roosevelt kórházban – Fotó: Robert Nemeti / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több szlovákiai lap is úgy tudja, hogy szerdán késő estére véget ért a lőtt sebekkel, életveszélyes állapotban kórházba szállított Robert Fico szlovák kormányfő műtétje, ami több órán át tartott.
  • Ficóra a Pozsonytól 180 kilométerre északkeletre található Nyitrabányán (Handlová) tartott kormányülés után, a helyi kultúrház előtt lőttek rá közvetlen közelről.
  • A szlovák miniszterelnökre öt lövést adott le a támadó, ebből lapértesülések szerint három találta el, Fico a gyomrán is megsérült.
  • A tettest elfogták, a szlovák lapok szerint egy 71 éves író adta le a lövéseket.
  • Robert Kaliňák védelmi miniszter és kormányfőhelytettes és Matúš Šutaj-Eštok belügyminiszter este nyolckor tartott sajtótájékoztatóján még azt mondták, hogy Fico továbbra is az életéért küzdött.
  • Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter és kormányfőhelyettes egy interjúban este tíz óra előtt azt mondta, Fico nincs már életveszélyben. Hivatalos sajtótájékoztatót azonban nyolc óta nem tartottak.

Szerdán későn este sem tudni biztosat Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról, akit a kihelyezett kormányülés után lőttek meg Nyitrabányán. Ficót életveszélyes állapotban szállították kórházba, és a védelmi miniszter és a belügyminiszter este nyolckor arról beszéltek, hogy a műtétje még három és fél óra elteltével is tartott, és az életéért küzdöttek.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter és kormányfőhelyettes este tíz óra előtt a BBC-nek azt mondta, hogy ő úgy tudja, abban a pillanatban Fico már nem volt életveszélyes állapotban, és „azt hiszem, túl fogja élni”. A miniszter szerint egy lövedék áthatolt Fico gyomrán, egy másik pedig egy ízületet talált el.

Ezzel párhuzamosan a Napunk szerint a TA3 hírtelevízió arról számolt be, hogy úgy tudják, Fico műtétje 3 óra 40 perc után véget ért. A kormányfő szerintük mélyaltatásban van, és így is marad a következő órákban. Azt állítják, hogy Fico sok vért vesztett, egy lövedék a mellkasában maradt, egy másik a beleiben okozott sérülést, egy pedig egyik végtagját sebesítette meg. Az Aktuality egy megbízható forrásra hivatkozva írt arról tíz után, hogy Fico már átesett a műtéten, és állapota stabil. A Denník N is úgy tudja, hogy véget ért a műtét, szerintük Fico eszméleténél is van.

Azonban hivatalosan ezeket az információkat nem erősítették meg sajtótájékoztatón a kormány tagjai, és van, ami ellentmond Taraba nyilatkozatának.

Közvetlen közelről lőtt rá a támadó

Nyitrabányán a Denník N helyszíni tudósítója hallotta a lövéseket, és látta, ahogy testőrei felvették a földről a hatalomba a tavaly őszi választás után visszatért miniszterelnököt. Először besegítették a limuzinjába, később pedig mentőhelikopterrel a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították, ahol egyenesen a sürgősségi osztályra vitték.

A szlovák kormány négy órakor adta ki első hivatalos tájékoztatását a politikus állapotáról, eszerint

Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, miután a beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba vinni.

A miniszterelnök stábja Fico Facebook-oldalán azt közölte, hogy a miniszterelnököt többször is meglőtték, és „jelenleg életveszélyes állapotban van”, és sürgős műtétre szorul. Fico stábjának tájékoztatása szerint „kritikus órák következnek”. A Denník N úgy tudja, Fico eszméleténél volt és kommunikált, amikor a kórházba szállították.

