Aláírták a koalíciós szerződést Robert Ficóék, elosztották a minisztériumokat is

2023. október 16. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírták a koalíciós szerződést a három új kormánypárt – az Irány (Smer-SSD), a Hang (Hlas-SD) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – elnökei Pozsonyban hétfőn.

Az MTI híre szerint Robert Fico, a választásokon győztes párt, az Irány elnöke a koalíciós szerződés aláírását követően bejelentette: a dokumentum megfogalmazása során megegyeztek a szaktárcák elosztásában is, ennek alapján az Irány a miniszterelnöki poszton kívül a védelmi, a külügyi, az igazságügyi, a közlekedési, a pénzügyi, valamint a földművelésügyi minisztérium élére jelölhet vezetőt.

Peter Pellegrini a Hang (Hlas-SD), Robert Ficoaz Irány (Smer-SSD) elnöke és Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, miután aláírták a "egyetértési és együttműködési memorandumot", amelyben megállapodtak az új kormány megalakítására irányuló koalícióról 2023. október 11-én – Fotó: Vladimir Simicek / AFP
Peter Pellegrini a Hang (Hlas-SD), Robert Ficoaz Irány (Smer-SSD) elnöke és Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, miután aláírták a "egyetértési és együttműködési memorandumot", amelyben megállapodtak az új kormány megalakítására irányuló koalícióról 2023. október 11-én – Fotó: Vladimir Simicek / AFP

A Peter Pellegrini vezette Hang a parlament elnökének posztján kívül a belügyi, az oktatásügyi, az egészségügyi, a gazdasági, a munka- és családügyi, valamint a regionális fejlesztési minisztériumok vezetőit jelöli majd. A Szlovák Nemzeti Párt a környezetvédelmi, a kulturális, és a januártól létrejövő idegenforgalmi tárca vezetőit jelöli.

A koalíciós pártok által az egyes tárcák élére jelölt személyek névsorát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Robert Fico ugyanakkor elmondta: a leendő kormány személyi összetételét tartalmazó listát a lehető legrövidebb időn belül az államfő elé terjeszti, és terveik szerint már a jövő héten az új összetételű parlament is összeül.

Robert Fico – aki a kormányfői poszt várományosa – a leendő kabinet prioritásai közül kettőt jelölt meg: elsőként a lakosság életszínvonalának emelését említette, másodikként pedig azt, hogy az ország külpolitikájának fókuszába „erőteljesen” a nemzeti érdekek képviseletének kell kerülnie.

Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de megerősítésre kerül a függetlenség, a jövőben „szlovák külpolitika lesz.” Az Európai Unióval kapcsolatban hozzátette: megbízható partnerek kívánnak lenni, de ez egyidejűleg azt is jelenti, hogy bátran nemet fognak mondani az ország érdekeit sértő uniós javaslatokra. „Véget ért az az időszak, amikor ebben az országban nem kormányzati szervezetek kormányozhattak” – szögezte le.

Ez a gyakorlatban azt jelentheti majd, hogy Fico leállítja az önvédelmi és a támadófegyverek szállítását is Ukrajnának, így a keleti szomszéd elveszít egy szövetségest a honvédő háborújában. Orbán Viktor és a Fidesz nagyon örül Fico győzelmének, mert hozzájuk hasonlóan az új szlovák kormányfő is – nagyon finoman fogalmazva – kritikus az EU-val. Ez az Orbán és Fico közötti szövetség még jobban felértékelődhet most, hogy a Jog és Igazságosság nevű nacionalista-populista párt vélhetően nem tud kormányt alakítani Lengyelországban.

Az Orbán–Fico-barátság annak tükrében mindenképpen érdekes, hogy Robert Ficohoz számtalan magyarellenes intézkedés köthető az elmúlt mintegy 15 évből. Ő volt az, aki nem engedte be magyar köztársasági elnökként Sólyom Lászlót Szlovákia magyarlakta részére, és a súlyosan megvert magyar nő, Malina Hedvig ügye is ráégett Ficora. De talán a legsúlyosabb ügy a kettős állampolgárságra vonatkozó szigorítás volt, aminek hatására ha egy szlovákiai magyar fel akarta venni a szlovák mellé a magyar állampolgárságot is, akkor – Fico döntésének következményeként – automatikusan elveszítette szlovák állampolgárságát.

Peter Pellegrini, a második legerősebb koalíciós párt, a Hang elnöke a dokumentum aláírása után hétfőn hangsúlyozta: az ország gazdasági helyzetére tekintettel a következő időszak nem „séta lesz a rózsakertben” de éppen ezért mihamarabb szükség volt egy működőképes kormány létrehozására.

Andrej Danko, a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt elnöke azt mondta: nem könnyű feladat áll előttük, mert stabilizálni és kulturálttá kell tenni a politikát. „Sikerült megmenteni a nemzeti hangot, s biztosíthatok mindenkit, hogy ez a nemzeti hang egységes lesz” – nyomatékosította Andrej Danko. A párt vezetése alá kerülő, januártól újonnan létrehozandó idegenforgalmi tárcával kapcsolatban azt mondta: ha Magyarországnak 5 év alatt sikerült megdupláznia a szektorban termelt GDP-jét, akkor meggyőződésem, hogy Szlovákia számára is ez jelenti a jövőt.

A két hete tartott előrehozott szlovák parlamenti választás eredményeképpen az Irány-Hang-Szlovák Nemzeti Párt hármaskoalíciónak 79 képviselője lesz a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

A Smer és a Hlas környékén számos politikus és fontos szereplő most is büntetőeljárás alatt áll. A kormányra kerülésükkel várhatóan elkezdik a tisztogatást az igazságszolgáltatás és a bűnüldöző szervek környékén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!