Orbán Viktor is reagált a Fico elleni merényletre

2024. május 15. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor Facebook-posztban reagált a Robert Fico elleni szerda délutáni merényletre:

Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért.

Hasonlóan nyilatkozott Kövér László, az Országgyűlés elnöke az MTI-nek eljuttatott közleményében, amelyben arról írt, „Mély megdöbbenéssel és teljes megütközéssel töltött el a Robert Fico elleni brutális fegyveres támadás híre.” A házelnök együttérzését fejezte ki Fico családjának és a szlovák nemzetnek, hozzátéve, hogy imádkozik a szlovák elnök mielőbbi felgyógyulásáért.

Ahogy arról részletesen írtunk, Robert Ficóra szerdán, a Pozsonytól 180 kilométerre északkeletre található Nyitrabányán (Handlovában) adott le egy férfi 3-4 lövést, a miniszterelnököt mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a támadást Szijjártó Péter. „Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!” – írta Facebookra a külgazdasági és külügyminiszter. „Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, és imádkozunk is érte. Nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában” – posztolta.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-)képviselőcsoportjának elnöke szerint „megdöbbentő, hogy fegyveres támadás érte Robert Ficot. Elítélünk minden ilyen cselekedetet! Mielőbbi felépülést kívánok a szlovák miniszterelnöknek.”

„Jobbulást kívánunk minden magyar ember nevében” – kommentálta Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséhez Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke.

„Sokkoltak a szlovák hírek” – posztolta Facebookon Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. „Ilyenkor nincs politika, csak emberség és együttérzés. A legfontosabb most az, hogy Robert Fico életben maradjon és felépüljön.”

„Sokkolt a Robert Fico elleni merénylet. Egy politikai gyilkossági kísérletet láttunk Európa közepén. Mielőbbi jobbulást a szlovák miniszterelnöknek!” – üzente magyarul és szlovákul Donáth Anna, a Momentum elnöke.

Mélységesen elítélte a Robert Ficót ért merényletet Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke. „Az erőszak sohasem lehet megoldás semmire. Az erőszak csak újabb erőszakot szül. A vitáinkat, legyenek azok bármilyen súlyosok is, kizárólag szavakkal, rengeteg párbeszéddel és empátiával lehet rendezni. Ez az egyetlen járható út” – írta Facebookra. A párt nevében mielőbbi felépülést kívánt, és kérte, hogy a magyar hatóságok segítsenek a szlovákoknak.

A külföldi politikusok reakcióit ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!