Robert Fico miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica) – Fotó: Jan Kroslák / TASR / AP / MTI
Robert Fico miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica) – Fotó: Jan Kroslák / TASR / AP / MTI

Az este folyamán több szlovákiai lap és tévé is írt arról információi alapján, hogy Fico már nincs életveszélyben és stabilizálták az állapotát, de Robert Kaliňák védelmi miniszter és kormányfőhelyettes este nyolc után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, Ficót továbbra is műtik, és az életéért küzd. Azt mondta, hogy a kormányfő állapota „nagyon komplikált”. Matúš Šutaj-Eštok belügyminiszter is azt mondta, a miniszterelnök továbbra is életveszélyes állapotban van.

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter is megerősítette nyolc után, hogy Fico állapota még mindig életveszélyes. Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter a Markíza televíziónak arról beszélt, hogy a műtét azért is tart ennyi ideig, mert a támadó több belső szervet eltalált.

Az Új Szó arról írt az Aktuality információi alapján, hogy Ficót három lövés érte: kettő a kezén, egy a hasán. Egy azóta előkerült, a TA3 által közölt videófelvétel szerint viszont összesen ötször lőtt az elkövető közvetlen közelről, mire Fico testőrei közbe tudtak avatkozni. Az esti sajtótájékoztatón Šutaj-Eštok megerősítette, hogy a támadó öt lövést adott le.

Az incidensről jelentek meg videófelvételek a közösségi platformokon:

A videókon is látszik, hogy a támadás azután történt, hogy Fico a nyitrabányai kultúrház előtt az őt üdvözlő emberek közé ment, a Plus7Dní információi szerint a lövések azután dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. A kormányfő éppen kezet fogott valakikkel, amikor a támadó oldalról előkapta a fegyverét.

Egy X-re feltöltött videón azt is látni lehet, ahogy Ficót a kamerák elől takarva beviszik a mentőhelikoptertől a kórház épületébe:

A támadót azonnal elfogták

A támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték. A környéket a rendőrség körbeszalagozta és kiürítette. A testőrök gondoskodtak a többi kormánytag biztonságáról.

Egy férfit őrizetbe vesznek a Robert Ficót ért lövések után – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters
Egy férfit őrizetbe vesznek a Robert Ficót ért lövések után – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

A szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a támadó egy 71 éves író, Juraj Cintula volt, akit a helyszínen azonnal elfogtak. A férfi egy legálisan tulajdonában lévő fegyverrel adott le öt lövést Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. A férfi három verseskötetet írt, tagja a Szlovák Írószövetségnek.

Őrizetbe vétele után a férfi néhány mondatos nyilatkozatot adott. A TA3 szlovák hírtelevízió felvételén azt hallani, ahogy arról beszél a megbilincselt férfi, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, ezért lőtte le a szlovák miniszterelnököt. A riporter további kérdésére a férfi a szlovák közmédiában zajló események okait tudakolta.

A merénylet utáni kora esti sajtótájékoztatón arról beszélt a belügyminiszter, hogy a merénylő tette politikailag motivált volt, megvalósítását pedig nem sokkal az államfőválasztás után döntötte el. Šutaj-Eštok szerint a Fico elleni támadás a demokrácia és az állam elleni támadás volt. Kijelentette, hogy nem lehet a gyűlöletre gyűlölettel válaszolni, és bármilyen politikai párt elleni gyűlöletnek véget kell vetni, szerinte a hatóságok mindent megtettek, hogy megvédjék az embereket. A támadásért a közösségi médiában terjedő gyűlöletet is okolta. A belügyminiszter szerint a média is hozzájárult ahhoz a légkörhöz, ami a szerdai támadáshoz vezetett.

A nyomozás tart, „mindent megteszünk, hogy ezt a gyalázatos bűntettet kivizsgáljuk.” Szerinte ez a legszomorúbb nap a szlovák demokrácia történetében. Az Új Szó szerint a belügyminiszter azt tanácsolja, hogy ne csak az alkotmányos tisztviselők, hanem az ellenzéki politikusok és a médiumok védelmét is erősítsék meg. Azt is jelezte, hogy nem marad büntetlenül egyetlen, a merényletet helyeslő vagy további hasonló tettekre bujtogató kijelentés sem.

Felfüggesztették a parlament ülését, a kormánypárt az ellenzéket hibáztatja

Zuzana Čaputová köztársasági elnök sajtóközleményben reagált a Robert Fico elleni merényletre

Sokkos állapotban vagyok. Ebben a kritikus pillanatban sok erőt kívánok Robert Ficónak ahhoz, hogy felépüljön a támadásból.

Később az Új Szó szerint azt mondta, hogy „a gyűlölködő retorika, amelynek tanúi vagyunk, gyűlölködő tettekhez vezet. Kérem Önöket, állítsuk meg.” Szerinte a kormányfő elleni támadás a demokrácia elleni támadás is.

A szlovák politikai pártok vezetői egységesen elítélték a támadást, és gyors felépülést kívántak Ficónak. Az ellenzéki pártok lefújták a közmédia átalakítása elleni szerdai pozsonyi tüntetést.

Zuzana Caputová leköszönő szlovák államfő sajtóértekezletet tart a pozsonyi államfői hivatalban 2024. május 15-én a Robert Fico ellen elkövetett merényletet követően – Fotó: Jaroslav Novak / TASR / AP / MTI
Zuzana Caputová leköszönő szlovák államfő sajtóértekezletet tart a pozsonyi államfői hivatalban 2024. május 15-én a Robert Fico ellen elkövetett merényletet követően – Fotó: Jaroslav Novak / TASR / AP / MTI

A szlovák parlament ülését is megszakították. Ezt Ľuboš Blaha, a kormánypárti Smer képviselője, a parlament elnöke jelentette be, miközben az ellenzék felé fordulva kijelentette, „ez a ti művetek”. A vádra az ellenzéki képviselők kiabálással és szitkozódással válaszoltak.

Sorra érkeznek a nemzetközi reakciók

Orbán Viktor Facebook-posztban reagált a Robert Fico elleni szerda délutáni merényletre: „Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért.” Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a támadást Szijjártó Péter külügyminiszter is. A merényletre több kormánypárti és ellenzéki képviselő is reagált, a hazai politikusok kommentárjait itt gyűjtöttük össze.

Sorra reagálnak az európai állam- és kormányfők, valamint az Európai Unió vezetői is. Olaf Scholz német kancellárt „mélységesen megdöbbentett a Fico elleni gyáva támadás híre”. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aljas támadásnak nevezte a Robert Fico elleni merényletet.

Petr Pavel cseh államfő egyértelműen elítélendőnek nevezte a támadást, bármilyen indítékkal is történt. „Figyelmeztetésként kell szolgálnia számunkra, hogy milyen messzire vezethet az ellenségeskedés és az agresszió elmélyülése a társadalomban. Kívánom, hogy Robert Fico maradandó sérülés nélkül épüljön fel ebből az incidensből” – írta az X-en.

Fico kétszer tért vissza Szlovákia élére

Robert Fico a Smer (Irány) populista párt alapítója először 2006-ban állt az ország élére, azonban pártja hiába újrázott a 2010-es választáson, képtelen volt stabil többséggel rendelkező koalíciót egybekovácsolni, ezért két évre ellenzékbe vonult. Azonban Fico és pártja a 2012-es előrehozott választáson elsöprő győzelmet aratott, ami 2016-ig lehetővé tette az egypárti kormányzást. Fico egy koalíció élén 2018-ig hatalmon tudott maradni, de a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása utáni közfelháborodás hatására lemondott. Utódja párttársa, Peter Pellegrini lett.

Újbóli visszatérésére a 2023 októberében tartott választásig kellett várni, ezt követően egy hárompárti koalíció – ennek tagjai az Irány (Smer-SSD); a Smerből kilépett, majd az április elején államfőnek választott Pellegrini új pártja, a Hang (Hlas-SD) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – élén lett újra miniszterelnök. Annak ellenére, hogy a médiával és az ellenzéki pártokkal állandó, személyeskedő vitában álló Fico nevéhez több, a szlovákiai magyar kisebbséget sújtó intézkedés és gesztus fűződik, a politikus Orbán Viktor egyik fontos uniós szövetségesének számít. A két, Putyinhoz kötődő politikus között elsősorban Ukrajna támogatásában képvisel egységes frontot Brüsszelben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!